Sağlık

Sülük ile Sivilce Tedavisi

Reklamlar

Bu yazımızda Sülük ile Sivilce Tedavisi ve sivilceler hakkında detaylı bilgileri anlatacağız. Sülük, sivilce tedavisinde başta olmak üzere pek çok farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yazımızda sizlere sivilce tedavisindeki kullanımının yanı sıra sülük temin edilebilecek yerler ve sülük ile yapılan tedavilerin olumsuz etkilerinden bahsedeceğiz.

Sivilceler cildimizde meydana gelen şişkinliklerdir. Sivilceler bazı zamanlarda ve hormonal dengesizlik gibi sorunlar olduğunda daha çok can sıkıcı hale gelebilir. Sivilce tedavisi için kimyasal ve doğal birçok yöntem denemiş olabilirsiniz ama bir de sülük ile sivilce tedavisini yaptırabilirsiniz. Sülük nedir, sülüğün kullanım alanları, sülük ile sivilce tedavisi gibi merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Sülük Nedir ?

Sülük evde beslenebilen bakımına özen gösterilmesi gereken bir hayvandır. Sülüğün insanın vücudunda sorun olan bölgeyi emerek insana şifa verdiği inanılır. Eski zamanlar önceden kullanılan sülüğü tekrar kullanmak için sülük kusturma yöntemi ile sülüğün emdiği kanı kusması sağlanıp sülük tekrar kullanılabilirmiştir.

Reklamlar

Sülüğün Cilde Faydaları

Sülük yüzdeki lekelerin giderilmesini sağlar. Siyah noktaların giderilmesinde yardımcı olur, yüzdeki kırışıklıkların giderilmesini sağlar, yüzdeki kan akışının sağlanmasında etkilidir, düzenli olarak uygulanırsa faydaları belirgin bir şekilde görülmektedir. Sülük salyası ile hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır.

Sülük ile Sivilce Tedavisi
Sülük ile Sivilce Tedavisi

Sülük Nelere İyi Gelir?

Sülük ile Sivilce Tedavisi yazımıza sülük kullanımının neye iyi geldiği konusundan bahsederek devam edeceğiz. Sülük hücrelerin yenilenmesini sağlar. Vücuttaki ağrıların azalmasına hatta bitmesine yardımcı olur. Vücudunuzu hem zihinsel hem fiziksel olarak rahatlatmaktadır. Sülük vücuttaki enfeksiyonu ve iltihabı gidermektedir.

Sülüğün kan dolaşımını hızlandırma, kireçlenmeyi büyük ölçüde azaltma, beyin hücrelerini canlandırma gibi faydaları vardır. Beyin hücrelerini canlandığı için de Alzheimer gibi hastalıklara karşı etkilidir. Kalp krizi riskini azaltarak, ciltte oluşan kızarıklıklara iyi gelir. Varisleri giderir, kalp krizi riskini azaltır, göz hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca dişeti iltihabına iyi gelme, kan akışı ve beyin fonksiyonlarına iyi gelme ve cinsel gücü arttırma gibi de faydaları vardır.

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır? Sülük Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Sülük tedavisini kendiniz uygulamaya çalışmayın. Diğer tüm tedavilerde olduğu gibi sülük tedavisini de işinin uzmanı tarafından yapılması daha sağlıklı olacaktır.  Sülük tedavisi yapıldıktan sonraki 24 saat çok önemlidir. Kanama devam edebileceği için steril bezler ile bandaj yapılmalıdır. Sülük ile tedaviye başlamadan bir iki saat önce yemek yememelidir. Sülük işlemine başlamadan iki gün önce de protein bakımından zengin yiyecekler, et, süt, yumurta gibi besinler tüketimi bırakılmalıdır. Sülük tedavisi çok fazla cilt hastalığına iyi gelmektedir. Sülük salyasında bulunan enzimlerden dolayı rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Reklamlar

Sivilce (Akne), Çıban, İyileşmeyen Yaralar İçin Kaç Seans Sülük Uygulaması Yapmalıyım?

Sülük uygulaması sivilce tedavisi için cilt rahatsızlığının durumuna göre en az 3 en çok 7 seans olarak değişiklik göstermektedir.

Sivilcenin çeşidine cilt rahatsızlığının boyutuna göre değişiklik gösterir. En az üç seans en fazla 7 seans olarak uygulanabilir. Her seansta 5 adet orta ve büyük boy sülük kullanılmaktadır. Sülüklerin boyları da rahatsızlığa ve uygulamanın şekline göre değişiklik gösterebilir. Sülük tedavisinde seansları tedavinin şekli belirlemektedir bireyden bireye farklılık gösterebilmektedir. En az üç en fazla yedi gün ara verilirse etkili sonuç elde edilebilir. Yani aslında seanslar 5 günde bir tekrarlanırsa güzel sonuçlar elde edilebilir.

Sivilce Akne Tedavisi İçin Sülük Hangi Bölgelere Uygulanmalıdır?

Sülük tedavisinden etkili bir sonuç alabilmek için tedavinin uygulanacağı noktalar oldukça önemlidir. Sülük konulması gereken noktalar rahatsızlığın durumuna ve seansa göre değişiklik gösterir. Eski insanlar sülüğü ağrın olan bir yere koy sülük doğru yeri bulur cümlesi doğru değildir. Çinliler de ağrı neresi nokta orası demişlerdir fakat bazı zamanlarda ağrı ile sülük uygulanacak olan yerin hiç önemi yoktur.

Sülük tedavisini uzman kişiler yapmalıdır. Bu konuda fazla bilgisi olmayan herkes uygularsa etkili sonuç alınmaması yüksek ihtimaldir. Çünkü sülük tedavisi ve tedavinin seansları uygulama şekli kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Sivilceler için Sülük Tedavisi İçin Sülük Nereden Alınmalıdır?

Türkiye’de sülük az sayıda şehirde ve birkaç Pazar yerinde satılmaktadır. Bu sülüklerin cinsi Tıbbi Sülük’tür. Ve bu Tıbbi Sülüklerin steril olması gerekmektedir. Ancak satıcılar bu konuya çok dikkat etmemektedirler. Eğer yeterince steril olmayan hijyeni az olan yerlerden sülük alınırsa sülüklerden enfeksiyon kapma olasılığınız artar. Çünkü dışarıdan aldığınız sülüğün sterilasyon işlemini evde kendiniz yapamazsınız strerilasyon uzun ve zor bir işlemdir.

Sülük ile Sivilce Tedavisi

Sivilce tedavileri için sülük kullanılmaktadır. Özellikle ergenlik dönemlerinde sivilce sorunu ortaya çıkmaktadır. Sadece ergenlik döneminde değil sonraki yaşlarda da hormonlar sebebi il sivilceler meydana gelebilir. Sülüğün de sivilcelere iyi gelme şekli vücuttaki kirli kanı emerek vücuttan atması ile olur. Aynı zamanda sülük vücuttaki kirli kanı emerken yüzden fazla faydalı enzim sağlar ve bu enzimlerin tedavi edici özellikleri vardır.

Sülük ile Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sülük ile Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sivilce için Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sivilceler için sülük uygulanacaksa kullanılacak olan sülüklerin boyu çok önemlidir. Yüz bölgesindeki sivilceler için küçük boy sülükler sivilce olan bölüme bırakılmalıdır. Sülüğü Rus bilim adamları ilaçsız botoks olarak adlandırmaktadır. Şimdilerde hastanelerde de sülük tedavisi uygulanmaktadır.

Sülüğün Zararları

Sülüğe Bağlı Oluşan Hastalıklar

Sülüğün güzel mucizevi etkisinin yanında sülük kullanımı sonucu meydana gelebilecek rahatsızlıklar da vardır. Bunlara HİRUDİNİASİS denir.

Hirudiniasis 2 türlüdür:

  1. Sülüğün cildi ısırması sonucunda oluşan hastalıktır. Fakat bu hastalık tatlı su ve toprak sülüklerinin kişiyi ısırması sonucunda oluşabilir. En tehlikelisi de toprak sülüklerinin ısırması sonucu oluşan hastalıktır. Bu sülükler tropik ormanlarda, nemli topraklarda, bitki ve çalılarda yaşarlar. Özellikle toprakta yürüyen insanların ve hayvanların bacaklarına tutunurlar. Sonrasında da bir yere yapışıp kan emmeye başlarlar. Sıkı bağlanmış ayakkabılardan giysi ve çoraplardan kolaylıkla geçebilirler. Kişiyi aynı anda birden fazla sülük ısırabilir. Sülüğün yapıştığını bile hissetmeyebilirsiniz. Yapıştığı bölge ağrısızdır. Ve aynı anda birden faza sülük yapışmış olabilir. Sülük hirudin adlı antikoagulan isimli kan sulandırıcı madde salgılar ve bu madde damarları gevşetir ve kanama çok uzun bir süre devam edebilir. Sülüğün ısırdığı alanda çenesi üçlü şekilde olduğu için y harfi şeklinde iz kalabilir. Kanama ile birlikte bu bölgelerde şişlik, kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler meydana gelebilir. Sülük ortadan kalkınca da yara izi bırakmadan iyileşir. Fakat sülük çekilirken tutunduğu yerden zorla alınmaya çalışılırsa sülüğün ağız parçaları cildinizde kalarak ciltte yabancı reaksiyon gerçekleşebilir ve yara oluşabilir. Yaralar için antibiyotik kremler kullanılmazsa iyileşme sürecindeyken yaralarda mantar ve bakteri oluşumu gibi enfeksiyonlar oluşabilir.
  2. Sülük iç organlarda da Hirudiniasis oluşturabilir. Sülükler iç organda parazitler yapar. İnsanlar içme suyundan ya da sulardan banyo yapmaları gerekir. Tatlı su sülükleri ise su içerken ağızdan ya da burundan girerek, ağız, yemek borusu, küçük dil gibi yerlere tutunabilir. Derin nefes alındığında ya da hareket ederek soluk borusuna ve bronşlara hareket edebilir. Tutundukları yer de ise kan emmeye başlayarak gövdelerinin 2 ya da 6 katına ulaşana kadar emerler. Kanı emme sırasında ağrı hissedilmese de kanama oluşabilir. Ve yabancı cisim hissi oluşabilir. Eğer burundaki boşluklara tutunurlarsa baş ağrısı, grip benzeri şikayetler, nefes darlığı ve burun kanaması meydana gelebilir. Yemek borusuna ya da soluk borusuna tutunursa ses kısıklığı, ağızdan kan gelmesi, tam olarak sesin kaybedilmesi, göğüs ağrıları ve ölüm gibi sonuçlara sebep olabilirler. Ancak yutulurlarsa midede sindirilirler. Bir kadın derin bir suda yüzdüğün ya da yürüdüğün suda sülük varsa vajene girebilir. Ve bu şekilde erkeklerinde idrara yoluna girerek idrarlarının kanlı olmasına sebep olabilir.

Sülük ile Tedavi

Sülükler kişiden beslendikten sonra kendiliğinden düşerler. Ancak sülük kendiliğinden düştüyse tekrar enfeksiyon oluşmaması için antibiyotik ve antiseptikler kullanılmalıdır. Sülüklerin yapıştıkları yerlerden ayırmak için yanan sigara, bir iki damla madeni yağ, alkol, asit, tuzlu su, sirke ve böcek ilacı kullanılabilir. Sülüğün ağız kısmı ciltte kalırsa ciltte yabancı cisim reaksiyonu oluşturur. Ve iyileşmesi gecikebilir. Sülük ciltten ayrıldıktan sonra kanama oluşursa bu kanamayı durdurmak için tampon ya da şap uygulayabilirsiniz.

Sülük ile Tedavi
Sülük ile Tedavi

Sülük eğer burun boşluğuna ya da süt solunum yollarına yerleştiyse sülüklerin olduğu bölgeye lokal anestetik müdahale yapılır ve forsepsle çekilir. Eğer sülük bronşlara yerleşirse lokal ya da genel anestezi ile endoskopik cihaz kullanılarak forsepsle sülüğün çıkarılması gerekmektedir.

Sülükler oral mukoza ya da ösefagusa yerleştiyse tuzlu su ile gargara yaparak çıkarabilirsiniz. Bir diğer yöntem de 5 ml kloroform ve 15 ml terebentin çözeltisi kaynatılıp buharının hasta tarafından çekilmesidir. Böylece sülüğün mukozayı bırakması sağlanır. Sülük tutunduğu yerden ayrılarak yutulur ve sindirilir sonrasında dışkılama ile vücuttan atılır.

Geleneksel ve tıbbi tedavi uygulamaları için de sülükten faydalanılabilir. Tıbbi sülük tedavisi için tedaviye destek olarak çoğu hastalıkta terapötik etkiye sahiptir. Son senelerde oldukça önem kazanmaktadır. Dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip olan ülkeleri Almanya, Fransa,  İngiltere, Rusya ve ABD gibi ülkeler de sülük tedavisinden yararlanmaktadır. Hirudoterapi modern ilaç uygulamalarına göre daha az yan etkili ve daha düşük maliyetlidir. Güçlü bir antikoagulan olan hirudinin heparine göre daha etkili ve yan etkisi daha azdır. Sülüklerin tükürük özütünün küçük hücreli akciğer kanserine karşı antiproliferatif etki gösterdiği anlaşılmıştır. Kanser araştırmalarında sülüklerin tükürük salgısı üzerine çalışmalara yapılmaktadır. Ve büyük ihtimalle çalışmalar sonucunda sülüklerin kanser üzerinde olumlu sonuçlar gösterdiği ortaya konacaktır.

Tıbbi sülükler bir kere kullanımdan sonra bir daha kullanılmamalı tıbbi atık olarak işlem görmelidir. Aksi taktirde bir hastadan diğer hastaya hastalık bulaşabilir. Ve sülük ile tedaviye başlamadan önce kansızlık yani anemi riskine karşı kan tahlili yapılmalıdır. Kan kaybı fazla olmaması için bir seansta maksimum 12 tane sülük kullanılmalıdır. Tıbbi sülük tedavisi sağlam ve bilimsel ilkelere dayanarak  hasta bakımının büyük ölçüde iyileştirilmesini sağlamaktadır.

Sülük ile Sivilce Tedavisi 2025 Sülük ile Sivilce Tedavisi
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx