Cilt Bakımı

Vanilyalı Sabun Nedir? Vanilyalı Sabun Nasıl Kullanılır?

Reklamlar

Vanilyalı sabun, bileşenlerinden biri olarak vanilya kokusu kullanan bir sabundur. Vanilya, sabuna tatlı bir koku verir. Doğal olan vanilya ekstresi genel olarak bazı ciltleri tahriş edebilir, bu yüzden sabunlara koku verirken genel olarak farklı sentetik vanilya kokulu yağlar kullanılır. Vanilya sabunları hem sıvı hem de katı formlarda mevcuttur.

Vanilyalı sabun, sodyum hidroksit ve farklı yağ kombinasyonlarının bir kombinasyonu kullanılarak yapılır. Karıştırıldıktan sonra bileşenler, sodyum hidroksiti nötralize eden ve yağları katılaştıran kimyasal bir reaksiyondan geçer. Vanilya kokulu yağ, sabun yapan bileşenlerle reaksiyona girer ve sabunun bronzlaşmasına veya kahverengileşmesine neden olur. Bu reaksiyonun bir sonucu olarak, vanilya kalıp sabunu genellikle koyu renklidir. Ancak sıvı sabun aynı kimyasal süreçten geçmez ve vanilya kokusu eklendikten sonra bile açık renkli kalabilir.

Vanilyalı Sabun Nedir?

Vanilya yağının organik esansiyel yağlarını ve diğer fantastik yağları içeren el yapımı organik sabun, bunu her gün zarar görmüş cildi beslemeye ve onarmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidan yapar. Genel olarak vanilya sabunu, shea yağı, kakao yağı, zeytinyağı, rafine tatlı badem yağı, yüksek oleik ayçiçek yağı, hindistan cevizi yağı, palmiye yağı ve koku içerir.

Reklamlar
Vanilyalı Sabunun Faydaları
Vanilyalı Sabunun Faydaları

Vanilyalı Sabunun Faydaları

Vanilya, şimdiye kadarki en popüler kokulardan biri olabilir. Tatlı, sıcak, karmaşık ve rahatlatıcı bir kokudur. Çok yönlüdür ve tatlı, baharatlı, çiçeksi ve temiz dahil olmak üzere çeşitli diğer koku notlarıyla iyi uyum sağlar. 

Vanilya içeren pek çok farklı koku yağı ile projeniz için doğru karışımı bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Ama kendinize soruyor olabilirsiniz, peki ya vanilya esansiyel yağı? Vanilya hiç doğal olabilir mi? Güzel soru! Kısa ve oldukça talihsiz cevap, yüzde 100 saf vanilya esansiyel yağlarının mevcut olmadığıdır. Vanilya kokusunu laboratuvarda sentetik olarak oluşturmak kolaydır ancak vanilya tanelerinin doğası, uçucu yağlar üreten damıtma işlemine izin vermez.

Uçucu yağlar, bitkisel kökenli doğal bir hammaddeden buharla damıtma yoluyla, narenciye meyvelerinin kabuğundan mekanik işlemlerle veya ayrıştırıldıktan sonra sulu fazın – varsa – fiziksel işlemlerle kuru damıtma yoluyla elde edilen bir ürün olarak tanımlanmaktadır.

Buhar damıtma, soğuk presleme ve ekspeller presleme dahil (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) birkaç farklı türde uçucu yağ damıtma yöntemi vardır. Kullanılan damıtma yöntemi, bitki materyalinin türüne bağlıdır. Örneğin, soğuk preslenmiş damıtma, greyfurt esansiyel yağı ve limon esansiyel yağı üretmek için kabuklar yaygın olarak kullanılır. Buhar damıtma, belki de uçucu yağları çıkarmanın ve yaratmanın en yaygın şeklidir. Bunun nedeni, buharla damıtmanın genellikle çoğu bitki için en büyük miktarda yağı vermesi ve istenen bileşiklerin bütünlüğünü korumasıdır.

Reklamlar

Vanilya tanelerinin aromatik bileşikleri damıtma ile elde edilemez. Vanilya tanelerinin ve diğer narin bitkilerin aromatik bileşiklerini açığa çıkarmanın tek yolu bir çözücü eklemektir. Bir çözücünün eklenmesiyle elde edilen bitkilerden elde edilen aromatik, konsantre yağlar “mutlak” olarak adlandırılır. Hassas bitki maddesinden yapılan yaygın mutlaklar arasında yasemin ve mutlaka gül yağları bulunur.

Taşıyıcı yağlar genel olarak uçucu yağlara benzer. Hem uçucu yağlar hem de mutlak yağlar, bitki maddesi tarafından üretilen yağlardır. Mutlak bir ürün elde etmek için bitki materyali bir tambura yerleştirilir ve hafif ısıyla birlikte bir solvente verilir. Çözücü daha sonra çıkarılır ve geride beton veya reçineoid olarak bilinen bir reçine bırakır. Bu reçine daha sonra aromatik bileşikleri ayırmak için alkol ile işlenir. Mutlak, bitki materyalinin en konsantre şeklidir ve damıtma ile üretilen bir uçucu yağdan daha yoğun kıvamlı olabilir. Genel olarak, mutlaklar son derece pahalıdır ve genellikle sabun ürünleri için ekonomik bir anlam ifade etmez.

Vanilya esansiyel yağı için arama yaparsanız, gerçekten de bu şekilde etiketlenmiş ürünler bulacaksınız. En yaygın olarak, bu ürün, jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmiş vanilya özüdür. Bu ürünler ayrıca sentetik koku yağları veya bir yağ infüzyonu olabilir. Bu yağdan yapılmış sabunlar genel olarak piyasada satılır. 

Vanilyalı Sabunu Kullananlar
Vanilyalı Sabunu Kullananlar

Vanilyalı Sabunu Kullananlar

“Müthiş kokusu var. Gramajı oldukça büyük.”

“işte buda benim favorilerimden biri inanlımaz güzel kokuyor banyodan sonra ferahlık hissi veriyor”

“El yıkama sabunu olarak kullanıyorum, kokusu çok iyi. Hatta banyoya tekrar girdiğimde sanki içeride waffle ya da kek pişmiş gibi hoş bir koku oluyor, ya da mum yakılmış da tüm banyo kokmuş gibi. Katı sabun olmasına rağmen çok kurutmuyor, hatta bazı ciltlere iyi bile gelebilir benim elim her daim kuru bir şey diyemem o yüzden. Aynı vanilya kokusunun vücut spreyini almıştım hem kalıcı değildi hem de kokusu kötü geliyordu, bu gayet güzel.”

“Vanilya kokusu az, 1 ay düzenli kullandıktan sonra parçalanmaya başladı. Yıkadıktan sonra ellerim yumuşacık oluyor, kurutmuyor. Hassas veya egzamalı eller kullanabilir.”

İlginizi çekebilir: Vanilyalı Sabun Nedir?

Vanilyalı Sabunu Zararları

Doğal ve el yapımı vanilyalı sabun kullanırsanız herhangi bir zararı olmaz. Fakat yine de kullanmadan önce yama testi yapmalısınız.

Vanilyalı Sabun Yapımı

Lavanta ve vanilya kokusu dünyadaki en iyi kokulardan birisidir. Çok sıcak, rahatlatıcı ve harika bir kokusu vardır. Evinizde harika bir spa günü yapmayı seviyorsanız bu sabunu doğal bir şekilde evde kullanabilirsiniz. Bu ev yapımı sabun tarifi sadece harika kokmakla kalmaz, aynı zamanda küçük lavanta çiçekleri siz yıkarken eksfoliyan görevi görür. 

Kostik kül suyu kullanmadan sabun yapmayı öğrenmek istiyorsanız şanslısınız. Bu ev yapımı sabun tarifinde kül suyu yok. Bunun yerine, bir sabun bazı ve shea yağı eriyiği kullanıyoruz ve esansiyel yağlar dökün. 

Silikon sabun kalıplarınıza biraz lavanta çiçeği serpin. Dokuz yüz gram sabun bazını ve sekiz yüz gram shea yağını bıçakla birkaç parçaya bölün ve ateşe dayanıklı bir kaba alın. Bu yağları mikrodalgada otuz saniye kadar eritin. Eğer erimemişse otuz saniye daha mikrodalgada eritin. Hemen tahta bir kaşıkla ya da çubukla iyice karıştırın. Tamamen eriyene kadar bu işleme devam edin.

Tamamen eridikten sonra, erimiş sabun bazına on damla lavanta esansiyel yağı ve on damla vanilya esansiyel yağını ekleyin ve tekrar karıştırın. Ardından, bir yemek kaşığı kurutulmuş lavanta çiçeklerini el yapımı sabun karışımına karıştırın. Sabun karışımınızı sabun kalıplarına dökün. Sabun kalıplarının üzerine tuvalet ispirtosunu hafifçe püskürtün. Bu, kabarcıkların önlenmesine yardımcı olacaktır. Ev yapımı sabununuzu yaklaşık otuz ila altmış dakika (gerekirse daha uzun süre) bekletin ve kalıptan çıkarın. İşte vanilyalı sabunlarınız hazır!

Begonya Instagram hesabı: begonyakadin

Vanilyalı Sabun Nedir? Vanilyalı Sabun Nasıl Kullanılır? 2025 Vanilyalı Sabun
Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx