Tere sağlık için çok faydalı olan bitkilerdendir. İsmi son dönemlerde çok duyulan terenin faydaları ve zararları nelerdir, göz atalım. Tere farklı birçok rahatsızlığa iyi gelmekte ve insan sağlığı için çok etkilidir. Birçok hastalık için iyi geldiği bilinmektedir.
Tere nerede hangi iklimde yetişir?
Tere otunun yabani türü Güney Batı Asya ve Kuzey Afrika’da yetişmektedir. Ülkemizin sıcak yaz mevsimi dönemleri dışında her bölgesinde yetişebilmektedir. Yetiştirilmesi zor olan bir bitki değildir. Özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde ticari olarak yetiştirilmektedir.
Terenin bitkisel özellikleri
Tere Cruciferae (Brassicaceae) ailesinde yetişmektedir. Boyu bir yılda 20-25 cm e kadar uzayabilen otsu bir bitkidir. Terenin demet şeklinde çok sayıda yapraktan oluşan gövdesi vardır. Keskin kokusunun yanında tadı ise acıdır. Şekil olarak roka ve marula benzemektedir. Terenin su teresi, kış teresi, çayır teresi, yaban tersi ve yer teresi gibi türleri bulunmaktadır.
100 gram Tere’nin besin değerleri
Tere çok faydalı bir bitkidir. Bunun yanında bazı yan etkileri de ve zararları da vardır. Terenin faydaları şu şekildedir.
İlginizi Çekebilir: Saman Nezlesi Nedir?
Terenin Faydaları
Kemiklerin gelişimini sağlar
Terenin içinde kalsiyum bulunmaktadır. Bundan dolayı da kemik gelişimini sağlamakta ve oluşan kemik hastalıklarının tedavisine de kolaylaştırmaktadır. Ayrıca osteoporoz önleyici olduğu için de kemik yoğunluğunun korunmasını sağlamaktadır.
Soğuk algınlığına iyi gelir
Tere aynı zamanda doğal bir C vitamini kaynağıdır. Bu özelliği ile insan bünyesini soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korumaktadır. Tere gibi C vitamini bulunduran gıdaların soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini düşürme özelliği vardır.
Diyabet hastalığına iyi gelir
Terenin içinde bulunan bir diğer şifa kaynağı ise lipolik asittir. lipolik asit sayesinde günümüzde daha çok duyduğumuz diyabet hastalığının tedavisi için etkilidir. Yani tere lipolik asit ile glikoz seviyelerini düşürdüğü için şeker hastaları için iyi bir seçimdir.
Göz sağlığını korur
Tere A vitamini içermektedir. Bundan dolayı göz sağlığı için de çok etkilidir. Yeşil sebzelerin büyük kısmının içinde bol miktarda A vitamini vardır. Ve hepsi de göz sağlığı için faydalıdır. Göz sağlığına iyi gelen tere gece görüş iyileştirme etkisine sahiptir. Göz bozukluklarının giderilmesine de faydası vardır.
Kronik hastalığı azaltmada yardımcıdır
Terenin kronik hastalıklara iyi gelme özelliği vardır. Migren, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Antioksidan özelliği de olduğu için bu hastalıkların tedavisi için çok etkilidir.
Zayıflamaya yardımcıdır
Zayıflamaya etkisi vardır. Sabah aç karnına tere tohumu tüketilirse metabolizmayı hızlı çalıştırır. Ve zayıflamayı kolaylaştırır.
Terenin bahsettiğimiz birçok faydasının yanında bazı yan etkileri de vardır. Terenin zararları işe şu şekildedir:
Terenin Zararları
- Terenin fazla tüketilmesi gaz oluşumu yapabilmektedir. Gaz sancıları yaşanmasına sebep olabilmektedir.
- Tere olması gerekenden daha çok tüketilirse tiroidi bezinin büyümesine yol açabilir. Bundan dolayı tereyi ülser ile hipertiroidi hastalarının kullanmaması tavsiye edilmemektedir
- Terenin fazla tüketilmesi bağırsakların tahriş olmasına neden olabilmekte ve midede hasar oluşturabilmedir.
- Özellikle hipertansiyon hastalarının tere tüketirken dikkatli olması çok önemlidir. Çünkü terenin tansiyon düşürme özelliği vardır.
- Tereyi diyabet hastalarının tüketmeden önce dikkatli doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Çünkü kullandıkları ilaçlar ile çakışabilmektedir.
Hamileler tere tüketebilir mi?
Hamile kadınlar kesinlikle tere tüketmemelidir.
Tere ne işe yarar?
Tere tek başına tüketilebildiği gibi salataların içinde de yenmekte ve salatalara lezzet vermektedir. Saydığımız birçok soruna iyi gelen tere zayıflama konusunda yardımcıdır ve kronik hastalıklara iyi gelmektedir. Bunun yanında tere ile kemiklerin güçlenmesi sağlanır. Tere meydana gelen kemik hastalıklarını da azaltmaktadır. Ve vücuttaki kanın temizlenmesi içinde faydalıdır. Tere saç dökülmesine de iyi gelmektedir. Saç kepeklenmesinin de önüne geçmektedir.
Tere nasıl tüketilmeli?
Tereyi bazı kişiler sevdikleri için kolayca yiyebilirler. Izgara etlerin yanında da güzel lezzet vermektedir. Çoğunlukla salataların içinde tere tüketilmektedir. Bazı çorbalara da çiğ olarak eklenebilmektedir. Tereyi bir başka tüketme yöntemi de tere otunun kaynatılması ve suyunun içilmesidir. Tere tohumunu bal ile birlikte karıştırarak ve üzerine soğuk su ekleyerek tüketebilirsiniz. Tere tohumunu yoğurt ve harnup pekmezi ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Yazımızda sizler için terenin faydaları ve zararları nelerdir ele aldık. Terenin birçok faydasının yanında tansiyon ve diyabet hastalıkları olan kişilerde zararları da vardır. Aynı zamanda hamilelerin de tüketmemesi gerekir. Ayrıca olması gerekenden fazla tüketilmesinin de zararları vardır. Sağlıklı günler dileriz.