Yavru kediler nasıl beslenir?
Bir kedinin erken yaşlardan itibaren sağlıklı ve doğru bir şekilde büyümesi için onunla birlikte değişen dengeli beslenme şarttır. Kedilerin beslenmesi, yaşamlarının ilk döneminde bu şekilde değişir.
Her hayvan türün de olduğu gibi kedilerin beslenme şekli de yaşa göre değişmektedir. Yetişkin bir örnek söz konusu olduğunda, beslenme ihtiyaçları esas olarak şekli ve sağlığı korumakla bağlantılıdır, ancak bir yavru kedi için durum nasıl değişir? Yavru kediler nasıl beslenir? Doğumdan sütten kesim sonrasına kadar beslenmesini etkileyen değişiklikleri birlikte inceleyerek öğrenelim.
Anne sütü
Dünyaya gelince, bir kedi ortalama bir kilo ağırlığındadır; ilk altı ila yedi hafta boyunca anne, yavru kedileri emzirmekle ilgilenir. Küçük yavrular, genellikle anneye yapışır, ancak en azından başlangıçta aldığı miktarlar aşırı değildir.
Bununla birlikte, yavru kediler iki haftalıkken 30-40 gram süt emerler ve oran gün geçtikçe hızla yükselir, bir buçuk aylık yavru kedi için tipik olan 80-90 gramlık beslenmeye yükselirler. Dozlardaki bu artış ve sütün besin zenginliği, hayvanın bu ilk dönemde büyüme hızını destekler. Yavru kedilerin ağırlığı, günde %5-10 oranında artabilir.
Anne kedi, yavru kedileri beslemiyorsa, bu hızlı büyümeyi desteklemek için evcil hayvan dükkanlarında ve eczanelerde kolayca bulunabilen özel formüle edilmiş süt tozu ile yavru kedileri beslemek gerekir.
Suni sütün sıcaklığı yaklaşık 38 derece olmalı ve hayvanın karnı aşağı bakacak şekilde, beslemenin sonunda ağız ve burunda kalıntı olup olmadığına dikkat edilerek uygulanmalıdır.
Son olarak, yaygın inanışın aksine, inek sütünden kaçınılmalıdır. Kedilerin çoğu (ve hepsinden önemlisi yavru kediler) laktoz intoleransı olduğundan, mide rahatsızlığına ve ishale neden olduğu için kedilere inek sütü veremezsiniz.
Yavru kedilerin sütten kesilmesi
Yavru kedilerin sütten kesilmesi altıncı hafta civarında başlar. Katı yiyecekler tüketmeye başlarlar, ancak beslenmedeki değişiklikler kademeli olarak uygulanmalı ve bu dönemde alınmaya devam edilen sütü desteklemek için birkaç hafta boyunca doğru bir şekilde düzenlenmelidir.
Sütten kesilmiş yavru kedilere, harmanlanmış et, dana ve tavuk homojenize, tahıllar, iyi pişirilmiş ve doğranmış balıklar, ayrıca veteriner hekimler tarafından önerilen omega-3 yönünden zengin “yavru kedi” formülasyonuna sahip özel mamalar verilebilir.
Hazır yavru kedi mamaları mı, evde hazırlanan yiyecekleri mi tercih edeceğinizesiz karar vermelisiniz. Yavru kediler için mama yapacaksınız, yiyeceklerin çiğnenmesi ve yutulması kolay olması için iyi kıyılmış ve yumuşatılmış olması önemlidir. Bununla birlikte, yavru kedi ilk yediği mamayı kusarsa, endişelenecek bir şey yoktur. Bu, yeni beslenme biçimine alışmanın normal sürecinin bir parçasıdır.
Son olarak, sütten kesilme aşamasında olan kedinin sofra artıkları, süt ürünleri, konserve ton balığı, hayvan kemikleri ve köpek maması gibi zararlı ve zehirli yiyecekleri yememesi önemlidir. Kafein, çikolata, üzüm, kuru üzüm, soğan ve sarımsak asla yavru kediye verilmez. Bu yiyecekler yetişkin kedilere de verilmez.
İlginizi Çekebilir
Yavru kedilerin sütten kesildikten sonra beslenmesi
Yavru kedilerin sütten tam olarak kesilmesinin ardından, yani yaşamın yaklaşık on ikinci haftasında, daha çeşitli bir beslenmeye geçmek mümkündür. Örneğin, büyümeyle birlikte, yavru kedinin iskeletin, dişlerin ve kasların doğru gelişimini desteklemek için kalsiyum, fosfor, proteinler, vitaminler ve mineral tuzları alması gerekir.
Bu nedenle, formülleri bu dönemin ihtiyaçları için özel olarak tasarlandığından ve bu nedenle kedinin fiziksel aktivitesinin yoğunlaştırılması ve buna bağlı olarak kalorisinde ki artış için ideal olduğundan, genellikle kedileri beslemek için neredeyse yalnızca hazır yavru kedi mamalarına geçiş tercih edilir. Bir yavru kedi her kilogram ağırlık için yaklaşık 150 Kcal’a ihtiyaç duyar, bu değer yetişkin olduğunda kilo başına 70-90 Kcal civarında sabitlenir.