Saç Bakımı

Sülfatsız Şampuan Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Reklamlar

Brezilya fönü ve keratik bakımı yaptıranların özellikle okuması gereken yazımız ile Sülfatsız şampuan hakkında bilmeniz gerekenler sizlere aktarıyoruz. Piyasada ve raflarda sıklıkla gördüğümüz SÜlfatsız etiketlişampuanların yaygınlaşmasının sebebi nedir? Sülfatsız şampuan nedir? Sülfatsız şampuanların tercih edilme sebepleri nelerdir? Neden son zamanlarda sülfatsız şampuanlar yaygınlaştı? Sülfatın faydası var mı? Zararları nelerdir? gibi kritik sorularınızın yanıtlarını bu yazımızda bulacaksınız. Gelin önce sülfat nedir sorumuz ile başlayalım.

Sülfatsız Şampuan Nedir ? Tüm Merak Edilenler

Sülfat Nedir?

SLS olarak tanımlanan sülfat, derece açısında orta derece detahriş edici özellikte bir maddedir. Özellikle temizlik malzemelerinde köpürme özelliği sebebiyle tercih edilen bu madde temizlik hissi uyandırması ve düşük maliyeti sebebiyle tercih edilir.

Temizlik ile köpürmenin ilgisinin olmadığını öğrenen bilinçli kullanıcılar artık sülfatsız temizlik malzemeleri tercih etmektedir. Sülfatlı temizlik ürünleri ve şampuanlar yüzünden cildimize temas eden tuz miktarı dikkat çekici boyutlardadır. Bunun yanında sülfatsız temizlik ürünleri ve şampuanlar cildimizce kolay emilebilen ve zararlı olmayan kimyasalları içermemektedir.

Reklamlar

Sülfat İçeren Ürünler Nelerdir?

  • Şampuanlar
  • Diş macunu
  • Nemlendiriciler
  • Banyo köpükleri
  • Duş Jeli
  • Yüz yıkama jelleri
  • Makyaj malzemeleri
  • Makyaj temizleme ürünleri
  • Vücut losyonları


Günlük hayatta kullandığımız ve cildimize direk temas eden bu ürünlerin sülfat içermesi cildimizin hassasiyetini artırmaktadır. Cildimiz bizi zararlı maddelerden koruyan bir koruma kalkanıdır. Sülfat içeren maddeler cildimizde alerjik reaksiyonlara sebebiyet vererek zamanla tenimizin tahriş olmasına sebep olur. Cildimizde pullanmalara sebep olan sülfat, derinin kuruması ve kepeklenmesi gibi bazı yan etkilere de sebep olabilir.  Dolayısı ile kullandığımız ürünler sebebiyle cildimize direk temas edebilen sülfatın olmadığı ürünleri seçmek önem arz etmektedir.

Sülfatsız Şampuan Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sülfatsız Şampuan Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sülfatın Cilde ve Saça Zararları Nelerdir?

Sülfat saç tarafından emildiğinde ya da göze temas ettiğinde daha zararlı bir hal alabilir. Dolayısı ile hassas bölgelerimizin sülfat ile temasından sonra hemen bol su ile yıkamamız gerekmektedir. Sülfat alerjik reaksiyonların daha da artmasına sebep olarak daha kötüleşmesine sebep olabilir.  Sülfatın en büyük negatif özelliklerinden biriside cildimizi kurutmasıdır. Cildimizin nem dengesinin bozulması yağlanmalara sebebiyet verebilir.

Cildinizin ve saçlarınızın çabuk kuruması sizi rahatsız ediyorsa bunun sebebi kullandığınız cilt bakım ürünleri ve şampuanlar olması muhtemeldir. Saçlarını boyayanların kullandığı ve rengin bozulmamasını sağlayan şampuanlar, yine saçınıza yaptığınız keratin bakımının etkisini de azaltmaktadır. Dolayısı ile saç bakımınız için sülfatsız şampuanlar seçmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Sülfatsız Şampuan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Saçlarımız güzelliğimizin temelinde yatıyor. Dolayısı ile saç bakımımıza çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bakım için kaliteli ürünler seçmemiz gerekiyor. Saç bakımı için her ne kadar yağlar, kremler ve maskeler gibi etkili ürünler olsa da, bazen en iyi saç bakımı kaliteli ve sağlıklı bir şampuan ile yapılır. Bunun sebebi saçlarımıza direk temas eden ve düzenli kullandığımız temel üründür. Şampuan almadan önce mutlaka içeriğini okumalısınız. Saç tipinize uygun ve içeriği sağlıklı bir şampuan ile saçlarınızı koruyabilirsiniz.

Reklamlar

Son zamanlarda pek çok şampuan markasının sülfata karşı yeni ürünler çıkardığını görüyoruz. Saç bakım ürünlerinin reyonlarında sülfatsız ibaresini pek çok pakette görüyoruz. Pek çok insana göre sülfatsız şampuan kullanmak normal şampuanlara göre daha iyi bir seçenek gibidir. Peki, sülfatsız şampuanlar hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Sülfatsız şampuanlar gerçekten iyi mi? Yoksa bir pazarlama numarası mı?

Sülfat Nedir Ve Neden Sülfatsız Ürünler Tercih Etmek Gerekiyor?

Sülfat temel olarak şampuanların köpürmesini sağlayan bileşendir. Genelde çoğu deterjan ve türevi malzemede kullanılır ve yağın arındırılmasını sağlar. Bunun yanında saçınızdaki ölü derilerin temizlenmesi ve kirinin arınmasına da katkıda bulunur. Saçlarımızdaki ölü derilerin arındırılması iyi bir şey gibi görünse de sülfat etki olarak saç derisinde bulunan ve olması gereken doğal yağı da yok eder. Bunun yanın hassas saç derilerinde kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı gibi olumsuz etkileri beraberinde getirebilir.

Tüm bu sebeplerden ötürü sülfatlı şampuanların kullanımından kaçınmamız gerekir. Ayrıca bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise sülfatın kanserojen etkisi olduğu yönündedir. Sülfat kansere yol açmamaktadır.

Brezilya fönü, Amerikan fönü, keratin uygulamaları gibi saç bakım uygulamalarının popülerleşmesi ile sülfatsz şampuanların kullanımı ve önerilmesi de yaygınlaşmış durumdadır. Sülfatsız şampuanların en büyük artısı saç derimizdeki doğal saç yağımızı kaybetmememizi sağlamasıdır. Saçlarımızın doğal yağını kaybetmemesi cansız görünmesinin ve matlaşmasının önüne geçmemize yardımcı olur.

Sülfatın bebek şampuanlarında olmadığı gibi bir yanılgı da son zamanlarda tüketicilerin dilindedir. Ancak sülfat içeren bebek şampuanları da mevcuttur. Dolayısı ile almadan önce içeriğine mutlaka bakmalısınız. Göz yakmayan formüllerinde sülfat olmadığı zannedilse de sülfat içeren bileşenler yüzünden şampuanda sülfat bulunuyor. Dolayısı ile özellikle bebeklerimizde şampuan seçerken içeriğini bildiğiniz ve kaliteli markaları tercih etmelisiniz.

Sülfat Hangi Maddelerin İçinde Bulunur?

Sülfat kişisel bakım ve güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Temel olarak bu ürünlerin içindeki 3 temel maddede bulunur. Bunlar Sodyum Laureth Sülfat, Sodyum Lauryl Sülfat ve Amonyum Laureth Sülfat olarak sıralanabilir. Genellikle bu 3 madde yüz temizleme ürünleri, diş macunları gibi yaygın kullanılan ürünlerde tercih edilir. Sülfat çeşitleri farklı yoğunluktadır ve bu türlerinin cildi tahriş etme oranları değişkendir.

Kimlerin Sülfatsız Şampuanlar Tercih Etmesi Gerekir
Kimlerin Sülfatsız Şampuanlar Tercih Etmesi Gerekir

Kimlerin Sülfatsız Şampuanlar Tercih Etmesi Gerekir?

Saçları boyalı olanlar ve kusur saça sahip olanların sülfatsız şampuan kullanmaları önerilir. Oldukça sert bir temizleme malzemesi olan sülfat, saçınızdaki boyanın daha çabuk akmasını ve saçınızın doğal yağının kaybolmasını sağlayabilir. Bu yüzden saçlarınız normalden kuru bir hale gelebilir.

Eğer saçlarınız kolay elektrikleniyor ya da kuru saç yapısına sahipseniz sülfatsız şampuan kullanmayı tercih etmelisiniz. Sülfatsız ürünler saçlarınızdaki doğal yağın kaybolmaması için size yardımcı olacaktır. Bu sayede saçınız doğal nem yapısını da koruyacaktır. Cilt bakımı için kullanılan ürünlerin de sülfatsız olanlarını cildi bu yapıda olanların tercih etmesinde fayda vardır.

Sülfatsız Şampuanlarla Saçın Tamamen Temizlenmesi Mümkün Müdür?

Şampuanı köpürdüğü için iyi bir temizleme sağladığını düşünmemiz aslında sıklıkla düştüğümüz bir yanılgıdır. Sülfat içermeyen ürünler ile de saçlarımızın temizlenmesi mümkündür. Sülfatın kullanılmasındaki tercih sebeplerinin başında yağdan ve kirden sülfatsız ürünlere göre daha çabuk kurtulmamızı sağlamasıdır. Sülfatsız temizlik ürünleri tercih ettiğiniz zaman saçlarınız ile daha çok ilgilenmeniz ve saçlarınızı sülfatsız ürünler ile temizlerken saç derinize masaj yaparak temizleme işlemini yapmanız gerekiyor. Ayrıca saçlarınızdan temizlik ürünlerinin tam olarak arınması da oldukça önemli bir konudur.

Sülfatsız şampuan kullanmaya başladığınızda bir süre sonra kullanımı ve temizlik işlemleri artık zor gelmeyecektir. Ama saçlarınızın sülfatlı şampuandan zarar görmediğini düşünüyor ve saçınıza iyi geldiğini düşünüyorsanız saç dengenizi bozmamak adına ürününüzü kullanmaya devam edebilirsiniz. Yani sülfatsız şampuana geçme zorunluluğunuz yok.

Bunun yanında saçı kepekli ve çok yağlı kişilerin sülfatlı şampuan kullanması çok daha iyi bir tercih olacaktır. Çünkü hem saçlarınızdaki fazla yağ yok olacak hem de derin bir temizleme sahibi olacaksınız. Dolayısı ile saç tipinize göre şampuan seçimi yapmanız oldukça önemlidir. Sülfatsız şampuan kullananlarda saçlarını temizlerken daha az köpük ve bol masaj ile temiz saçları olur.

Bazı şampuanlar Hindistan cevizi yağından üretilen bir madde olan coco betain içerir ve sülfatsız saç temizliği sağlamada size yardımcı olur. Bu türdeki şampuanları özellikle saçı kuru ve kıvırcık olan kişilerin kullanması uygun olacaktır. Temizlik sırasında saçlarınıza nazik davranmanız ve masaj yapmanız da önerilir.

Bu yazımızda sizlere Sülfatsız şampuanlar hakkında bilmeniz gerekenleri tüm detayları ile aktardık. Yazımızda sülfat nedir, sülfatsız şampuanları kimler kullanmalı ve sülfat hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri detayları ile verdik. Herkesin saç tipi aynı değildir. Dolayısı ile şampuan alırken saç tipinize ve saçınızın sorununa göre şampuan tercihinde bulunmanız gerekmektedir.

Hali hazırda saçı kuru olanların ya da alerjik reaksiyon yaşayanların sülfatlı şampuan kullanmamaları gerekmektedir. Bunun yerine piyasada kolayca bulunabilen sülfatsız şampuanları tercih ederek saçlarının doğal yağ oranını korumaları gerekmektedir. Bunun yanında saçı gerçekten çok yağlı yapıda olanların ise sülfat içeren şampuan kullanmaları saçlarındaki fazla yağdan kurtulmaları ve derin bir temizliğe kavuşmaları için en uygun tercih olacaktır.

Sülfatsız Şampuan Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2025 Sülfatsız Şampuan Hakkında
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx