Saymakla Bitmeyen Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Fabaceae familyasına ait olan yer fıstığının faydaları saymakla bitmemektedir. Özellikle de spor yapan kişilerin mutlaka tüketilmesi gereken ürünler arasında bulunmaktadır. Vücuda sağladığı enerji sayesinde de diyet yapanların tüketmesi gereken bir besindir. Tabi diyet yapanların yer fıstığını tüketirken oranına dikkat etmesi gerekmektedir.
Yağ açısından zengin olan yer fıstığı çok fazla kaloriye sahiptir. Barındırdığı yağlar sayesinde de vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır. Bizler de bu yazımızda faydaları saymakla bitmeyen bu yer fıstığını detaylarıyla sizler için ele aldık. Yer fıstığı nedir? Yer fıstığının faydaları nelerdir? Yer fıstığında hangi vitaminler var ve Yer fıstığını günde ne kadar yenmeli gibi soruları cevaplandırdık.
Yer Fıstığı Nedir?
Yer fıstığı Fabaceae familyasından gelen bir bitkidir. Nisan ayında tohumla ekilen bir bitkidir. Ağaçta yetişmemesi gerekir. Toprakta yetişmesi toprağın faydalarını içine alması için oldukça önemlidir. Ülkemizde en çok yetişen kuruyemişler arasında yer almaktadır. Kalp sağlığından, yeterli kullanımında kilo vermeye kadar birçok faydası bulunmaktadır. İçerdiği omega-3 yağlarıyla vücudunuzda eksik olan vitamin ve değerleri karşılayabilirsiniz.
Yer Fıstığının Faydaları
Yer fıstığının resveratrol, E vitamini ve folik asit seviyeleri daha yüksek ve tuz oranı daha düşük olduğu için tercihen taze tüketilmelidir. Taze tüketildiğinde size ve bedeninize yer fıstığının faydaları çok daha fazla olacaktır. Şimdi hep beraber yer fıstığının faydalarını detaylarıyla okuyalım.
- Yer fıstığı kalp hastalığına karşı korur: Yer fıstığı kalp hastalıklarını ciddi bir boyutta önlemektedir. Şarapta da bulunan bir madde olan ve kalp kası hasarını onarmaya yardımcı olan mükemmel bir antioksidan olan resveratrol içermektedir. Ayrıca yerfıstığı, dokularda bulunan kolesterolün vücuttan atılması için karaciğere taşınmasına yardımcı olmaktadır. Faydalı yağ olarak bilinen tekli doymamış yağa sahiptir ve kalp hastalığı geliştirme şansını azaltmaktadır.
- Yer fıstığı kilo vermeye yardımcı olur: Yer fıstığı, tokluk hissini artırmaya ve açlığı azaltmaya yardımcı olan lif bakımından zengin olduğu için kilo yönetimine yardımcı olmaktadır. Ayrıca yer fıstığı termojenik bir gıda olarak kabul edilir, yani metabolizmayı artırabilen, gün içinde daha fazla kalori harcamasını teşvik eden ve sonuçta kilo kaybını kolaylaştıran bir kuruyemiştir. Tabi her şeyde olduğu gibi kararında tüketmek gerekmektedir. Fazlası kilo alımı yapabileceği gibi zarar da oluşturabilir.
- Yer fıstığı kas sağlığı sağlar: Yer fıstığı, kasları güçlendirmeye yardımcı olan önemli bir mineraller içermektedir. Bunlar magnezyum ve kas kasılmasını iyileştiren potasyum barındırmaktadır. Tabi böylelikle kas sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, düzenli fiziksel egzersiz yapanlar için yer fıstığının tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca Yer fıstığı, kasların gücünü artırmaktan sorumlu olan E vitamini de içerdiği için spor yaparken kolaylık sağlayacaktır. Yer fıstığı antrenmandaki performansı artırır, fiziksel egzersiz yoluyla kas kütlesinin artmasına yardımcı olur ve antrenman sonrası kasların iyileşmesine yardımcı olacaktır. Spor yapanların vazgeçilmez besin kaynağı olmalıdır.
- Yer fıstığı anemi ile savaşır: Yer fıstığı, kırmızı kan hücreleri gibi kan hücrelerinin oluşumunu uyarmaktadır. İçinde bulunan bu vitamin olan folik asit içerdiğinden kansızlıkla mücadelede çok yardımcı olmaktadır. Ayrıca yer fıstığı, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin üretimini arttırdığı için anemiyi önlemektedir.
- Yer fıstığı damar sertliğini önlemeye yardımcı olur: Yer fıstığı, iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olan iyi yağ olarak bilinen tekli doymamış yağ içerdiğinden damar tıkanıklığını önlediği bilinir. İyi kolesterol, dokularda bulunan kolesterolün atılmasını sağlayarak atardamarların tıkanmasını önlemektedir. Yer fıstığı, kolesterolü özellikle toplam kolesterolü ve kötü kolesterolü düşürmek için diyetlerde kullanılan bir kuruyemiştir. Çünkü kötü kolesterol, kanda fazla miktarda bulunduğunda, atardamarlarda biriken yağlı plakların oluşumunu kolaylaştırarak kanın geçişini zorlaştırmaktadır. Bu yüzden de yer fıstığının tüketilmesi damar sertliğini önlemekte oldukça önemli bir etmendir.
- Yer fıstığı ruh halini iyileştirir: Yer fıstığı, “zevk hormonu” olarak bilinen serotonin hormonlarının üretimini destekleyen ve iyi olma hissini artıran bir madde olan triptofan salgılamaktadır. Ruh halini iyileştirmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olmaktadır. Yer fıstığı ayrıca stresi azaltmak için önemli olan magnezyum ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olan serotonin gibi nörotransmitterlerin oluşumuna katkıda bulunan B vitaminleri içerdiği için içinde bulunduğunuz ruh halini değiştirmektedir.
- Yer fıstığı tip 2 diyabetin başlamasını önler: Yer fıstığı içerisinde iyi yağ olarak bilinen tekli doymamış yağ içererek, sabit bir kan şekeri seviyesinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Böylece kan şekeri seviyelerinin yükselmesini önler, bu da zamanla tip 2 diyabetin görünümünü kolaylaştıracaktır. Ek olarak, yer fıstığı lif açısından oldukça zengindir ve kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur, bu nedenle tip 2 diyabetin önlenmesinde de büyük rol oynamaktadır.
- Yer fıstığı erken yaşlanmayı önler: Yer fıstığının faydaları, antioksidan olarak çalışan ve böylece yaşlanmayı önlemeye ve geciktirmeye yardımcı olur ve E vitamini açısından fazlasıyla zengindir. Yer fıstığı, E vitaminine ek olarak, hücre yenileyici olarak çalıştığı dikkate alınarak, erken yaşlanmayı önleyen, güçlü bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Omega 3 açısından da oldukça zengindir.
Yer fıstığında hangi vitaminler var?
Yer fıstık çekirdekleri %25 ila 32 protein (albüminler ve globulinler), %8 ila 12 karbonhidrat, %3 lif ve %2,5 mineral içermektedir. Vücudumuz ve gelişimimiz için birçok vitamin barındırmaktadır. Aşağıda barındırdığı vitaminleri ve bazı vitaminleri ne kadar barındırdığını inceleyeceğiz.
- E vitamini
- Fosfor
- Bakır
- Potasyum
- Kompleks B vitaminleri
- Folat
- Magnezyum
- Çinko
Çiğ Yer Fıstığı | Kavrulmuş Yer Fıstığı | |
Enerji | 544 kalori | 605 kcal |
Karbonhidrat | 20,3 gr | 9,5 gr |
Protein | 27,2 gr | 25,6 gr |
Çinko | 3,2 mg | 3 mg |
Folik asit | 110 mg | 66 mg |
Magnezyum | 180 mg | 160 mg |
Yer Fıstığı Günde Ne Kadar Yenmeli?
Yer fıstığını günde ortalama 30 gramı geçmeden tüketebilirsiniz. Tabi herhangi bir mide, kalp veya şeker sorununuz yok ise bu konuda fazla endişe etmenizi gerektiren bir konu yoktur. Siz yine de aşırı tüketimden uzak durunuz. Malum faydalı bir gıdanın bile fazla tüketimi zarar verebilmektedir.
Ülkemizde en çok yetişen kuruyemişler arasında bulunan yer fıstığı tüketenler tarafından oldukça merak edilmektedir. Bizler de bu yazımızda merakları gidermek adına başlıklar altında sizler için derledik. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz bu yer fıstığını detaylarıyla sizler için ele aldık. Yer fıstığı nedir? Yer fıstığının faydaları nelerdir? Yer fıstığında hangi vitaminler var ve Yer fıstığını günde ne kadar yenmeli gibi konu başlıklarda toparladık. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Barista sütü nedir? Nerelerde kullanılır?
Instagram adresimiz: https://www.instagram.com/begonyakadin/