Pratik Bilgiler

Uzun Süre Enginar Nasıl Saklanır? Buzdolabı ve Derin Dondurucuda Enginar Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Reklamlar

Lezzetli olduğu kadar sağlık içinde sayısız faydası bulunan enginar nasıl saklanır? Enginar özellikle Ege Bölgesi’ndeki birçok sofranın vazgeçilmez ve en özel sebzelerinden biridir. Zeytinyağlı ve etli yemeği, salatası, dolması ve daha pek çok değişik pişirme şekli olan enginar karaciğer dostu olması nedeniyle sağlığına dikkat eden kişilerinde gözdesi durumunda. Enginar sevenlerin tek bir sıkıntısı var, o da bu sebzenin mevsimlik bir sebze olması ve diğer aylarda enginar bulamamaları.

Enginarı uzun süre saklamak için ne yapılması gerektiği ve derin dondurucuda enginar nasıl saklanır sorularının yanıtını arayan birçok okuyucumuz olduğunu biliyoruz. Öyleyse sizi bu sıkıntıdan kurtaralım ve bugünkü yazıda enginar uzun süre nasıl saklanır, pişmiş enginar nasıl saklanır, kabuklu enginar nasıl muhafaza edilir ile buzdolabı ve derin dondurucuda enginar saklama yöntemlerinin neler olduğuna değinelim.

Enginar nasıl saklanır?
Enginar nasıl saklanır?

Enginar nasıl saklanır?

Enginarı sık sık sofralarında bulunduran kişiler bilirler, yapısı itibarıyla o kalın ve kat kat kabuklarının altında saklanmış çok hassas bir sebzedir. Çok çabuk kararabilen ve aroması kaybolarak tatsız tuzsuz bir hale gelen enginarı, kış mevsiminde tüketmek için hazırlamak ve uzun süre muhafaza etmek için doğru zamanda doğru yöntemler uygulanmalıdır. Bazı enginar türleri halen pazarlarda yerini terk etmemişken, paylaşacağımız enginar saklama yöntemleri ile sizde enginarlarınızı hazırlayıp, sağlıklı beslenmenin kapılarını açabilirsiniz.

Reklamlar

Taze enginar buzdolabında nasıl saklanır?

Pazardan taze taze aldığınız enginarı eve geldiğinizde pişirmekten vaz mı geçtiniz? Enginar hasat edilmesinden sonra ne kadar çabuk tüketilirse o kadar fazla lezzet taşıyan bir sebzedir. Uzun süre bekletilmesi kendine has aromasının yok olmasına ve lezzetsiz bir yemekle karşılaşmanıza neden olabilir. Fakat paylaşacağımız yöntemi uygulamanız halinde taze enginarı buzdolabında saklayabilirsiniz. Taze enginarın üzerine bir miktar su serpin ve sonrasında poşete koyarak hava almasını önleyecek biçimde sıkıca kapatın. Bu şekilde muhafazasını sağladığınız enginarın, 5-6 gün boyunca tazeliğini koruduğunu görebilirsiniz.

Aynı zamanda enginarı temizleyip keserek ve pişmeye hazır bir duruma getirerek de buzdolabında saklayabilmenizin bir yolu bulunuyor. Bunun için 1 bardak suyun içerisine bir miktar kaya tuzu ve 1 limonun suyunu ilave ederek buzdolabı poşetinin içine doldurun. Daha sonra, temizleyip kestiğiniz enginar dilimlerini de bu poşetin içine ekleyip poşeti sıkıca kapatın. Bu pratik yöntem sayesinde dilimlenmiş çiğ enginarları 1 hafta buzdolabında bozulmadan ve kararmadan saklayabilirsiniz.

Pişmiş enginar buzdolabında nasıl saklanır? Ne kadar süre taze kalır?

Enginar kullanarak pişirilmiş hangi yemek olursa olsun, mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Enginar oda sıcaklığında kaldığında bakteri üretmeye ve dolayısıyla çok çabuk bozulmaya başlar. Enginar yemeğini pişirdikten sonra en fazla 2 saat oda sıcaklığınla bekletmeli, sonrasında hava almayan bir kap içerisinde buzdolabına konulmalıdır. Pişmiş enginar buzdolabında 3 ila 4 gün arasında saklanabilir.

Konserve enginar nasıl saklanır? Ne kadar sürede tüketmek gerekir?

Yemeklerinizde konserve enginar kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda saklama süresi konservenin durumuna göre farklılık gösteriyor. Şayet konserve enginarı kısa zaman içerisinde tüketmeyi düşünmüyorsanız, buzdolabının dondurucu kısmında saklayabilir ve 2-3 ay muhafaza edebilirsiniz. Fakat kapağı bir kez açılmış olan enginar konservesini hemen tüketmeli, fazla gelen kısmını 3 ila 4 gün buzdolabında saklamalısınız.

Reklamlar
Derin dondurucuda enginar nasıl saklanır?
Derin dondurucuda enginar nasıl saklanır?

Derin dondurucuda enginar nasıl saklanır? Hangi işlemler uygulanır?

Gelelim en merak ettiğiniz ve asıl konumuz olan enginar derin dondurucuda nasıl saklanır, enginarı dondurucuda saklamak için hangi işlemler uygulanır sorusunun yanıtını vermeye. Bu bölüm aklınızı karıştırmasın çünkü enginarı derin dondurucuda saklamanın birkaç yolu bulunuyor. Uygulayacağınız yöntemi belirlemenizin, aslında enginarın hangi yemeğini sevdiğiniz ile de biraz ilişkili olduğunu söylemeliyim. Zevkinize göre ister dolma yapmak için kabuklu soyulmamış enginar saklama yöntemi, isterse soyulmuş ve dilimlenmiş haldeki enginar saklama yöntemini takip edebilirsiniz bu sizin isteğinize kalmış.

Yapraklı enginar derin dondurucuda nasıl saklanır?

Yapraklı bir şekilde enginar nasıl saklanır? Özellikle enginar dolması pişirmek için kullanılan yapraklı enginarı derin dondurucuda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Uygulayacağınız aşamalar şöyle; satın aldığınız enginarı bol su ile yıkayın ve en dışındaki kalın yaprakları ayıklayın. Geriye sadece körpe yapraklı kısmı kalan enginarı gövde bölümünden keserek, içinde bulunan tüylü kısmı temizleyin. Bu sırada geniş bir kabın içerisine soğuk su ve bol limon suyu ilave etmelisiniz. Yapraklı enginarları sıra ile bu suyun içinde birkaç bekletip, sonrasında iyice kurutmalısınız. İşte, yapraklı enginarları derin dondurucuda saklamak için yapmanız gereken işlem bu kadar basit. Geriye sadece enginarları kilitli buzdolabı poşetine yerleştirip derin dondurucunuza koymak kalıyor.

Soyulmuş enginar derin dondurucuda nasıl saklanır?

Kabukları soyulmuş ve temizlenmiş enginarı derin dondurucuda saklamak için yapacağınız işlem biraz daha farklı. Şoklama yöntemi ile hazırlayacağınız enginarların 1 yıl ve hatta daha fazla uzun süre bozulmadan saklanabileceğini biliyor musunuz? Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle geniş bir tencereye su ile birlikte kaya tuzu ve limon suyu ilave ederek kaynatmalısınız ve aynı zamanda şoklama işleminin ikinci aşaması için yine büyük bir kabın içerisine soğuk su ile buz ilave etmelisiniz.

Su kaynadığında enginarları tencereye koyun fakat tamamen kaynamış olmasına dikkat etmelisiniz, çünkü su kaynamadan enginarları eklemeniz halinde kararmaları kaçınılmazdır. Yaklaşık 5 dakika kaynayan enginarları hemen buzlu suyun içine koyup birkaç dakika şoklanmalarını sağlayın ve sonra iyice kurutup, buzdolabı poşeti ile derin dondurucuya koyabilirsiniz. Şu püf noktasını da unutmamalısınız ki, enginar ne kadar körpe iken şoklama işlemini yaparsanız pişirdiğiniz zaman lezzeti de o oranda artacaktır.

Enginar nasıl temizlenir?
Enginar nasıl temizlenir?

Bonus: Enginar nasıl temizlenir?

Enginarı uzun süre taze olarak saklama yöntemlerini paylaşmamızın ardından birçok kişinin enginar temizlerken zorlandığını bildiğimiz için birde enginar nasıl temizlenir konusuna değinelim. Enginarı uzun süre bozulmadan saklamanız için öncelikle doğru şekilde temizlemeniz ve bunun ardından saklamak için gerekli işlemleri yapmalısınız. Enginar temizlemek için şu aşamaları sırayla uygulamalısınız;

  • Öncelikle gövdede sadece 1-2 cm kalacak şekilde enginarın sapını kesmelisiniz.
  • Enginarın yapraklarını alt kısımda bulunan sert bölümden başlayarak koparıp tamamen temizleyin.
  • Keskin ve tırtıklı bir bıçak ile kalan kabuk kısmını tamamen gövdeden ayırın.
  • Enginarın iç kısmına geldiğinizde ufak yapraklı bir bölüm göreceksiniz, o yaprakları da alın ve enginarı tam ortasından kesin, bu kısmı tırtıklı bıçakla kolayca kesebilirsiniz.
  • Bir kaşık yardımı ile ortadaki tüylü kısmı çıkarın.
  • Enginarı temizlerken dikkat etmeniz gereken nokta, enginarın kararmaması için saydığımız aşamaların her birinde enginarın görülen kısmını limon ile ovalamanız gerektiğidir.
  • Artık enginarı dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.

Uzun Süre Enginar Nasıl Saklanır? adlı yazımızın faydalı olduğunu umuyoruz.

İlginizi çekebilecek içerik: Soyulmuş sarımsak nasıl saklanır?

Bizi Begonya Kadın adlı Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz!

Uzun Süre Enginar Nasıl Saklanır? Buzdolabı ve Derin Dondurucuda Enginar Saklama Yöntemleri Nelerdir? 2024 Enginar nasıl saklanır
Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx