Yıkanınca Çeken Kumaşlar Nelerdir?
Yıkanınca çeken kumaşlar nelerdir? Kumaşlar, ipliklerin farklı yöntemler kullanılarak bir araya getirilmektedir. Giyinme ihtiyacının karşılanmasında en gerekli olan malzeme kumaşlardır. Kumaşlar ilk olarak üretilmeye başlandığında keten kumaşlar üretilmeye başlanmıştır. Keten sonrasında ise yün yaygın olarak kullanılan kumaşlardan biri olmaktadır. Fakat günümüzde ise yaygın olarak kullanılan birçok kumaş çeşidi mevcuttur. Bu kumaşlar birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu için tüm kumaşlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kumaşlar genel olarak dokuma yöntemi kullanılarak üretilmektedir. En iyi ve sağlıklı kumaşlar ipek, pamuk, ketendir.
Kıyafetlerin yıkanması sonucunda en çok karşılaşılan sorunlardan biri genel olarak çekme işlemidir. Kıyafetlerin çekmesinde ki en önemli noktalardan biri kıyafetin kumaşıdır. Bazı kumaşlar çekmeye ve deforme olmaya çok müsait konumda olmaktadır. Kıyafetlerin yapımında en çok kullanılan pamuk, polyester, sentetik gibi kumaşlardır. Doğal olarak nitelendirilen kumaşlar çekmeye çok daha müsaitken, doğal olamayan kumaşlar yıkandıktan sonra çekme yapmaz. Fakat giyilmesi gereken kumaşlar doğal olan kumaşlardan yapılan kıyafetlerdir. Terletme yapmadığı ve cildin nefes almasını sağlamak için özellikle %100 pamuktan yapılan kumaşlar tercih edilmektedir.
Yeni alınan birçok kıyafette karşılaşılan en büyük sorunlardan biri çekmedir. İlk yıkama sonrasında kumaşlar küçülmekte ve giyilmeyecek bir konuma gelmektedir. Özellikle bazı kumaşlarda çekme işlemi daha fazla olmaktadır. Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir. Polyester gibi kumaşlardan yapılan kıyafetlerde hiç çekme yapmamaktadır.
Kıyafetlerin doğru kumaştan yapılması sağlık açısından çok önemli olan bir noktadır. Naylon ve benzeri kumaşlardan yapılan kıyafetler cilt için uygun olmasa da çekme yapmadığı için sıklıkla tercih edilen kumaş tipidir. Kumaşların çekmesini önlemek ve kıyafetleri uzun süre giyebilmek elbette ki mümkün. Bunun için kıyafetlerin üzerinde yer alan yıkama talimatları çok önemlidir ve mutlaka uygulanmalıdır. Aksi halde kumaşlar çekebilir.
Kumaş Islanınca Ne Olur?
Ham ipliklerin dokunması sırasında kumaşların daha dayanıklı olmasını sağlamak amacıyla liflere büklüm yapılmaktadır. Kumalar ilk kez yıkandığında ise bu büklümler ve lifler şişmektedir. Bu nedenle de iplerin kısalmasına sebep olabilir. Genel olarak bakıldığı zaman liflerin şişmesinin sonucunda boyunun uzaması gerekir. Fakat daha dayanıklı olması için yapılan büklümler nedeni ile uzamak yerine çekmektedir. Kumaş kuruması durumunda lifler eski durumuna geri dönmektedir. Yıkama esnasında olan sıcak su, çalkalama veya sabun gibi detaylar kıyafetlerin çekmesine neden olmaktadır. Kumaşlar birkaç kez yıkandıktan sonrasında ise lifler dengeye ulaşmış olur ve artık yıkandığı zaman artık herhangi bir farklılık olmaz.
Yıkanınca Çeken Kumaşlar Neden Çeker?
İlk defa yıkanan kıyafetlerin üzerinde gerçekleşen değişiklikler çekme olarak adlandırılmaktadır. Kumaşların çekmesinde birçok neden söz konusu olabilir. Öncelikle ilk neden kumaşların doğal olmasıdır. Doğal olan kumaş suyu daha çok çekmektedir. Bu sebeple yoğun ısıya da maruz kalan kumaşta bozulmalar meydana gelmektedir. Çamaşır makinasında yüksek sıcaklıkta ve uzun süre yıkanan kıyafetlerin çekmesinde ki en temel sebep budur. Mecburen, tüm kumaşlar ve kıyafetler su ile temas etmektedir. Bu yüzden bundan kaçınmak mümkün olmasa da yıkanan kıyafetlerin daha az deforme olmasını önlemek mümkün olmaktadır. Daha az hasar için kullanılan bazı yöntemler söz konusudur.
%100 Pamuk Çeker Mi?
Yıkanınca çeken kumaşlardan olan pamuk doğal bir kumaştır. Çekme riski oldukça yüksektir. Özellikle de %100 pamuk olan kumaşlar mutlaka çekmektedir. Ancak uygun sıcaklıkta yıkanması durumunda çekme yapmamaktadır. Elde veya 30 derece de yıkanarak çekmesi önlenebilmektedir. Doğal olan kumaşlar fazla su çektiği için %100 pamuk olan bir kıyafet ön işlemden geçmediği sürece çekmekte ve deformasyona uğramaktadır. Cilt sağlığı için en çok önerilen kumaş çeşidi olduğu için sıklıkla kullanılan bir kumaş türü olmaktadır. Vücutta olan nemi iyice çekmektedir. Bu sayede daha serin tutmaktadır. Çok konforlu ve doğal bir kumaş olduğu sürekli dile getirilmektedir.
Polyester Kumaş Çekme Yapar Mı?
Polyester kumaş, günümüzde kıyafetlerin yapımında en çok tercih edilen kumaş türlerinden bir tanesidir. Doğal değil, tamamen fabrika üretimidir. Her ne kadar doğal kumaş olmasa da faydalı tarafları olduğu için sektörde ve kullanıcılar arsında talep görmektedir. Yaklaşık olarak 1940 yılından beri kullanılmaktadır. Polyester kumaş çekme yapmadığı gibi rengi de solmamaktadır. Polyester kumaş yıkandıktan sonra çekmez, aynı zamanda küf ve mantar gibi şeylerden de zarar görmemektedir. Bu sebeple de sık sık tercih edilen bir kumaştır.
Sentetik Kumaş Çeker Mi?
Sentetik kumaş, yaygın olarak kullanılan kumaşlardan biridir. Tüm eşyaların yapımında kullanılabilmektedir. Birçok kıyafetin yapımında kullanılan bu kumaş özellikle çekme yapmadığı için tercih edilmektedir. Çekme yapmamasının en önemli sebeplerinden biri de kaliteli liflerden dokunmuş olmasıdır. Bu sebeple son derece dayanıklı bir kumaştır. Sentetik kumaşlar dayanıklı olduğu için uzun süre kullanılmaktadır. Özellikle de çekme ve deforme olmadığı için uzun süre kullanıma çok uygun olan bir kumaştır. Sentetik kumaş çok dayanıklıdır. Özellikle de yıkama seçenekleri geniş olduğu için çekme veya bozulma söz konusu olmaz. Şuan giyilen çoğu kıyafet sentetik kumaştan yapıldığı için yaygın olarak tercih edilmektedir. Sadece kıyafetler için değil, mobilya ve dekorasyon içinde kullanılmaktadır.
Yıkanınca Çeken Kumaşların Çekmemesi İçin Ne Yapmalı?
Bazı kıyafetlerin yıkanmasından sonra çekmesinin önüne geçmesi mümkündür. Çünkü doğal kumaşlar çekmeye müsait olsa da bunun önlenmesi için bazı gereken adımlar vardır. Kıyafetlerin üzerinde yer alan yıkama talimatları en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Yüksek derece de yıkanan bazı kumaşlar haliyle çekme yapmaktadır. Ancak düşük derecede yıkandığı zaman deformeyi önleme imkanı vardır. Kıyafetin etiketinde hangi derecede yıkanması gerektiği belirtilmektedir. Belirtilen sıcaklığın daha üstünde derecede yıkanmaması gerekir. Yine de makine da yıkamak istemeyenler çeken kumaşları soğuk veya ılık su ile elinde yıkayabilir.
Kıyafetlerin çekmemesi için kullanılan yöntem ve önlemler bu şekildedir. Fakat her kıyafet için bu durum gerekli değildir. Sadece çekme yapan kumaşlar için tercih edilen bir yöntemdir. Örneğin doğal pamuktan yapılan kıyafetlerde düşük derecede veya elde yıkamak çok daha iyi bir yöntem olmaktadır.
Yıkanınca Çeken Kumaş Nasıl Düzelir?
Yıkanınca çeken kumaş ve kıyafetlerin eski haline döndürülüp, döndürülemeyeceği de merak edilen bir konudur. Yanlış yıkama sonucunda kullanılamaz duruma gelen kıyafetler olabilir. Peki çeken kıyafetleri geri döndürmek mümkün mü? Çeken bazı kıyafetleri eski haline döndürmek ve tekrardan kullanmaya başlamak mümkündür. Elbette ki tamamen eski haline dönmese bile kullanılabilir duruma getirmek mümkün olabilir. Bunun için kullanılan birçok yöntem olmaktadır. Çeken kıyafeti eski haline getirmek için en çok kullanılan yöntemlerden biri şöyledir:
- Ilık suya biraz saç kremi koyun
- Çeken kıyafetleri bu suya bırakın
- 2 saat bekleyiniz
- Daha sonra çıkartarak hafifçe sıkın
- Çeken kıyafeti havlu ile sarın
- Daha sonra tekrar havluyu değiştirin, bu sayede suyunu daha fazla çekilmesi sağlanmaktadır.
- Kıyafet suyunu bıraktıktan hemen sonra istediğiniz boyut olana kadar çekiştirmeniz gerekir.
- Artık kıyafet giyilebilir bir haldedir.
Bu işlem en çok bilinen ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemi kullanarak yıkanınca çeken kumaş ve kıyafetleri olabilecek en iyi hale getirmek mümkündür.
İlginizi çekebilir: Dantel Yıkama Püf Noktaları Nelerdir?
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/