Hayvanlar Alemi

Yavru Kediler Üşür Mü? Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarsınız?

Reklamlar

Kediler; küçük dostlarımız, yaşadığımız bu evrende bizim kadar onlarında söz hakkı vardır. Belki konuşamıyor olabilirler ama kediler de bizim gibi hisleri olan sadece düşünceleriyle değil hisleriyle hareket eden küçük yaramazlardır. Her canlının yavrusunun tatlı ve şirin olduğu gibi, kedilerinde yavrularının tatlı olduğunu ve herkesin sosyal medyadan olsun haberlerdeki o gülümseten videolardan olsun ilgiyle takip ettiğiniz biliyorsunuz. Bu yazımızda kedilerin gizemli dünyası ve özellikle yavru kedilerin büyüme çabasını inceleyeceğiz.

Yavru Kediler Üşür Mü? Üşüme Belirtileri Nelerdir?

Yavru kedi, genç olan kedilere verilen isimdir. Kediler doğduktan sonra hayatta kalmak için ve büyüme çağına gelene kadar tamamen annelerine bağımlıdır. Normalde yedi ila on gün gözlerini açamazlar. Yaklaşık iki hafta içinde, yavru kediler hızla gelişir ve yuvanın dışındaki dünyayı keşfetmeye başlar. Üç ila dört hafta sonra, katı yiyecekler yemeye ve yetişkinlikte kullanacağı dişleri çıkarmaya başlarlar. Evcil kedi yavruları oldukça sosyal hayvanlardır ve genellikle kendi cinslerinden değil de insan arkadaşlığından hoşlanırlar.

Yavru köpekler gibi, evcil kedi yavruları da genellikle iki ila üç aylıkken yaygın hayvan hastalıklarına karşı aşılanır. Olağan kombinasyon aşısı, kedi panlökopenisi (FVR), kedi kalicivirüsü (C) ve kedi nezlesi’ne (P) karşı tam koruma sağlar. Özellikle sokak kedisi türlerinde çok büyük riskleri bulunur.

Reklamlar
Yavru kedi gece yalnız kalabilir mi?
Yavru kedi gece yalnız kalabilir mi?

Yavru kedi gece yalnız kalabilir mi?

Nasıl ki bebekler anne şefkatine annelerine ihtiyaç duyarlarsa, yavru kedilerde annelerine ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden yavru kedileri annelerinden ayırmamak lazım. Gözleri daha kapalı olduğundan ya da hayatı daha tanımadıklarından dolayı annelerinin gözetiminde olmaları sağlıkları ve can güvenlikleri için oldukça önemlidir. Yavru Kediler Üşür Mü? Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarsınız? Sorusunu soranlar için gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım.

İki aylık kedi üşür mü?

Çoğu insan kedilerin tüylerinin kedileri soğuktan koruduğunu ve bundan dolayı da üşümediğini varsayar ve düşünür. Bu belli bir noktaya kadar doğru olmasına rağmen kedilerin tüyleri onları aşırı soğuklardan korumak için hele ki yavru kediler için yeterli değildir. Bu nedenle yavru kediler üşür mü sorusuna, evet cevabını vermemiz doğru olacaktır. Ancak kedilerin üşümesinin pek çok farklı duruma bağlı olduğunu ve evin içindeki veya dış ortamdaki durumlara göre değişiklik gösterdiğini belirtmeliyiz. Özellikle durum sokak kedileri için çok daha farklıdır. Ev kedileri kış aylarında balkonda kalırsa üşüyebilir, ancak sokak kedileri sığınacak bir yer bulamadıkları zaman çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Yavru Kediler Üşür Mü? Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarsınız? Sorusu karşısında, bu nedenle yavru kedileri soğuktan nasıl koruyabileceğinizi öğrenmeli ve ona göre plan yapmalısınız.

Kediler, soğukta üşümelerini önleyebilen tüylere sahiptirler. Ancak bu tüylerin kedileri soğuktan koruması, tüylerin sıklığına, tüy katlarına ve uzunluğuna göre farklılık göstermektedir. Böylece her kedi ırkının soğuğa karşı aynı ölçüde dayanıklı olmasını bekleyemeyiz. Norveç Orman Kedisi, Sibirya Kedisi ve Maine ırklarının kürkleri, diğer ırkların kürklerine nazaran, düşük sıcaklık derecelerine karşı dayanıklıdır. Öte yandan soğuk kış gecelerinde sokak kedilerinin hipotermi tehlikesi ile karşı karşıya kalabilme olasılıkları yüksektir ve dahası uzun bir süre ısınamazlar ise ölebilirler.

Genel olarak kedilerin üşüme sıcaklığı gibi geçerli bir sıcaklık ölçüsü yoktur ancak 0 derecenin altındaki soğuk havalar, kediler için çok tehlikeli olmaktadır. Kedilerin vücut sıcaklıkları yetişkinlik ve boyuta göre farklılık gösterse de, genellikle 39.0-39.5 derece aralığındadır. Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.5 derecenin altına düşmeye başlar ise hipotermi sınırına yaklaşmış olurlar. Soğuk ısırması kedilerin bir başka korkulu rüyasıdır. Soğuk ısırmaları; daha çok kedilerin patilerinin altında bulunan yumuşak kısımda ve kulaklarında görülür ancak vücutlarının çeşitli yerlerinde de karşımıza çıkabilir. Eğer kedilerin tüyleri ıslaksa, bu durumun daha tehlikeli olduğunu ve ıslanmış kedilerin soğukta çok daha hızlı bir şekilde hipotermiye girebileceğini yani donabileceklerini özellikle belirtmek lazım.

Reklamlar
Kedi üşümesi nasıl anlaşılır?
Kedi üşümesi nasıl anlaşılır?

Kedi üşümesi nasıl anlaşılır?

Titreme

Eğer kediniz aşırı derecede üşümüşse, insanlarda da olduğu gibi durmadan titreyecektir. Ancak kedinizin titremesinin tek kaynağı tabii ki üşümek olmayabilir. Titremek, anksiyete, vücutta ağrı, çeşitli nörolojik hastalıklar, zehirlenme ve çeşitli hastalıkların herhangi birinin belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu ise kedinizi iyi bir şekilde gözlemlemek ve veteriner hekime muayene ettirmektir. Titreme ve kesik kesik nefes alma aynı anda olur ise, bu kedinizin stres altında olduğuna ya da ateşinin yükseldiğine işarettir. Evde çiğnenmiş ilaç kutuları veya bitkiler görüyorsanız kediniz muhtemelen zehirlenmiş olabilir. Eğer kediniz yalanma işlemini yapmıyorsa, iştahı kesikse ve titreme gibi semptomlar gösteriyorsa, veteriner hekiminize gitmeniz en iyi yol olacaktır.

Sırtı kamburlaştırma kabarma

Kediler üşüdükleri zaman yere daha yakın dururlar, tüm vücutlarını birbirine kenetlerler kendilerini sıkarlar ve tüylerini kabartırlar. Ancak bu noktada da karıştırılmaması gereken hususlar vardır. Eğer kediniz ayaklarının üstüne dikilip tüylerini kabartıyorsa, kendini tehdit altında hissediyordur. Üşüdükleri zaman, sırtlarını kamburlaştırır ve yere yapışıp tüylerini kabartırlar. Bu hareket ile sıcaklığı vücutlarında tutmaya çalışırlar. Aynı zamanda uyku halindeyken de ayaklarını vücut altına alarak bir top şeklini alıp vücut ısılarını korurlar.

Burun ve kulakların soğukluğu

Kedinizin üşüdüğünden emin olmak için kulaklarına, burnuna, patilerine ve kuyruk uçuna dokunabilirsiniz. Eğer kediniz üşüyorsa, bu noktaların vücudunun diğer yerlerine oranla çok daha soğuk olacağını sizde göreceksiniz. Kedinizin burun ve kulaklarının soğuk olduğunu fark ettiğinizde, onu sıcak bir kalorifer peteğinin yanına taşıyabilir ya da battaniye gibi tüylü ve kalın bir örtüye sarabilirsiniz. Ancak ne yazık ki her üşüme basit eylemler ile giderilemez sorunun detayını öğrenmek ve sorunun kaynağına inmelisiniz. Hipotermi geçirme olasılığı yüksek olan bir kedinin göz bebekleri büyür, nefes kısık kısık alır ve halsiz görünür. Daha ciddi durumlarda yana yatış pozisyonuna geçebilirler. Böyle durumlarda kedinizi olabildiğince sıcak bir yerde tutmalı ve derhal veterinere gitmelisiniz.

Sıcak yerlere sığınma isteği

Üşüyen kediler genellikle her canlı gibi sıcak yerlere sığınma isteğinde olurlar. Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü ve sıcak tutan örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokulabilir ve kalorifer peteği ya da elektrikli soba gibi ısıtıcıların yanında yatabilir. Tabii ki bu davranışların her kedide aynı olmayacağını belirtelim. Çünkü bazı kediler, sıcak ya da soğuk fark etmeksizin başka yerlere veya size yanaşıp sokulmayı severler bu davranış kedilerin insanlara karşı şirinlik yapma çabasıdır. Bu nedenle kedinizi iyi bir şekilde gözlemlemeniz ve onu tanımanız gerekmektedir.

Kedilerin hasta olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kedilerin hasta olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kedilerin hasta olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kusma

Nadiren kusma veya ara sıra tüy yumağı kusma gibi sorunların yaşanması endişe verici değildir çünkü kedilerin o hareketi yapması tüylerini daima yaladıklarından dolayı normaldir. Fakat kusma sıklığının artması ve kusma ile birlikte iştahsızlık, ishal, ateş ve halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıkması mutlaka dikkate alınması gereken hastalık belirtisi olabilir.

İştah Artması veya Azalması

Kedilerin iştahlarının azalması normal bir durum olabileceği gibi uzun sürdüğü takdirde dikkat edilmesi gereken bir hastalık belirtisi anlamı taşıyabilir. Kediler ara sıra öğünlerini atlayabilir ya da az yiyebilir, ancak bu durum birkaç gün olursa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere gidilmelidir. Kediler birkaç gün yemek yemediklerinde karaciğer yağlanması veya hepatil gibi ciddi sorunları ortaya çıkabilir. İştah azalması gibi iştah artması olayı da hastalık endişesini ortaya çıkarmalıdır. Özellikle yaşlı kedilerde ani iştah artışı hipotiroidizm hastalığı göstergesi olabilir. Ani iştah artışı yaşayan tüm kedilerin veteriner hekimler tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

İshal

Sık sık yemek düzenlerinin değiştirilmesi, bağırsak parazitleri veya çeşitli sağlık sorunları neticesinde ortaya çıkabilen ishal, kedilerde göz ardı edilmemesi gereken önemli hastalık belirtileri arasında yer alır. Tedavi edilmediğinde bağırsak iltihabı ile sonuçlanabilen bu durum kedilerin halsizleşmesine ve bitkin olmalarına yol açar.

Miyavlamanın Fazlalaşması

Kedilerin miyavlama sıklıklarının değişmesi yalnızca canları sıkıldığı için gerçekleşmeyebilir. Ancak aynı zamanda ağrı, stres ve hastalık da daha yüksek sesle ve tonda, daha çok miyavlamaları ile sonuçlanabilir. Bu durumda davranışlarının gözlemlenmesi ve farklı belirtilerin ortaya çıkıp çıkmadığı takip edilmelidir.           

İlginizi çekebilir: Kediler Kaç Yıl Yaşar?

Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Yavru Kediler Üşür Mü? Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarsınız? 2025 Yavru Kediler
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx