Yemek Sonrası Yürüyüş Sağlığı Nasıl Etkiler? Yürüyüşün 8 Faydası
Yemek sonrası yürüyüş sağlığı nasıl etkiler sorusunun yanıtını arayış içerisindeyseniz doğru yerdesiniz. Bilindiği üzere 7’ den 70’ e her yaş grubu için önerilen en güzel spor aktivitesi, hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan ve sadece yürüyüş ayakkabılarınızla çıkabileceğiniz bir yürüyüştür. Sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için düzenli yürüyüş yapmak, en az sağlıklı beslenme kadar önem arz ediyor. Yemekten sonra yürüyüşe çıkmak bazılarımız için zor gibi görünebiliyor; elbette yemek yedikten sonra vücutta bir ağırlık oluşmasının bunda etkisi çok fazla. Yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda uzman görüşlerine dayanan, yemek sonrası yürüyüş sağlığı nasıl etkiler sorusunun yanıtını bulabileceksiniz.
Yemek Sonrası Yürüyüş Faydalı mıdır?
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, yürüyüş günün hangi vaktinde olursa olsun faydalıdır. Sabah erken saatlerde ve özellikler aç karına yürüyüş, koşu, vb. kardiyo hareketlerinin yapılmasına sık sık tanık olmuşsunuzdur. Fakat herkes o saatlerde yürüyüşe çıkma şansına sahip olamayabiliyor ve bu durumda en uygun zaman olarak akşam yemeği sonrasında yürüyüş tercih ediliyor. Kilo vermek isteyenler genellikle sabah saatlerinde yürüyüşe çıkıyor olsa dahi yemekten sonra yürüyüşe çıkmak da bir hayli faydalıdır. Özellikle akşam yemeğinden sonra bastıran uyku isteğini engelleyen ve gecenin ilerleyen saatleri için kan şekeri seviyesini dengeleyen yürüyüşün yararlarını, uyguladıkça fark edebilirsiniz.
Yürüyüşün sindirim sitemi üzerinde olumlu etkileri olduğu, genel olarak bilinen ve kabul edilen bir bilgidir. Yemekten sonra yapacağınız ağır tempolu ve kısa bir yürüyüş, özellikle yemekte alınan gıdaların bir an önce sindirilmesinde etkili olduğu gibi yemekten sonra çöken ağırlığı da hafifletmektedir. Fakat akşam yemeği sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalarda bulunuyor; yemekten kalkar kalmaz yürüyüşe çıkılmamalı ve yüksek tempolu bir yürüyüş tercih edilmemelidir.
Yemek sonrası yürüyüşün sağlığa faydaları nelerdir?
Yemekten sonra yürüyüş yapmanın hem ruh sağlığı, hem de beden sağlığı üzerinde kanıtlanmış pek çok faydası bulunmaktadır. Kalp ve damar sağlığını korumaktan, kilo vermeye ve hatta kas eklem ağrılarının giderilmesine kadar sayılabilecek bu faydaların neler olduğunu tek tek incelemeye başlayabiliriz.
1. Metabolizmayı hızlandırır
Yürüyüş yapmak metabolizmayı canlandırmak ve hızlandırmak için en kolay yöntemdir. Özellikle yemeklerden sonra yapılacak olan kısa bir yürüyüş, yemekte alınan besinlerin çok daha hızlı yakılmasını sağlamaktadır. İstenmeyen kilolardan kurtulmak ve hareketsiz yaşam kaynaklı bel ve göbek bölgesinde biriken yağlardan kurtulmanın en basit yöntemi yemeklerden sonra yapabileceğiniz yürüyüş etkinliğidir. Bu sayede alınan besin ve enerji yağa dönüşmeden bir an kalori yakımı gerçekleşir ve farkında olmadan formda kalmaya, kilo vermeye başlayabilirsiniz.
2. Sindirim sistemini çalıştırır
Vücudun neredeyse tüm kaslarının çalıştığı bir spor olan yürüyüş sırasında iç organ salgılanmaları da harekete geçer. Sindirim sisteminin görevi, tüketilen besinleri parçalayarak küçültmek ve yiyeceklerin hazmedilmesini sağlamaktır. Yürüyüş esnasında tüm salgılarla birlikte sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan enzimlerin üretiminde de artış görülmektedir. Yemek sonrası yürüyüş yapılırsa alınan besinlerin parçalanması ve sindirilmesi hızlanır. Akşam yemeği sonrasında yürüyüş yapmak, vücudun sindirim sürecini kolaylaştırmakla birlikte mide ekşimesi, hazımsızlık, kabızlık, reflü ve şişlik gibi pek çok mide sorununu da önlemeye yardımcı olur.
3. Kan şekerini dengeler
Diyabet hastalığı kan şekerinde aniden gelişen iniş çıkışlar ve kan şekeri seviyesinin standart seviyenin altında veya üstünde seyretmesi nedeniyle oluşur ve hareketsizlik diyabet görülme riskini artırır. Yapılacak olan hafif egzersizler hücreleri insüline karşı daha duyarlı hale getirir, yemeklerden sonra yapılacak olan hafif tempolu yürüyüş insülin salgılanışını olumlu etkiler ve kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Özellikle ağır bir yemeğin ardından kandaki glikoz seviyesi ilk yarım saat içinde en yüksek seviyeye ulaşır. Kendinizi zorlamadan ve yüksek tempoya girmeden yapılacak yürüyüş sırasında kanda bulunan glikozun bir kısmı kullanılır. Bu durum sağlığınızı korumak açısından çok önemlidir, kan şekeriniz kontrol altına girer ve böylece hiperglisemi görülme riski azalır.
4. Kötü kolesterol (HDL) düzeyinin düşmesini sağlar
HDL olarak adlandırılan ve kalp hastalığı, felç, damar tıkanıklığı, kalp krizi, diyabet ve daha birçok hastalığa neden olan kötü kolesterolün en büyük dostu hareketsizliktir. Yürüyüş yapmanın kötü kolesterol seviyesini azalttığı klinik araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yemeklerden sonra en az 15 dakika hafif tempolu yürüyüş yapmanız sizi ve sevdiklerinizi bu hastalıklardan koruyacak en basit önlemlerden biridir.
5. Uyku probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olur
Akşam yemeğinden sonra yürüyüş yaparak uykusuzluk sorununu ortadan kaldırıp, üstüne üstlük kaliteli bir uykuya sahip olabileceğinizi biliyor musunuz? Yürüyüş sırasında salgılanan hormonlar, egzersizin vermiş olduğu yorgunluk ve hazımsızlığın ortadan kalmasıyla birlikte vücut uykuya hazırlanır. Yapılacak ufak yürüyüşler mutluluk hormonu olarak da adlandırılan endorfin hormonu salgılanmasını artırarak uykusuzluğa sebep olan stresin de azalmasını sağlar.
6. Kan dolaşımını düzenler
Yürüyüş yapmanın en güzel faydalarından biri de kan dolaşımını düzenleyerek, çeşitli rahatsızlıklardan korumasıdır. Yemekten sonra yapılacak olan kısa bir yürüyüş, kalbe ve diğer organlarına giden oksijen miktarını artırır. Yeterli oksijene kavuşan vücutta kan dolaşımı hızlanır ve basınç seviyesi normale döner. Bu sayede düzensiz bir kan dolaşımınız varsa, düşük veya yüksek tansiyonun olumsuz etkilerinden uzaklaşabilirsiniz.
7. Kilo vermeyi kolaylaştırır
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sağlıklı kilo vermenin ve sıkılaşmanın en basit yolu yürüyüştür. Sağlık için sağladığı tüm faydaların yanı sıra yemek sonrası yürüyüş, kilo verme sürecini hızlandırarak kısa sürede forma girmeyi sağlar. Öğle yemeğinin ve akşam yemeğinin ardından yapılacak yürüyüşler, tüketilen besinlerin çabuk sindirilmesini sağlar ve aynı zamanda bu besinlerin yağa dönüşmesini engelleyip kilo almayı önler.
8. Ruh halinizi iyileştirir
Egzersiz ve düzenli olarak yürüyüş yapmanın ruh halini iyileştirici özelliğinin bulunduğu uzun zamandır bilinmektedir. Mutsuz ve depresif ruh halini ortadan kaldıran dopamin ve endorfin hormonlarının artışıyla birlikte, yürüyüşe çıkan kişi kendini daha keyifli ve mutlu hisseder. Özellikle diyet sürecinde olan kişiler her öğünden kısa bir süre sonra yürüyüşe çıktıkları takdirde, çok daha azimli ve başarılı bir şekilde bu süreci yönetebilirler.
Bu yazımızı beğendiyseniz Spor Çantasında Kesinlikle Bulunması Gereken 10 Eşya yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.
Yeni yayınlanan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube kanalımızı da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.