Sumak nedir? Sumağın Faydaları Nelerdir?
Sumak baharatı sumak ağacı olan Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharattır. Son zamanlarda sumak nedir, faydaları nelerdir konusu çok merak edilmektedir. Sumak Akdeniz mutfağının çok faydalı besinlerinden bir baharattır. Sumağın ekşimsi bir tadı vardır ve Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Sumak bitkisi ağaçta yetişir. Tane olarak, toz halinde tüketilir. Yemeklerde ve salatalarda ekşimsi bir tat vermek için kullanılır ve çay şeklinde de tüketilebilmektedir.
Sumak Nedir?
Sumak baharatının yetiştiği ağaç Rhus bitkisidir. Bu bitkinin meyvelerinden sumak elde edilir. Kırmızı renkte olan meyveleri vardır ve küresel biçimdedir. Ağaçtan toplandıktan sonra sumak kurutulur ve tuz ile karıştırılıp bitki çayı haline getirilir. Sumak baharat olarak kullanılmaktadır. Doğu ve güneydoğuda yemeklere ekşi bir tat vermesi için kullanılır. Sumağın ekşi tat vermesi için tane sumak sıcak suda bekletilir ve bu su yemeklerde kullanılabilir.
Sumağın kokuyu azaltma özelliği vardır. Bundan dolayı da soğan salatalarında çok kullanılmaktadır. Ve salata, bazı yemekler ve mezelerin içerisinde sıklıkla yer almaktadır. Yemeklere lezzet katmasının yanında sumak sağlık için de çok faydalıdır. İltihap giderici ve antioksidan özelliği olduğu için çok olumlu etkisi vardır. Ve İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve ülkemizde Sumak batı kültüründe çok fazla bilinmese de son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda tespit edilen faydaları sonucunda yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır.
Sumak Ne İşe Yarar? Sumak Covid-19’da İşe Yarar Mı?
Şimdilerde tüm dünyayı esir alan salgın sürecinde bağışıklığın güçlü olması çok önemlidir. Sumağın bağışıklığı güçlendirip Covid- 19 a iyi gelip gelmediği konusunda kesin bir bilgi yoktur. Fakat bilinen birçok enfeksiyona karşı koruyucu antiseptik ve antiinflamatuar etkisi vardır. Bu etkilerinden dolayı sumağı öğünlerinize dahil etmeniz sağlıklı olacaktır. Covid tedavisine ek olarak bağışıklığı da güçlendirecek ve üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonlarında da tedaviye destek olacaktır.
Sumak Diyabete İyi Gelir Mi?
Sumağın içinde yüksek oranda antioksidan vardır bundan dolayı da diyabet hastalıklarında tedaviye ek olarak sumaktan faydalanılabilir. Sumak kan şekerini dengeler. İnsülin direnci Türkiye’de çok görülen bir sağlık sorunu olduğu için herkesin sofrasında sumak bulunmalıdır.
Sumak Kalp Hastalıklarına İyi Gelir Mi?
Merak edilen sorulardan birisi de sumağın kalp ve damar hastalıklarına iyi gelip gelmeyeceğidir. Sumak kalp plaklarının gelişimine damar tıkanıklarının önlenmesinde etkilidir. Kalp hastalıklarından korunmak ve olan kalp hastalıklarının tedavisini desteklemek için sumak öğünlerinizde yer almalıdır.
Sumak Bitkisi Obeziteye İyi Gelir Mi?
En çok karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi de obezitedir. Zaman içinde yağ kütlesinin artması, bel çevresinin genişlemesi ile kendini göstermektedir. Sumak kullanarak hem yağ yakımını hızlandırabilir, hem de ödem atmanızı sağlayabilirsiniz.
Sumak Karaciğer Detoksunda İşe Yarar Mı?
Karaciğer vücudumuz için çok önemli bir organdır. Yüksek oranda antioksidan içeren sumak detoks programlarının da daha etkin olmasını sağlamaktadır.
Sumak Hangi Bölgede Yetişir? Sumak Nerede Yetişir?
Sumak yemeklere ve salatalara ekşi bir tat vermektedir. Bu nedenle de mutfağımızda bolca kullanılmaktadır. En çok doğu ve güneydoğu bölgelerinde yemek yapımında kullanılmaktadır. Sumağın yetiştiği ülkeler İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika’dır. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.
Sumak hangi yemeklerde kullanılır?
Sumak çay olarak kullanılabilir. Salatalara ekşimsi bir lezzet vermesi için kullanılabilir ve çeşni olarak yemeklerinizde yer alabilir. Hem sağlığınız için birçok faydası vardır hem de lezzetlidir.
Sumaklı salata sosu nasıl hazırlanır?
Sumaklı salata için gerekli malzemeler; yarım küçük boy limon, 1 yemek kaşığı fermente edilmiş elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay kaşığı dağ kekiği ve 2 yemek kaşığı zeytinyağıdır.
İstediğiniz mevsim sebzeleri ile salata hazırlayıp salata sosu ile bağışıklığınızı destekleyebilir hafifleyebilirsiniz.
Sumak hangi mevsimde olur?
Sumak Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir ve Ağustos, Eylül aylarında toplanır. Toplanan bitkiler kurutularak baharat halini alacaktır.
İlginizi çekebilir: Kek Kaç Derecede Pişirilir?
Sumak çayı nasıl yapılır?
Sumak çayı hazırlamak için kaynattığınız bir kupa suyun içine 1 tatlı kaşığı sumak, 1 tane kabuk tarçın, 2-3 tane karanfil ekleyip 5 dakika kadar demlenmesini bekleyiniz. Günde 1 ya da 2 bardak içebilirsiniz. Öğün aralarınızda içerek bağışıklığınızı destekleyip, hem midenizi rahatlatacak hem de ödem atmanıza yardımcı olacaktır.
Sumağın Faydaları Nelerdir?
Sumak baharatının çok faydası vardır. Faydalı olmasının en büyük nedeni de güçlü bir antioksidan olmasıdır. Ve vitamin, mineral açısından yüksek olması da sağlık açısından etkilidir. Sumağın insan sağlığı üzerindeki faydaları şu şekildedir;
Önemli Bir Antioksidandır
Sumak tam bir antioksidan kaynağıdır. Bu nedenle vücutta dolaşan serbest radikalleri azaltır ve oksidatif stres düzeyini düşürür. Bu olumlu etki sonucunda hücrelerin kanserleşmesinin önüne geçer ve kanser oluşumuna karşı koruyucudur. Sumağın antioksidan etkisi olduğu için kalp ve damar hastalıkları ve birçok kronik hastalığa iyi gelmektedir. Bu hastalıklara yakalanma olasılığını da önemli ölçüde düşürür.
Antiinflamatuar Özelliğe Sahiptir
İltihap giderici özelliği olduğu için de grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşli hastalıklarda ateşin düşmesine yardımcı olur. Enfeksiyondan kaynaklanan hastalıklar daha kısa sürede atlatılır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamininin sumakta bol miktarda bulunması da bu mücadeleyi destekler. Ağrıların azalmasında da etkilidir.
Kan Şekerini Düzenler
Sumak yapılan araştırmalara göre düzenli tüketildiğinde kronik hastalıklara karşı etkilidir. Tedaviye ek olarak kullanılarak tedaviyi desteklemektedir. Şeker hastalığı yani diyabet de bu hastalıklardan biridir. Araştırmalara göre sumak kan şekeri regülasyonunun sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca kan kolesterol düzeylerinin düşürülmesine destek olarak tip 2 diyabet hastalığının yol açtığı sorunların azaltılmasını desteklemektedir. Diyabet hastalığının tip 2 diye adlandırılan türünde kan şekeri uzun zaman boyunca yüksek seyreder. Mevcut tedavinin yanında sumak tüketerek kan şekerinin düzenlemesini ve tüm yan etkilerini en aza indirebilmek mümkün hale gelir.
Enfeksiyonlara Karşı Korur
Sumak antibakteriyal özelliğinden dolayı enfeksiyon hastalıklarının giderilmesinde etkilidir. Bu bilimsel araştırmalarla da doğrulanmıştır. Enfeksiyon hastalıklarına sebep olan Salmonella Typhimurium ve Aspergillus Flavus gibi mikroorganizmaları enfeksiyon hastalığı oluşturabilir. Bu hastalıkların hafifletilmesine ve bu enfeksiyonlar nedeniyle oluşan belirtilerin ortadan kaldırılmasında etkilidir. Bunlara ek olarak solunum yollarında, özellikle de boğaz bölgesinde meydana gelen enfeksiyon hastalıklarında sumak çayının içilmesi hastalığın yol açtığı boğaz ağrısı, öksürük gibi olumsuzlukları önlemeye yardımcıdır.
Diüretik Etkiye Sahiptir
Sumak etkili bir idrar söktürücü yani diüretiktir. Bundan dolayı idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için sumak çayı içmek çok faydalıdır. Aynı zamanda yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar. Ve vücutta biriken toksik maddelerin dışarı atılmasını destekleyen sumak, bu faydalarından yararlanılmak için düzenli olarak tüketilmelidir.
Koroner Arter Hastalıklarına Karşı Korur
Kolesterolun uzun zaman boyunca yüksek seyretmesi ve trigliseridin yüksek olması kolestorolün damar duvarlarında birikerek aterom plakları oluşturmasına neden olur. Bundan dolayı da kalp hastalıklarının önüne geçer ve kalp krizi oluşumunun önüne geçer. Sumak kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini azaltır. Ve koroner arter hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Sumak damar sağlığına ve kan dolaşımının düzenlemesine olumlu katkılarda bulunur.
Kadın Sağlığı Açısından Önemlidir
Sumak kadınların özel günlerinde yani adet döneminde kurtarıcıdır. Adet sancılarını azaltır. Adet dönemlerinde çok ağrı çeken kadınlar sumak tüketerek daha iyi sonuçlar aldığını söylemektedir. Bu şekilde sorunu olan kadınlar adet dönemlerinde sumağı baharat olarak tüketebilir ya da çay olarak tüketebilir. Yoğurt ile karıştırarak da yenebilir. Ayrıca sumağın emziren annelerde anne sütünü arttırdığı da bilinmektedir. Ama gene de hamile ve emziren anneler sumak tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.
Sumak Nasıl Tüketilir?
Sumak ülkemizde çok tüketilmektedir. Daha çok baharat olarak kullanılmaktadır. Genelde salatalarda kullanılır. Ve bazı yemeklere ekşi tatlı vermesi için de tercih edilir. Sumağın çayını da tüketebilirsiniz. Çünkü yukarıda saydığımız gibi çok sayıda faydası vardır. Kronik faranjit, boğaz ağrısı, balgam veya kuru öksürük gibi şikayetleri olanlar bu çay ile şifa bulabilir.
Sumak çayı yapmak için aktardan aldığınız sumağı bir tatlı kaşığı kadar bir bardak suyun içine koyup cezvede kaynatabilirsiniz. Ve beş dakika kadar kaynadıktan sonra biraz soğumaya bırakıp ılıyınca tüketebilirsiniz. Fakat sumağın da bazı yan etkileri vardır. Kronik hastalıkları olanların, sürekli ilaç kullananların sumak kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Hamile ve emziren anneler de sumak tüketmeden önce doktorlarından onay almalıdır.
Sağlıklı bireyler sumak baharatını korkmadan tüketebilir. İlaç kullanan kişilerde doktorlarından onay almaları durumunda sumak tüketebilirler. Sizde sumağın faydalarından yararlanmak istiyorsanız sumağa öğünlerinizde ve beslenmenizde yer açmalısınız.
Yazımızda sizler için sumak nedir, sumağın faydaları nelerdir, sumak nasıl tüketilir gibi soruların cevaplarından bahsettik. Yazımızı beğendiyseniz Ceviz suyu ile zayıflama isimli yazımıza da göz atınız. Sağlıklı günler dileriz.