Pratik Bilgiler

Uykuya Dalmakta Zorluk Çekenlerin Bilmesi Gerekenler

Reklamlar

Uyku güçlü bir bünye ve hareketli bir sosyal yaşam için çok önemlidir. Uykuya dalmakta zorluk çekenlerin bilmesi gerekenler vardır, bazı püf noktalar size yardımcı olacaktır. Eğer uyuyamıyorsanız aşağıda paylaşacağımız püf noktalara dikkat ediniz. Böylece rahatça uyuyacak daha güçlü ve dirençli olacaksınız.

Güne sağlıklı ve neşeli olarak başlamak için ilk olarak rahat ve kaliteli bir uyku uyumuş olmalıyız. Uyku sırasında beynimiz ve tüm organlarımız dinlenir ve kendini sıfırlar. Uykuya dalmada sorun yaşayan çoğu kişi çareyi ilaçlarda bulur. İlaçlara başvurmadan önce denemeniz gereken bazı eylemler vardır. Peki uykuya dalmakta zorluk çekenlerin bilmesi gerekenler nelerdir, neler yapılmalıdır birlikte ele alalım.

Kolay Uyuma Teknikleri

Uykuya Dalmakta Zorluk Çekenlerin Bilmesi Gerekenler

1. Uykuya dalmak için kaslarınızı gevşetin

Uyumak için uğraşmak çok yorucu ve sinir bozucudur. Bazen ne kadar uğraşsanız uyuyamazsınız. İşte bu durumda kaslarınız gerilir. Kaslarınızı gevşetmeniz çok önemlidir.

Reklamlar
  • Ayak parmaklarınıza kadar ve kademeli olarak tüm kaslarınızı gevşetin.
  • Her kas grubunu 5 saniye boyunca sıkıca gerdiğinizde rahatladığınızı hissedeceksiniz. Şimdi daha kolay uykuya dalabilirsiniz.
Kabus görmemek için odanızı soğuk tutun
Kabus görmemek için odanızı soğuk tutun

2. Kabus görmemek için odanızı soğuk tutun

Fazla sıcak odada uyumak kabus görmenize neden olabilir. Bu nedenle uyuduğunuz odanın sıcak olmaması hatta biraz serin olması uyku kalitesini arttıracaktır. Araştırmacılar da bu şekilde söylemektedir.

Yapılan araştırmalar sonrasında uyuduğunuz odanın sıcaklığının yaklaşık 18,3 derece olması gerektiği ortaya konmuştur. Doktorlar da size nasıl iyi geliyorsa oda sıcaklığının (15,5 ° C ila 19,4 ° C) arasında tutmanızı tavsiye eder. Kaloriferlerinizin derecesini uyumadan önce düşürürseniz daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.

3. Uykuya dalarken başınız dönerse bir ayağınızı yere koyun

Bazen uykuya dalmaya çalışırken başınız dönüyorsa sürekli sağa sola dönmeye devam etmeyin. Uyuyamadıkça sağa sola dönmeniz baş dönmenizi arttırabilir. Bu durumda en ideal yatış pozisyonu sırt üstü yatarken bir ayağınızı yere koymaktır. Bu pozisyonda yattığınızda baş dönmeniz duracaktır.

4. Saat 15:00’ten sonra şekerleme yapmayın

Gün içindeki şekerlemelerden çoğu kişi olumsuz etkilenmez. Geceleri de güzelce uyur. Ama uyku bozuklukları ve uykuya dalma sorunu olan kişiler gün içinde öğlen üçten sonra şekerleme yapmamalı, yaparsa da bazı kurallara dikkat etmelidir. Bu kurallar;

Reklamlar
  • Öğlen uykusuna ihtiyacınız varsa yorgun hissediyorsanız gece uyuyabilmek için öğlen uykularınızı uzun tutmayın. Öğlen uykunuz yaklaşık 10- 20 dakika sürmelidir. Öğlen uzun süre uyuduğunuzda baş ağrısı ile uyanabilir ya da gece uykuya dalamayabilirsiniz.
  • Öğlen uykusu için şekerleme yaptığınız saat de önemlidir. Öğleden son 3’ten sonra şekerleme yapmamaya dikkat edin.
  • Şekerleme yaptığınız ortamın sessiz, karanlık ve serin olması kısa sürede dinlenmenizi sağlayacaktır.
Daha hızlı uykuya dalmak için karnınızla nefes alın
Daha hızlı uykuya dalmak için karnınızla nefes alın

5. Daha hızlı uykuya dalmak için karnınızla nefes alın

Uyuyamadıkça, uykuya dalamadıkça kendinizi endişeli ve gergin hissedebilirsiniz. Gergin olduğunuzda da hiç uyuyamazsınız. Uyuyamadığınız süre uzar gider. İşte bu durumda ilk olarak kendinizi rahatlatmalısınız. Yapmanız gereken nefesinizi düzenlemektir. 4-7-8 nefes tekniği işe yarayabilir. Diyafram nefesi olarak nefesiniz ile göğsünüz yerine karnınızı genişletin. Rahatladığınızı hissedeceksiniz. Peki 4-7-8 tekniği nasıl uygulanır göz atalım;

  • İlk olarak ciğerlerinizdeki havayı boşaltın.
  • Sonrasında burnunuzdan derin bir nefes alın 4 saniye boyunca, aldığınız nefes sırasında karnınız hava kalkmalı
  • Nefesinizi vermeden 7 saniye tutun.
  • Sonrasında nefesinizi 8 saniye boyunca ağızdan verin.
  • Bu döngüyü 4 kere tekrarlayın.

6. Omuz problemleriniz varsa elinizi yastığın altına koyun.

Eğer omuz boyun ağrılarınız varsa, boyun fıtığınız varsa yatarken ağrınız olduğu için uykuya dalmanız zorlaşır. Bu durumdan kurtulmak için ortopedik bir yastık alırsanız rahat uyuyabilirsiniz. Yastığa omzunuz ve kollarınız ile kanal oluşturup boynunuzun rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Ve omurganızı hizalı tutmalısınız.

Uykunun süresini değil kalitesini artırın

Uyku sırasından organlarımız ve beynimiz dinlenir. Uyurken vücudumuz bir sonraki gün ihtiyacı olan enerjiyi sağlar ve dinlenir. Bu nedenle kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşamın ve mutlu bir günün başlangıcıdır. Geceler uyuyamıyorsanız, uykuya dalamıyorsanız bu durumu ihmal etmeyin, buradaki önerilerimizi deneyin. Çünkü uzun süre uykusuz kalmak, yani kronik uykusuzluk gündüz dikkat eksikliğine, konsantrasyon güçlüğüne, çabuk sinirlenmeye, çalışma hayatındaki performans düşüşüne, depresyona neden olur. Ayrıca yüksek tansiyon ve metabolik bozukluklara kadar birçok soruna neden olabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Elma Kabukları ile Neler Yapabilirsiniz?

Youtube kanalına abone olun, birbirinden güzel videoları kaçırmayın https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Uykuya Dalmakta Zorluk Çekenlerin Bilmesi Gerekenler 2025 Uykuya Dalmakta Zorluk
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx