Girişimci Kadınlar

Src Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Reklamlar

Son yıllarda kadın sürücülerin sayısı bir hayli fazlalaştı. Hatta sürücü kurslarında 20 sene önce çok az sayıda kadın sürücü adayı varken günümüzde neredeyse eşitlenmiş durumda. Hatta ticari araç kullanan kadın sayısı da buna paralel artıştır. Artık girişimci kadınlarda hafif ticari araç kullanıyor. Ama ticari araç kullanmak için tek başına ehliyet yeterli değildir. Ehliyetin yanı sıra src belgesi de almak gerekiyor. Peki, src belgesi nedir? Src belgesi nasıl alınır? Tüm bu sorulara aşağıda yanıt vereceğiz.

Src Belgesi Nasıl Alınır?

Öncelikle src belgesi nedir bunu açıklayalım. Src Belgesi nedir?: Her türlü ticari taşımacılık yapan sürücülerin alması yasal bir zorunluluk olan bir belge türüdür. Şimdi bu belgeyi nasıl alırız onu açıklayalım;

Bu belgeyi almak için bazı kanuni şartlar bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla;

Reklamlar
  • Sürücü belgesine sahip olmak,
  • Ticari araç kullanmaya mani olan bir rahatsızlığı bulunmamalı,
  • 18 yaşını doldurmuş olunmalı,
  • 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 188, 190 ve 191 inci maddelerinden hüküm giyilmemiş olunması gerekmektedir.

Bu şartları sağlıyorsanız artık src belgesi almaya hazırsınız demektir. Şimdi bu src belgesi nasıl alınır aşamasına geçelim. Src belgesi almak için Milli Eğitim Bakanlığının yetkilendirmiş eğitim kurumuna başvuru yapmanız gerekecek. Yetki alan src belgesi kursu: https://www.srcbelgesi.com/ burayı inceleyebilirsiniz.

Src Belgesi Türleri
Src Belgesi Türleri

Src Belgesi Türleri

Öncelikle yetkili bir eğitim merkezine gittiğinizde size soracakları soruların başında hangi belge türü istiyorsunuz olacaktır. Çünkü bu belge türü kendi arasında 4’e ayrılır. Gelin bu belge türlerini birlikte inceleyelim;

  • Src 1 Belgesi: Bu belgeyi alan sürücüler hem yurt içinde hem de yurt dışında yolcu taşıyabilir. Sürücü belgesinin izin verdiği tüm araçları kullanabilir.
  • Src 2 Belgesi: Bu belgesi ise yine src 1 de olduğu gibi yolcu taşıyabilir. Ancak src 2 belgesi ile yalnızca ülke sınırları dahilinde yolcu taşıyabilir. Bu mesleği tercih eden kadınlar daha çok src 2 belgesi tercih ediyorlar. Tercih nedeni ise ticari taksi ve öğrenci servisi taşımacılığı yapan kadın sayısının fazla olmasıdır.
  • Src 3 Belgesi: Bu belgeyi alan sürücüleri sadece eşya ve kargo taşımacılığı yaparlar. Hem ülke içi hem de uluslararası eşya/kargo taşırlar. Sürücü belgesi “C sınıfı” ise Kamyon ve Çekici, “CE sınıfı” ise Römorklu Kamyon ve Çekici “C 1 sınıfı” ise 7500 kg’a Kadar Kamyon ve Çekici, “C1E sınıfı” ise 12000 KG’A Kadar Kamyon ve Çekici “B sınıfı” olanlar yalnızca kamyonet kullanabilir.
  • Src 4 Belgesi: Bu belge türü de src 2 belgesinde olduğu gibi sadece yurt içinde bu mesleği icra edebilirler. Src 4 belgesi ile her türlü yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapan ticari araçları kullanabilir.
  • Src 5 Belgesi: Bu belge tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücüler alır. Burada diğer belge türlerinden ayrı olarak bazı şartlar bulunur. Bu şartların başında src 3 ya da src 4 belgesine sahip olunmasıdır. Src 5 belgesi adr konvansiyonu şartlarına uyularak işlem yapılır ve tüm yetki Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı muhteviyatındadır. Bu belgeyi alanlar her 5 yılda bir güncelleme eğitimine katılmaları gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: İlk Yardım Eğitimi Neden Almalıyız?

Evet belge türlerini de tanıdık. Yukarıda saydığımız belge türlerinden hangisine ihtiyacınız varsa birini seçebilir ve kurs yetkilisine hangi belgeye ihtiyacınız olduğunu söyleyebilirsiniz. Şimdi eğitim sürecine geçelim.

Reklamlar

Daha Önce Scr Belgesi Nedir Duydunuz Mu?

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

Src Belgesi Eğitim Aşaması

Seçmiş olduğunuz belge ile eğitim almaya artık hazırsınız. Src eğitimi süreleri belge türüne göre değişkenlik göstermektedir. Bu eğitimlere devam zorunluğu %80’dir.

  • Src 1 belgesi eğitim süresi: Toplam 40 saat.
  • Src 2 belgesi eğitim süresi: Toplam 36 saat.
  • Src 3 belgesi eğitim süresi: Toplam 41 saat.
  • Src 4 belgesi eğitim süresi: Toplam 36 saat.
  • Src 5 Belgesi Temel Eğitim Süresi: Toplam 18 saat + 1 saat uzmanlık eğitimi.
    • Tanker eğitim süresi: Toplam 12 saat + 1 saat uzmanlık eğitimi.
    • Sınıf 1 patlayıcı belgesi eğitim süresi: Toplam 8 saat
    • Sınıf 7 radyoaktif madde taşımacılığı eğitim süresi: Toplam 8 saat
DERS ADIBelge TürüDERS SAATİ
İş Sağlığı ve Güvenliği,
Çevre Güvenliği ve
Kalite Müşteri Memnuniyeti
SRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
1 SAAT
İş OrganizasyonuSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
1 SAAT
Aracın Yolculuk Öncesi Sürüş HazırlığıSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
1 SAAT
Yolcu Taşıma KurallarıSRC 1,
SRC 2,
1 SAAT
Güvenli Sürüş TeknikleriSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
5 SAAT
Trafik Kuralları Ve CezalarSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
4 SAAT
Trafik AdabıSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
2 SAAT
İletişim Teknolojileri Ve HaritaSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
2 SAAT
Araç Bilgisi Ve Ekonomik Araç KullanımıSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
4 SAAT
Mesleki GelişimSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
1 SAAT
Eşya-Kargo Taşıma KurallarıSRC 3,
SRC 4.
1 SAAT
Tır Ve Kaçakçılık MevzuatıSRC 3,
SRC 4.
1 SAAT
Yasal Sorumluluklar Ve SigortaSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
2 SAAT
Trafik Ve Davranış PsikolojisiSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
3 SAAT
İlk YardımSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
3 SAAT
Gümrük Ve KaçakçılıkSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
1 SAAT
Ulaştırma MevzuatıSRC 1,
SRC 2,
SRC 3,
SRC 4.
5 SAAT

Src Belgesi Sınav Aşaması

Artık eğitiminizi tamamladınız. Şimdi sıra sınav aşamasına geçilmiştir. Sınav Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 16915068-I0.04-E20I7518 sayılı Özel Mesleki Yeterlilik Kursları İnceleme Ve Kontrol İle Sınav Yönergesine göre yapılmaktadır.

Src sınavı iki aşamalı bir sınavdır. Birinci aşaması çoktan seçmeli teorik sınav, ikinci aşaması da uygulama sınavıdır. Bu sınavlarda geçme sonu şu şekildedir;

  1. Birinci aşama (teorik sınav): Bu sınavda karşınıza toplam 40 soru gelecektir. 40 soru için size tanınan süre 60 dakikadır. Yani 1 soru için 1,5 dakikalık zamanınız olacaktır. Geçme notu 70 puan olup, 100 puan üzerinden değerlendirilir. 100÷40=2,5 bu işlemde gördüğünüz gibi bir sorunun değeri 2,5 puandır. 70 puana ulaşmak için 70÷2,5=28 dir. Yani 28 doğru yanıt vermeniz halinde 28X2,5=70 puan elde ederek sınavda başarılı olursunuz.
  2. İkinci Aşama (uygulama sınavı): Teorik sınavda başarılı olan adaylar aynı gün uygulama sınavına girerler. Bu sınavda size akıllı tahta karşısında üç farklı görsel soru yöneltilecektir. 3 sorunun 2’sine doğru cevap verenler sınavda başarılı kabul edilir ve src belgesi almaya hak kazanırlar.
Src Belgesi Fiyatları
Src Belgesi Fiyatları

Src Belgesi Fiyatları

Src belgesi fiyatları her yılın sonunda valiliklerin organize ettiği, başkanlığını vali yardımcısı tarafından yapılan ücret tespit komisyonuna sivil toplu örgüt temsilcileri davet edilir. Sivil toplum örgütü temsilcileri önümüzdeki yılın fiyat teklifini verir. Valilik ve İl Milli Eğitim müdürlüğü bu ücreti uygun görmesi halinde taban ücret ilan edilir. 2021 yılı src fiyaları için https://www.srcbelgesi.com/src-kurs-ucretleri-2021/ buradan bakabilirsiniz. Src Belgesi Nedir, Src Belgesi Nasıl Alınır ve sınav aşamalarını anlattık. Src belgesi alacak olan herkese başarılar dileriz.

Src Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? 2025 Src Belgesi
Dr. Tuğba Güner

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alanında doktorasını 2018 yılında tamamlayan Tuğba Güner, profesyonel içerik yazarı olarak meslek hayatını sürdürmektedir.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx