Psikoloji

Uzman Psikolog Nedir? Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

Reklamlar

Uzman psikolog olmak, insan psikolojisi üzerinde çalışma imkanı sağlamaktadır. Gerek üniversite tercihi yapacakların gerekse bu alana ilgisi olanlar tarafından araştırılmaktadır. Uzman klinik psikologlar olarak adlandırılsa da mesleki anlamda farklılıkları söz konusudur.

Diğer meslek gruplarında olduğu gibi psikoloji alanında yüksek lisans yapmaya bağlı olarak unvanlarda değişim meydana gelmektedir. Peki lisans eğitimi alan herkes uzman psikolog olabilir mi? Yüz yüze ya da online terapi sırasında hangi uzman seçilmeli?

Uzman Psikolog Nedir? 

Psikoloji lisans bölümünü bitiren bireyler psikolog olarak adlandırılmaktadır. Ancak uzman psikolog unvanını almak adına ekstra bir eğitime ihtiyaç duyulmaz. Uzman olarak adlandırılan psikologlar dört yıllık lisans eğitimi sonrasında kendini tanımlayabilmektedir. Bu kişiler yetişkin terapisi, ergen terapisi, cinsel terapi ya da aile psikoterapi alanında çalışma gösterebilir. Alacakları ekstra kuram eğitimlerine göre bir alanda uzmanlık elde edebilir.

Reklamlar

Genellikle lisans eğitimi alan her birey uzman psikolog olarak adlandırılabilir. Fakat gerek eğitim eksikliği gerekse süpervizyon desteği olmadan gerçek anlamda ‘uzman’ demek yanlış olacaktır. Bu yüzden psikolog önerileri de alırken bu bireylerin uzmanlık alanlarına dikkat etmek gerekir.

Kişilerin tanıtımlarında yer alan; çift terapisi, çözüm odaklı terapi, davranışçı terapi ya da bilişsel davranışçı terapi gibi kuramlara bakılmalıdır. Böylece kişinin aldığı eğitimlere göre hangi alanda uzman olduğu saptanacaktır. 

Uzman Psikolog ile Klinik Psikolog Arasındaki Fark Nedir?

Eğitimini tamamlamış her birey ‘uzman psikolog‘ olarak adlandırılmaya hak kazanmaktadır. Ancak klinik psikolog başka bir alanı temsil eder. Klinik Psikoloji, psikolojinin bir alt dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen bireylerin lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans yapması gerekir. İki yıllık Klinik Psikoloji okuyan kişiler ‘klinik psikolog’ olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca lisans eğitimini alan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunları da bu unvanı kazanmak adına klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapabilmektedir. 

Uzman Psikolog Nasıl Olunur?
Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

Kısaca uzman psikolog nedir konusuna değindikten sonra alan hakkında ilgili olanların araştırdığı konudur. Sanıldığının aksine uzman bir psikolog olmak adına yüksek lisans yapma şartı aranmaz. Fakat yapılacak yüksek lisanstan dolayı alınan eğitimler, süpervizyon artacağı için kişinin uzmanlığı da artış gösterecektir. Örneğin klinik psikoloji üzerine eğitim alan bir birey lisans eğitimi alan kişiye göre etkili bir yüz yüze danışma yapabilir.

Reklamlar

Uzman bir psikolog olabilmek için kişinin önce bu alanda lisans eğitimi alması gerekir. Üniversite sınavına girdikten sonra bir eğitim programı kapsamında Psikoloji bölümü okumalıdır. Devlet ve özel üniversitelerde Fen Edebiyat Fakültesi kapsamında yer alan Psikoloji bölümü dört yıllıktır. Dört yıl içerisinde gerek psikoloji gerekse psikoloji alt dalları hakkındaki dersler görülür. Eğitimini tamamlayan kişiler uzman sayılır. 

Yalnız burada bir noktayı karıştırmamak gerekir. Lisans eğitimini alan bireyler ‘psikolog’ unvanını alsalar da doğrudan psikoterapi yapma ve tanı koyma yetkisine sahip değildir. Belirli alanlardaki kişilerle danışma yapabilir. Ancak belirli tanılanmaların yapılması ve ilaç tedavisinin de sürdürülebilmesi için psikiyatriye yönlendirme yapması şarttır. Ne kadar uzman olsa da psikiyatri önerileri vererek danışanını yönlendirmek zorundadır. Aksi takdirde suç işleyecek, danışanın hayatını riske atacaktır. 

Örneğin; travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı düşünülen bir danışmaya psikolog tek başına müdahale edemez. Klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmış olsa dahi bireysel olarak hareket edemez. 

Uzman Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Uzman psikolog maaşı hakkında net bir bilgi vermek oldukça zordur. Çünkü gösterilen çalışma alanına bağlı olarak durum değişim gösterecektir. Psikologlar farklı kurumlarda çalışma gösterebilmektedir. Diyanet, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bunların en yaygın alanları arasındadır. Devlette çalışmak isteyenler için tercih olarak bulunur.

Diğer taraftan özel sektörde de psikolog maaşları değişiklik gösterir. Özel sektörde eğer bir kliniğe bağlı olarak çalışacaksanız, alacağınız seans başına göre durum farklılaşmaktadır. Ortalama seans ücretleri günümüzde 40 dakikası 200-250 TL olarak bulunur. Her bir danışma sonrası ödemenizi alarak kazancınızı belirleyebilirsiniz. (Online terapi ücretleri değişiklik gösterir.)

Türkiye’nin En İyi Psikologları
Türkiye’nin En İyi Psikologları

Türkiye’nin En İyi Psikologları Hangileri? En Başarılı Psikologlar Arayanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Psikolog önerileri almak isteyen bireyler internet üzerinde araştırmalara yoğunlaşmaktadır. Gerçekleşen bu yoğunlaşma karşısında öneri alabilmek mümkündür. Fakat bir kişinin ‘en iyi’ olarak adlandırılması kişiden kişiye değişir. Elde edilen uzmanlık bilgisine göre de memnun kalma olasılığınız farklılaşacaktır.

Peki psikolog ve psikiyatri önerileri alırken nelere dikkat etmelisiniz? Seçim yaparken göz önünde bulundurmanız gerekenler şunlardır:

  • Kişilerin lisans bilgisi,
  • Varsa alınan ekstra eğitim sertifikaları,
  • Yapılan yüksek lisans bilgileri,
  • Çalıştığı yaş grubu ya da bir hastalık,
  • Sunduğu fiyatlandırma,
  • Danışanların kendisi hakkındaki dönüşleri,
  • Kişinin uzmanlık yetkisini bilmesi ve her şeyi kendisinin çözmeye çalışmaması.

Uzman Psikolog Randevu Nasıl Alınır?

Devlet hastanelerinde psikologlara görüşmek istiyorsanız, önce psikiyatriste görünmek zorundasınız. Psikiyatrist gerekli görür ve siz de talep ederseniz yönlendirme yapar. Ancak bu yönlendirmeler tarih olarak çok ileri tarihlere tekabül eder. Erken görüşme olması neredeyse mümkün değildir.

Uzman psikolog ile danışma yapmak için özel sektördeki isimlere bakabilirsiniz. Bu sektörde yer alan bireyler bizzat kendileri randevu sistemi oluşturur. İnternet sitelerinin üzerinden ya da bizzat telefon numaralarından uzman psikolog randevu alabilirsiniz.

Kaynak : https://bisuslu.com/

Uzman Psikolog Nedir? Uzman Psikolog Nasıl Olunur? 2024
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx