Uyumakta Zorlananlar İçin Bitkisel Çözümler
Günümüzde en çok karşılaşılan sorunlardan birisi de uykusuzluktur. Kolayca uykuya dalamamak da denebilir. Uyumakta zorlananlar için bitkisel çözümler nelerdir, uykusuzluk neden olur gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Gece uykuya kısa sürede dalamayan kişilerde yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik olur. Gün içinde kendilerini kötü hissedip işlerini yapmakta zorlanabilirler. İyi bir gece uykusunun hafızayı, karar verme yetisini ve yaratıcılığı geliştirdiği tespit edilmiştir. Bundan dolayı kaliteli uyku çok önemlidir. Uykusuzluk sorununun önüne geçmek için birçok tedavi yöntemi vardır. Doğal yöntemler kullanılabilir ya da hekiminizin verdiği ilaçları kullanabilirsiniz. Fakat doğal yöntemlerin bilinçsiz bir şekilde uygulanması sağlık sorunlarına neden olacağı için doktorunuzdan yardım almak en sağlıklısı olacaktır.
Uyku nedir?
Uyku herkeste farklı bir düzendedir. Bilincin dış uyaranları algılama miktarının azaldığı ve bu sırada vücuttaki birçok organın etkinliğinin azaldığı bir dinlenme durumudur. Vücuttaki çoğu organ uyku sırasında dinlenme durumuna geçer fakat beynimiz diğer organlar gibi tam dinlenme moduna geçmemektedir.
Uyku durumunun izlenmesi için beyin dalgalarının hareketleri gözlemlenebilmektedir. Uyku esnasında beynin içindeki dalgalar EEG ile kaydedilebilir.
Uykusuzluk Neden Olur?
- Stres, depresyon ve anksiyete
- Tıbbi hastalıklar
- İlaçlar
- Uyku bozuklukları
- Öfke, keder ve endişe
- Kişilik bozuklukları ve travmalar
Uykusuzluğa sebep olan fiziksel ve psikolojik birçok faktör vardır. Özellikle stres ve depresyon uykusuzluğa neden olmaktadır. Fakat başka nedenlere bağlı olarak da uykusuzluk görülebilmektedir. Uykusuzluk uzun süre boyunca devam ediyor ve şiddeti artıyorsa doktora danışmanız en sağlıklısı olacaktır.
İlginizi Çekebilir: 2021 İlkbahar Yaz Modası
Uykusuzluğun Doğal Tedavisi Var Mı?
Melatonin
Uykusuzluk sorunu yaşayan kişiler için doğal tedavi yöntemlerinden birisi melatonin hormonu takviyesidir. Melatonin hormonun aslında vücut tarafından üretilen bir hormondur. Ve vücudun uykuya ihtiyacı olduğunu gösterir. Bu hormonun vücuda salınımı genelde sabahları az geceleri yüksek miktarda olmaktadır.
Melatonin salınımında sorun olan kişilerin doktora başvurarak melatonin desteği ile uyku düzenlerine kavuştukları gözlemlenmiştir.
Magnezyum
Vücudumuz için çok etkili olan minerallerden birisi de magnezyumdur. Vücudumuzda çok fazla noktaya karşı etkilidir ve zihni, vücudu sakinleştirmesi nedeniyle uykuya dalmayı da kolaylaştırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre magnezyum rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiye sahip olduğu için vücudun melatonin düzeyini de düzeltmektedir. Bunun sonucunda da uyku belli bir düzene oturacaktır.
Uykusuzluğa Ne İyi Gelir?
Egzersiz yapın
Uykusuzluğu neden olan sebeplerden birisi de aktif bir gün geçirmemektir. Gün içinde aktif olunur ve egzersiz yapılırsa daha rahat bir şekilde uykuya geçilir. Yani en az bir saat egzersiz yapılarak daha rahat bir uyku ve daha zinde bir gün geçirilmektedir.
Gün ışığını kaçırmayın
Melatonin kaliteli bir uyku için çok etkilidir. Melatonin almak için gün ışığı çok önemlidir. Özellikle gün içinde alınan gün ışığı gece rahat uyumanıza katkı sağlayacaktır. Melatonin hormonu bu şekilde düzenlenecektir. Gün ışığı alındığında vücudunuzun doğal saati düzenlenir ve ne zaman yorgun, ne zaman enerjik hissedeceğini anlamasına yardımcı olur. Bu şekilde vücudunuz hava karardığında melatonin salgılar ve sağlıklı bir uyku düzeninin oturmasını sağlar.
Stresle mücadele edin
Stresten kurtulmak için ilk adımı atmalısınız. Yattığınız zaman derin düşüncelere dalmazsanız sürekli bir şeyler düşünmezseniz daha rahat uyuyabilirsiniz. Düşüncelere daldıkça strese girebilir ve uykuya dalmanız da git gide zorlaşabilir. Bundan dolayı gün içinde dinlenmemiş olduğunuz için daha yorgun hissederseniz. Yorgun hissetmenizin sonucunda da gece uykuya dalmanızı zorlaştıracağı için zamanla bu durum bir kısır döngüye girer ve uykusuzluk problemi artabilir. Bundan dolayı sebeple stresi yönetmek, daha derin ve daha sağlıklı bir uyku düzeni için oldukça önemlidir.
Bir doktora danışın
Eğer doğal etkenleri, bitkisel ilaçları ve diğer yöntemleri denediyseniz ancak uyumakta hala zorlanıyorsanız bu konuda doktorunuza danışmalısınız.
Uyumakta Zorlananlar İçin Bitkisel Çözümler
Kedi otu
Rahat uyumayı ve uykuya dalmayı kolaylaştıran bitkilerden birisi de kedi otudur. Bu bitkinin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır. Daha kısa sürede uykuya dalmayı sağlar anca kısa süre kullanılmalıdır. Uzun süre kullanımının sonuçları henüz bilinmemektedir. Hafif uykusuzluk sorunlarında etkili olacaktır.
Uykuya dalmakta zorluk çeken kişiler kapsül olarak kedi otu alabilir. 400-900 mg kediotu özünün ya da 450-900 mg kediotu kökünün uykusuzluk sorununda etkili olduğu gözlenmiştir. Bu kapsüller yatmadan yarım saat ya da iki saat önce alınmalıdır. Kapsüllerin yanında bir miktar kurutulmuş kedi otu sıcak suda 10 dakika kadar demlenerek içilebilir.
Tutku çiçeği
Tutku çiçeği çarkıfelek çiçeği olarak da bilinmektedir. Bu çiçeğin yatıştırıcı etkisi vardır. Uyku ilaçlarının içinde bu çiçekten bulunmaktadır. Bu çiçeğin tadı da güzel olduğu için uykuya dalmakta zorluk çeken kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Lavanta
Lavantanın yatıştırıcı bir kokusu vardır. Bundan dolayı uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır. Uyumadan yarım saat önce lavanta yağı koklamanın uyku kalitesini olumlu olarak etkilediği araştırmalarda görülmüştür. Özellikle hafif derece uykusuzluk sorunu yaşayanların kullanabileceği etkili bir yağdır.
Ginkgo biloba (Mabet Ağacı)
Ginkgo biloba bitkisinin çok faydası vardır. Ve uykuya dalmayı kolaylaştırır, stresi azaltır. Fakat bu bitki kısa süreli kullanım için uygundur uzun süreli kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Sarı Papatya
Sarı papatyanın sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi vardır. Bu yüzden uykusuzluk sorunu çeken kişiler tarafından tercih edilmektedir. Sarı papatya beyindeki uyumaya yardımcı olan kimyasalları etkilemez fakat kişiyi yatıştıracak ve stres, anksiyete gibi uykusuzluğa sebep olan psikolojik faktörlerin önüne geçecektir. Araştırmalara göre papatya çayının herhangi bir yan etkisi yoktur bu nedenle herkes korkmadan kullanabilir.
Uykusuzluğa İyi Gelen Bitki Çayları
Limon otlu çay
Eskilerden beri kullanılan limon otlu çay şimdilerde hala kullanılmaktadır. Limon otunun keskin bir tadı ve kokusu vardır. Kişiyi sakinleştirerek stresi yatıştırır ve kasları gevşetir. Bu sayede uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır.
Nane çayı
Yatmadan önce bir bardak nane çayı içilirse mide sorunlarına iyi gelecektir. Mide sorunlarından dolayı uykuya dalmakta sıkıntı yaşayan kişileri de rahatlatacaktır. Nane mide için çok etkili bir yatıştırıcıdır bu nedenle reflü, asitli reflü gibi mide rahatsızlıklarını azaltır ve uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır.
Lavanta çayı
Lavantanın kokusu gibi çayı da güzeldir. Hafif ve tatlı bir tadı vardır. Suyun içinde lavantaları demleyerek uykuya dalmadan önce içebilirsiniz. Lavanta çayı uykuya dalmadan önce içildiğinde vücudunuzun yatışmasına ve sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Yoğun bir gün geçirdikten sonra bir bardak lavanta çayı içerseniz hem kaslarınızı gevşer hem de sizi rahat bir uykuya hazırlayacaktır.
Kafeinsiz yeşil çay
Yeşil çay, birde fazla bitkinin yapraklarından oluştuğu için geniş bir lezzet profiline sahiptir. Yeşil çayın birçok çeşidi vardır. Geniş bir lezzet portföyüne sahiptir. Ama yeşil çayın her türünde bol miktarda antioksidan olduğu için vücudu sakinleştirir ve kanser gibi ciddi hastalıkların riskini de arttıracaktır.
Bitki çaylarının tadı yoğun geliyorsa ve bu nedenle çok sevmiyorsanız kafeinsiz yeşil çay tercih edilerek rahat bir uyku sağlanabilir.
Papatya çayı
En çok bilinen uyumaya yardımcı olan çay papatya çayıdır. Uyumakta zorluk çeken çoğu kişi papatya çayı içmektedir. Sakinleştirici etkisi olduğu için yatmadan önce içilmesi durumunda hem stresi azaltacak hem de uykunun olması gerektiği gibi derin ve sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.
Manolya kabuğu çayı
Manolya kabuğundan elde edilen çay Orta Doğu’da birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Manolya çayının kullanılma nedenlerinden birisi de sakinleştirici etkisi ve daha rahat uyumayı sağlamasıdır. Manolya bitkisinin içinde honokiol vardır. Bu nedenle de uykuya dalma süresini kısaltıp daha uzun ve derin bir uyku çekmeye yardımcı oluyor.
Uykusuzluk Sorunu Olanlar İçin Pratik Öneriler
Uyumadan önce badem yiyin
Badem düzenli olarak tüketilirse şeker hastalığına ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda uyku kalitesini de arttıracaktır. Bademin içinde melatonin olduğu için uykuya dalmayı kolaylaştırır kasları da gevşetir ve sağlıklı bir uykuya yardımcı olur.
Geç saatlerde kafein tüketmeyin
Kafein ile günü daha kolay geçirebiliriz. Zinde oluruz ve enerji odağını arttırır. Kahve düzenli olarak içilirse uyarıcıdır. Ama kahvenin geç saatte tüketilmesi sinir sistemini uyarır ve vücuda uyanık kalmasını söyler. Uyku düzeni bozulur. Bu nedenle uyumakta zorluk çeken kişilerin kafein içeren içecekleri yatmadan 6 saat önce tüketmeyi bırakması gerekmektedir.
Yatak odanızın sıcaklığını değiştirin
Yatılan odanın sıcaklığı da uyku kalitesini etkilemektedir. Bu nedenle odanın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Oda sıcaklığı 20 25 derece arasında olması gerekmektedir. Eğer bu derecelerin üzerindeyse uykuya dalmak bir hayli zor olacaktır.
Uyku öncesi yemek yemeyin
Uyumadan önce yemek yenirse ve bir şeyler içilirse uykuya dalmanızı zorlaştırabilmektedir.
Yazımızda sizler için uykuya dalmakta zorlananlar için bitkisel çözümlerden bahsettik. Uykusuzluk sorununa bitkisel olarak çözüm bulamadıysanız doktora başvurmalısınız. Yazımızı beğendiyseniz soya filizinin faydaları isimli yazımıza da göz atınız.