Somali Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Bu yazımızda somali kedisi özellikleri ve bakımını anlatacağız. Somali kedisi, Habeş kedisinin geçirdiği bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış ve kökenleri M.Ö 900 lü yıllara kadar dayanan bir kedi türüdür. Cinsinin kökeninden bu kediyle ilgili meraklara ve ideal beslenmeden, kedinin etolojik ihtiyaçlarına ve çok daha fazlasına kadar onunla ilgili her şeye göz atalım.
Somali kedisi özellikleri
Somali kedisi özelliklerine baktığımızda, değişik bir görünüme sahiptir. Duruşu ve kuyruğu Tilkiyi andırdığı için bu kediye yurt dışında, Tilki kedisi denmektedir. Menşei, Amerika Birleşik Devletleri olan bu kedi 1910 yılında yapılan genetik araştırmada habeş kedisi kanı taşıdığı ve geçirdiği mutasyon ile son halini aldığı ortaya konmuştur.
Somali kedisi uzun ömürlü bir kedi türü olup, 13 ila 15 yıl arasında bir yaşam süresi vardır. Orta beden kedi türüne girer ve 3 ila 5 kg arası bir ağırlığa sahiptir. Hipoalerjenik bir kedi türü değildir. Diğer kedi ırklarına benzemediği için doğası gereği fırsat bulursa kaçma eğilimi vardır. Aynı zamanda miyavlama eğilimi vardır.
Somali kedisi yalnız kalmayı dert etmez. Yalnız kalırsa sağa sola zarar verme gibi huyu yoktur ama çok yalnız kalırsa biraz dağınıklığa sebep olabilir. En güzel özelliği ise her türlü iklime uyum sağlar.
Somali kedisi ideal yaşam tarzı
Somali kedisi özelliklerine bakıldığında, doğası gereği kapalı ortamları sevmez. Bunun için de salıvereceği açık bir alana ihtiyacı var. Tabii ki, alanın güvenli ve düzgün bir şekilde çitle çevrilmiş olması önemlidir. Bu, kedinin tehlikeye girmesini veya başının belaya girmesini önleyecektir. Aynı zamanda kaçma eğilimi olduğunu unutmayalım.
Çok canlı ve hareketli bir kedi türü olduğu için yaşlılar tarafından sahiplenilmesi önerilmez. Çocukları ve diğer hayvanları olan ailelerin yanı sıra evde fazla geçiremeyenler için uygun bir kedidir.
Somali kedisi, aslında bağımsızlığına düşkün bir kedidir. Ancak, sahibinin sevgisine ve ilgisine ihtiyacı vardır.
Somali kedisi kökenleri ve tarihi
Kedinin adının ne anlama geldiğine bakılmaksızın, Somali’nin belirsiz kökenleri vardır. Yapılan değerlendirmelere göre, İkinci Dünya Savaşı sırasında bazı Habeş kedileri, tüylerinin uzunluğundan sorumlu genetik mutasyonlara sahip hayvanlarla çiftleşerek kedilerin istemsiz şekilde mutasyona uğramasına sebep olmuştur.
1950 lerden bu yana, bazı Amerikalı yetiştiriciler, tam olarak Somali kedilerine yakınlığı nedeniyle, bu örnekleri Somali kedilerinin yeni adı altında yeniden birleştirmeye karar verdiler.
Görünüm ve fiziksel özellikler
Bu cinsin örnekleri orta büyüklükte, 3 ila 5 kg arasında, maksimum 35 cm uzunluğundadır. Somali kedisinin vücudu kaslı ve güçlüdür, ancak aynı zamanda ince ve zariftir. Bu kedi, görkemli bir kürk yaka ile çerçevelenmiş üçgen şekilli bir kafaya sahiptir. Badem şeklindeki gözleri, fındık, altın ve yeşil gibi farklı renkleri alabilir.
Somali kedisinin tüyü orta uzunlukta, kalın ve yumuşaktır. Kürk renkleri çikolata, bakır rengi sık görülenler olup, krem rengi, lila ve gümüş renkli olanları da olabilir. Somali kedisinin bacakları sağlam, güçlü ve vücudun geri kalanıyla orantılıdır.
Somali kedisi tilki’ye inanılmaz derecede benzer. Tam da bu nedenle lakabı “kedi-tilki”dir. Bu kedi türünün, Habeş kedisi ile arasındaki tek fark tüylerinin uzun olmasıdır.
Somali kedisi karakteri
Somali kedisi özellikleri gereği, inanılmaz derecede hassas ve sevecen bir kedidir. En sevdiği eğlence ise, şımartılmak ve ilgi görmektir. Aynı zamanda çok aktif ve enerjik bir kedidir. Tüm canlılığını serbest bırakmak için bu kedinin oynaması, koşması ve tırmanması gerekir.
Somali kedisi, sahibi ile duygusal bir bağ kuran, acıktığında ilgi görmek ve sevilmek istediğinde miyavlayan bir kedidir. Dışarı çıkmayı ve dolaşmayı her zaman ister. Bu isteği sahibi tarafından yerine getirilmez ise, istediğini elde edinceye kadar miyavlar.
Yalnızlıktan muzdarip olmasalarda ilgi ve sevgi görmediklerinde içlerine kapanırlar.
Çocuklar ve diğer hayvanlarla uyumluluk
Somali kedisi, küçükler, ona karşı saygılı ve nazik olduğu sürece çocuklu aileler için uygundur. Köpekler ve kedilerle bir arada yaşayabilirler. Dışa dönük karakteri sayesinde farklı türden hayvanlarla sosyalleşebilir.
Somali kedisi bakımı ve sağlığı
Somali kedilerinin, ortalama ömrü 13 ile 15 yıl arasındadır. Sağlam ve sağlıklı bir kedidir. Ancak buna rağmen, bir nesilden diğerine kalıtsal olan, genetik bir yapıya sahip bazı yaygın hastalıkları vardır.
En sık görülen hastalıklar;
- Amiloidoz (organlar veya vücudun herhangi bir dokusunda biriken proteinlerdir. Nadir görülür fakat ölümcüldür);
- Progresif retinal atrofi (Sonu körlükle sonuçlanan görme hastalığı);
- Piruvat kinaz eksikliği (Bir nevi enerji yetmezliği).
Somali kedisi beslenmesi
Somali kedilerinin gerçekten büyük bir iştahı vardır. Bu nedenle aşırı kilo alma riskinden kaçınmak için günlük olarak aldığı besinlerin miktarlarına dikkat etmek gerekir. Her kedi türü gibi etoburdur. Bu evcil kedinin beslenmesi esas olarak et ve balık tedarikine dayanmalıdır.
Hazır mamalar tercih edecekseniz protein açısından zengin kaliteli mamalar tercih etmelisiniz. Kedinin yaşı ve kilosuna göre mamanın üzerinde yazan talimatlara uyarak vereceğiniz dozu ayarlayabilirsiniz. Aynı zamanda her zaman taze ve temiz su yaşamı için çok önemlidir.
Somali kedisi tüy bakımı
Somali kedisi tüy bakımı oldukça kolaydır. Haftada bir tüyleri taramanız ve ölü tüyleri atmanız yeterli olacaktır. Ancak ilkbahar aylarında tüy dökebilirler. Bu dönemde her gün taramak daha iyidir.
Somali kedisi üremesi
Somali kedisi, kendi türünün örnekleri ve Habeş kedisi ile çiftleşmeye uygundur. Gebelik 63 ila 68 gün arasında sürer ve sonunda 2-6 arası yavru doğar. Uzun tüy geninin varlığına veya yokluğuna bağlı olarak, yavrular hem uzun tüylü hem de kısa tüylü doğabilir.
Yavru kediler, yaşamlarının birinci ve ikinci yılı arasında yetişkin boyutuna ulaşır.
Somali kedisi fiyatı
Kesin rakam cinsiyet, yaş ve köken gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Somali kedisi fiyatı 1000 ila 3000 TL arasında değişmektedir. Safkan Somali kedisi sahibi olmak istiyorsanız, güvenilir çiftliklerden sahiplenmeye dikkat etmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Kediler hamsi yer mi?
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/