Sunum Araçları Nelerdir? Sunum Sırasında Kullanabileceğiniz Malzemeler
Sunum araçları etkili bir sunum yapabilmek adına gerekli olan tüm ürünler, uygulamalardır. Günümüzde eğitim, şirket ve kurumsal ortamlarda sunumlara yer verilmektedir. Sunumların amacı bir bilgi hakkında detaylı bilgi vermektir. Bu bilgiyi verirken görsel, metin ve video yapılarından yararlanılmaktadır. Ancak etkileşimli sunum yapabilmek farklı sunum araçları ile mümkün olur.
Bilgiyi istenen şekilde sunmak ve hatta bu sunum ile karşınızdaki kişileri etkilemek gerekebilir. Bir iş kabulü, terfi ya da ders notu alırken etkili olduğu tartışmaz bir gerçektir. Sunum malzemeleri kullanır ve bu yönde doğru adımlarla hareket ederseniz siz de hedefinize daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Sunum yapmak adına değerlendirebileceğiniz malzemeler ve yöntemler şunlardır için listeye göz atmayı unutmayın! İşinize yarayacak sunum araçları ve beraberinde sunum programları listesi sizinle.
Etkili Bir Anlatım için Kullanmanız Gereken Sunum Araçları!
Bulunduğunuz ortamda etkili sunum yapmak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Sunum araçları, slayt programları kullanabileceğiniz iki yönlü başlıklardır. Bu kategoriler altında doğru olan tercihleri seçerseniz işlemleriniz daha kolay olacaktır. İlk etapta kullanmanız gereken sunum araçları sonrasında ise sunum programları hakkında bilgi verilecektir.
1 – Beyaz Tahta
Her ne kadar slayt esnasında belirli bir görüntü olsa da beyaz tahta kullanmak etkileşimli sunum yapmak için gerekir. Özellikle okullarda ya da iş yerlerinde önemli alanları vurgulamak için sunum araçları arasında tercih edilir. Diğer taraftan bu tahtaya alınacak notlar ile slaytın önemli başlıklarına dair fikir de verilebilir. Ayaklı beyaz tahta kullanımı ile dilerseniz kolay bir sunum kadar etkili bir bilgi akışı sağlayabilirsiniz.
2 – Klasörler
Klasörler çoklu dosyaların bulunduğu ürünlerdir. Bu ürünler iş yerlerinde, okullarda ya da farklı kurumlarda kullanılmaktadır. Bilgilerin toplu olarak bir arada olmasını sağlayan karton klasör ürünleri sunumda da tercih edilebilir. Özellikle sunumu yaptığınız kişilere bilgi vermek amacıyla çıktılar verebilirsiniz. Bu çıktıları bir arada tutmak, toplu olarak taşımanız da sunum araçları olarak yardımcı olacaktır.
3 – İnce Dosyalar
Klasörlerin yanı sıra belgelerin sayısına göre ince dosyalar da kullanabilirsiniz. Şeffaf dosya olarak da adlandırılan bu ürünler çok kullanımlıdır. Karton klasörlerin içerisine ekleyebileceğiniz gibi ayrı ayrı da kullanabilirsiniz. Slaytın sonucunu, belgeleri toplu şekilde eklemek ve sunmak için şarttır. Çok sayıda farklı renklerde alınarak hareket edilebilir.
4 – Lazerli Kalemler/ Araçlar
Lazerler slaytı tek bir alanda kalmadan etkili sunum yapmayı sağlamaktadır. İnteraktif sunum nedir nasıl yapılır aşamasında bu tarz ürünlere denk gelebilirsiniz. Alabileceğiniz basit bir lazerli kalem ya da herhangi bir ürün ile sunum yapabilirsiniz. Slayt tahtasına uzaktan işaret ederek daha rahat sunum gerçekleştirmeyi sağlayacaktır.
5 – Tablolar | Sunum Araçları
Sunum araçları arasında tablolar olmazsa olmazdır. Tablo kullanımı en iyi sunum malzemeleri arasındadır. Özellikle sayısal veriye sahip, görselliği bol slaytlarda ayrıca tercih edilebilir. Slayt tahtasının yanına eklenebileceği gibi herkesin görebileceği alanlara da tablolar asılabilmektedir. Böylece daha fazla duyuya hitap edileceğinden etkisi büyük olacaktır.
6 – Slayt Programları
Araçlar arasında tam olarak sayılamasa da slayt programları kesin olarak etkili bir unsurdur. Klasik PowerPoint sunumlarından sıkıldıysanız alternatif slayt programları ile tanışmalısınız. Ücretli ve ücretsiz olarak sunulan bu slayt programları farklı sunumlar oluşturabilirsiniz. Özellikle sıkıcı konu ve bilgileri başka şekillerde ve etkiyle aktarabilirsiniz.
Kullanabileceğiniz İnteraktif Sunum Programları Listesi
Her ne kadar uygun tahta, tablo ve karton klasör fiyatları ile malzemelerinizi tamamlasanız da slayt programları en etkili unsurlardan birisidir. Günümüzde internet üzerinden ve programlar aracılığıyla slayt oluşturabilirsiniz. Tamamen dilediğiniz tasarım ve görsellerle birlikte bilgileri bir araya toplayarak sunuma hazır hale gelebilirsiniz.
Sunum araçları kapsamında da değerlendirilebilecek bu programların listesi şu şekildedir:
A – Prezi
En kapsamlı ve bilinen slayt programlarından birisidir. Özellikle kurumsal alanlarda kullanıldığı kadar öğretmenler tarafından eğlenceli olması amacıyla da tercih edilmektedir. Klasik slayt araçları bulunmaktadır. Ancak bunun ötesinde ses eklenebilir, animasyon yapılabilmektedir. Bu slayt uygulamasını diğerlerinden ayıran ise bir program indirmek zorunda değilsiniz.
İnteraktif sunum yapabilmek için online olarak sitesine girmeniz yeterlidir. Online olarak bilgileriniz, görselleriniz ya da sesler ile birlikte oluşturabilirsiniz. Farklı video yapıları oluşturabilirsiniz. Seslerle birlikte süslemeniz ile alışık olanın ötesinde bir yapıda sunum elde edebilirsiniz.
B – Canva
Canva tek başına sadece sunum programı değildir. Hatta çoğu zaman stok görsel sitesi olarak da algılanmaktadır. Ancak çeşitli seçenekleri elinde bulundurmaktadır. Slayt yapmak adına kullanabilirsiniz. Slaytınızı destekleyecek şekilde posterler, görseller ve hatta videolar oluşturabilirsiniz. Üstelik birçok özelliğini de ücretsiz kullanabileceğiniz bir sitedir. Bahsedilen bu sunum araçları ile tasarım yönünüzü geliştirebilirsiniz.
C – Powtoon
İnteraktif sunum yapmanın yollarından birisidir. Bu program ile konuşma balonları, animasyonlar ya da farklı müzik kullanımlarına gidebilirsiniz. Ücretli ve aynı zamanda ücretsiz kullanımda sağlar. Ancak her sunum araçları arasında olduğu gibi ücretsiz olanların bir sınırı vardır. 30 tane animasyon sahibi karakter kullanmaya izin verecektir. Ayrıca 10 ayrı müzik kullanmaya da ücretsiz erişebilirsiniz.
Son olarak; her ne kadar sunum araçları arasında slayt programları önemli olsa da temel malzemeler önemlidir. Siz de üst listede yer alan sunum malzemeleri için Ofis Ostim ile iletişime geçebilirsiniz. Siteden inceleyeceğiniz ürünler arasında klasörlere, dosyalara erişiminiz uygun fiyatlarla mümkündür.