SağlıkBeslenme

Yaz Aylarında Kilo Almaya Neden Olan Etkenler

Reklamlar

Her kadın ince ve fit görünmek beğendiği bütün kıyafetleri rahatça giymek ister. Yaz aylarında kilo almaya neden olan etkenler de vardır. Özellikle yaz ayları yaklaşınca diyet programları hazırlanır. Bu nedenleri bilmezsek hızlı bir şekilde kilo alabiliriz. Kilo vermek isterken tam tersi bir durum ile karşılaşabiliriz.

Yaz mevsimi diyet mevsimi olarak bilinmektedir. Yaz yaklaştıkça diyet, spor gibi aktiviteler yaparak ideal kiloya kavuşmak için çaba harcanır. Yaşam tarzı değiştirilerek hedefe ulaşılabilir. Ayrıca spora ve diyete bağlı kaldığınızda istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Yazın yapılabilecek aktivitelerden birisi de yüzmedir. En iyi sporlardan biri olan yüzme ve yürüyüş ile etkili sonuçlar alabilirsiniz. Fakat kış aylarında da yaz aylarında da kilo almaya neden olan bazı sebepler vardır. Kış mevsiminde tükettiğiniz ağır ve yağlı besinler, hareketsiz hayat tarzı kilo alımınızı hızlandırır. Peki yaz mevsiminde kilo almanıza neden olan hatalar nelerdir gelin birlikte ele alalım.

İlginizi Çekebilir: Lif Miktarı EnÇok Olan Gıdalar

Reklamlar

Yaz Aylarında Kilo Almaya Neden Olan Etkenler

Meyve tüketimini abartmamalı ve yağlı tüketmemelisiniz

Yaz mevsiminde ağır ve yağlı yiyecekler yerine hafif yiyecekler ararız. Ağır ve yağlı yiyecekler tüketmezken fazla meyve tüketilirse bu durum da vücudumuzun yağlanmasına neden olabilmektedir. Yaz aylarında meyve tüketmek vücudumuzun kaybettiği sıvıları geri kazanmasını sağlasa da fazlasını tüketmek kilo alımına sebep olmaktadır. Fakat dozunu kaçırmadan meyve tüketmek vücudumuzun sıvı ihtiyacını dengeler, vitamin ve mineral kaynağıdır.

Meyve tüketimini abartmamalı ve yağlı tüketmemelisiniz
Meyve tüketimini abartmamalı ve yağlı tüketmemelisiniz

Günlük yaşamımızda kaloriyi karbonhidrat, protein, yağ gruplarından almaktayız. Eğer bu besinleri dengeli olarak tüketirsek sağlıklı beslenmiş oluruz. Sadece meyve yersek meyvede yağ ve protein olmadığı için karbonhidrat alırız. Meyvenin içinde şeker yani fruktoz bulunmaktadır. Fruktoz hücrenin içine taşınırken insüline gerek duymayacaktır. Kanınızda insülin düzeyiniz artarsa kendinizi tok hissedersiniz. İnsülin düzeyiniz yükselmezse de tokluk hissi duymazsınız. Bundan dolayı da sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı meyve tüketimini çok abartmadan belli porsiyonlarda tüketilmesidir.

Tek tip beslenmemelisiniz

Bir gün içinde sadece meyve, yağlı yiyecekler, protein ve sebze ile beslenmek sağlıklı değildir. Asıl dikkat edilmesi gereken gün içinde protein ve karbonhidrat ve yağ içeren gıdaları dengeli olarak tüketmektir. Dengeli beslenme için insanın yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite miktarı dikkate alınmalıdır. Gerekli olan tüm besinlerden vücudunuzun ihtiyacı olduğu kadar tüketirseniz fazla kilo almazsınız. Hazırlanan dengeli beslenme planı ile kilonuz ve sağlığınız kontrol altında olacaktır.

Vazo gibi bardakta içecek içmemelisiniz

Son zamanlarda meyve suyu gibi içecekler için çok büyük bardaklar kullanılmaktadır. Alkollü ve meyveli içecekler de büyük bardaklar ile tüketilmektedir. Taze sıkılmış meyve suyu çok faydalıdır. , ancak miktarlara her zaman dikkat etmek gerekiyor. Taze sıkılmış bir bardak portakal suyu için ortalama 4-5 portakal sıkmanız gerekmektedir. Ama büyük boy bir bardak meyve suyu elde etmek için çok sayıda portakal sıkmanız gerekecektir.

Reklamlar

En sağlıklı beslenme şekli sadece ara öğünlerde belli miktarlarda meyve yemektir. Asitli içecekleri hiç tüketmemek sağlığınız için en sağlıklı olanıdır. Aynı zamanda sosyal hayat da artınca alkol ve alkollü ürünlerin tüketimi de artmaktadır. Alkollü içeceklerin çok fazla kalorisi vardır. Bu durum da kilo almanıza sebep olacaktır.

Geç saatte yemek yememeye dikkat ediniz

Geç saatte yemek yememeye dikkat ediniz
Geç saatte yemek yememeye dikkat ediniz

Vücudun biyolojik saatine göre metabolizmanın daha çok ve daha az enerji harcadığı saatler vardır. Eğer bu saatleri bilmeden çok geç saatlerde yemek yerseniz kalorili içecekler tüketilebilir. Günlerin uzaması ile yaz akşamlarında yemek saatleri daha geçe taşınmaktadır. Ve yaz aylarındaki davetler de kilo alımını hızlandırmaktadır. Alınan her 7 bin kalorinin kilo olarak dönebileceğini unutmamalıyız.

Açık büfelerden uzak durunuz

Özellikle tatillerde ve hafta sonunda tercih edilen açık büfeler yemek düzeninin ve saatlerinin değişmesine neden olabilmektedir. Açık büfelerdeki soslu, yağlı yiyeceklerle karışık ve dengesiz beslenmek bize kilo olarak dönecektir. Bu nedenle açık büfelerden uzak durmalısınız.

Kremalı kahvenin görüntüsü güzel ama kalorisi yüksektir

Hafta sonu ve tatillerin olmazsa olmazı büyük kahve zincirlerinin hayatımıza dahil ettiği kremalı, kalorisi yüksek büyük boy kahveler, soğuk içeceklerdir. Bunlar yazın kilo almanın en baştaki nedenleridir. Yediklerimiz kadar içtiklerimizle de kilo almaktayız. Bir gün içinde bol kremalı kahvelerden iki tane içmeniz günlük bütün kalori ihtiyacınızı karşılamanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda sağlıklı beslenmekten de uzak düşecekseniz. Çok fazla kahve gibi sıvıları tükettiğinizde midenizde yer kalmayacağı için vücudumuz için çok faydalı olan, tavuk, balık, sebze, meyve gibi besinleri az tüketerek ya da tüketmeyerek faydalarından da yararlanamayacağız. Bol enerjili içekler tükettiğimizde bol kalori almamıza neden olur ve enerji bitince de gelsin abur cubur yenirse kilo alımı kaçılmaz olacaktır. Bu nedenle sağlıklı yaşamak için sağlıklı besinler tüketmeye özen göstermelisiniz.

Yaz aylarında kilo almaya neden olan etkenler
Yaz aylarında kilo almaya neden olan etkenler

Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak için yılın dört mevsiminde de sağlıklı dengeli beslenmeyi öğrenmelisiniz. Eğer doğru bir plan ile yeterli ve dengeli beslenirseniz sağlıklı bir kiloda kalırsınız. Emek verdikten sonra kilo almanız verdiğiniz emeklere ve vücudunuza haksızlık olmaktadır. Bundan dolayı da kilo verdikten sonra eskiden yaptığınız yeme alışkanlıklarına asla geri dönmemelisiniz. Ve hayatınızdan egzersizi çıkarmamalı, beslenmenizi doğru planlamalısınız.

Yaz Aylarında Kilo Almaya Neden Olan Etkenler 2025 yaz aylarında kilo almaya neden olan etkenler
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx