Kış günlerinin rengarenk güzelliği yılbaşı çiçeği bakımı nasıl olmalıdır? Aramızda henüz yılbaşı çiçeği ile tanışmayanlar var mı bilmiyorum fakat bulunduğu ev ya da ofise uğur getirdiğine ve şayet yılbaşında çiçekleri açarsa tüm yılın bolluk, bereket ve mutluluk içerinde geçeceğine inanılan yılbaşı çiçeği ile tanışmak ister misiniz?
Bir diğer yılbaşı çiçeği olan kokina çiçeği ile karıştırılan (bkz. Kokina çiçeği nedir? Yılbaşı çiçeği olan Kokina çiçeği ne anlama gelir?) yılbaşı çiçeğimiz aslında bir kaktüs çeşidi ve evlerin en güzel köşelerinde karşılaştığımız tropikal bir bitki. Yılbaşı çiçeğinin Latince ismi Schlumbergera truncata ve biz onu kış mevsiminin en soğuk günlerinde açan pembe, kırmızı, beyaz ve sarı çiçekleri ile tanıyoruz.
Kış mevsiminde çiçek açan bitkilerden biri olan yılbaşı çiçeği nasıl yetiştirilir, yılbaşı çiçeği ne zaman çiçek açar, yılbaşı çiçeği bakımı nasıl olmalı sorularının yanıtını bugünkü yazımızda bulabilirsiniz. Öyle ya, ismi gibi tam da yılbaşında çiçek açan bir bitkiyi kim yetiştirmek istemez? Ve öyle bir çiçek ki, hemen solup gitmiyor ve uzun yıllar boyunca evinizin bir köşesinde size arkadaşlık ediyor. Sözü fazla uzatmadan yılbaşı çiçeği bakımı ve özellikleri hakkındaki bilgi ve önerilerimi paylaşmaya başlayalım.
Yılbaşı çiçeğinin özellikleri nelerdir? Yılbaşı çiçeği hakkında merak edilenler
Her mevsimin ayrı bir güzelliği olduğu gibi her mevsim çiçeğinin de ayrı bir güzelliği ve kendine has özellikleri bulunuyor. Evlerinizi, ofis, balkon ve bahçelerinizi süsleyen bitkiler hakkında bilgi verdiğimiz yazı dizisinin bugünkü konuğu ismiyle müsemma olan yılbaşı çiçeği. Yılbaşı çiçeği yetiştirmek isteyen tüm okurlarımız için önce yılbaşı çiçeğinin özelliklerinden söz edip, ardından yılbaşı çiçeği bakımı, toprağı nasıl olmalı, yılbaşı çiçeği nasıl çoğaltılır gibi merak edilen konulara değinelim.
- Yılbaşı çiçeğinin anavatanı Brezilya’nın bol yağmurlu dağlarıdır ve tropikal iklimde yetişip uygun ortamda bolca çiçek veren bir kaktüstür.
- Diğer bir yılbaşı çiçeği olan kokina çiçeği ile karıştırılsa dahi, ikisi çok farklı bitkilerdir.
- Sonbahar sonu ve kış mevsiminde pembe, sarı, beyaz ve kırmızı çiçekler açar.
- Yılbaşı çiçeği çok yıllık bir bitkidir ve evde yetiştirmeye en uygun olan çiçeklerden biridir. Uzun yıllar ölmeden yaşayabilir.
- Kaprisli bir çiçek değildir ve yılbaşı çiçeği bakımı çok kolaydır.
- Kış mevsiminin geldiğini hissetmediği zaman çiçek açmaz. Bu nedenle çok sıcak ortamlarda bulundurulmamalıdır.
- Yağmur ormanlarından gelen bir kaktüs çeşidi olan yılbaşı çiçeği güneş ışığını fazla sevmez. Evin direkt güneş almayan ve gölge olan bir bölümüne konumlandırılır.
- Çok fazla suyu sevmez ve fazla sulama yapılırsa kökleri çürüyebilir. Kaktüs türünde olan bu çiçek susuzluğa dayanıklıdır fakat yaprakları nemi sever.
- Yılbaşı çiçeğini çoğaltmak bir hayli kolaydır; çelik ile çoğaltma, tohumdan çoğaltma yöntemlerinin yanı sıra sadece dalını koparıp toprağa ekerek de çoğaltabilirsiniz.
- Pek çok çiçekte olduğu gibi yeniden çiçek vermesi ve gelişiminin sağlıklı olması için budama yapılması çok önemlidir.
- Yılbaşı çiçeğinin toprağı, havadar ve suyu tutan humusça zengin bir toprak olmalıdır.
- Yılbaşı çiçeğinin saksı değişimi 2 ila 3 yıl arasında yapılmalıdır.
- Direkt güneş ışığı almayan pencere önleri ve balkonlar, yılbaşı çiçeği için en uygun alanlardır.
Yılbaşı çiçeği bakımı
Yağmur ormanlarındaki ağaçlara ve kayalara tutunarak yetişen yılbaşı çiçeği bakımı kolay olan ve evde rahatlıkla yetiştirilebilen uzun ömürlü bir bitkidir. Yılbaşı çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır sorusuna ilk yanıtım, saksının kesinlikle direkt güneş ışığı almayan bir yere konulmasıdır. Yapısı gereği nemli ortamları ve gölge alanları seven bu kaktüs türü, inanın ki bakımı sırasında sizi hiç yormayacak. Sonbahar mevsiminin bitmesi ile çiçek açmaya başlayan yılbaşı çiçeğinin tüm kış ayları boyunca çiçek vermeye devam etmesi için toprağından ziyade sulama konusuna dikkat etmeniz gerekir. Yılbaşı çiçeğinin toprağı, sulaması, budama işlemi ile ilgili detayları yazının devamında görebilirsiniz.
Yılbaşı çiçeğinin toprağı nasıl olmalıdır? Hangi toprak yılbaşı çiçeği için uygundur?
Kış mevsiminin en soğuk günlerinde evinizde iç açıcı çiçekler açmasını istemez misiniz? Bir kaktüsten çok daha fazlası olan yılbaşı çiçeğinin kış ayları boyunca çiçek açmaya devam etmesi için humuslu, kalitesi yüksek, suyu tutabilen bir toprağa ihtiyacı var. Toprağını ara sıra karıştırarak hava almasını sağlamanız, yılbaşı çiçeğinin köklerinin daha sağlıklı olması için faydalıdır.
- İlginizi çekebilir: Petunya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Yılbaşı çiçeğine nasıl bir saksı almalıyım?
Bazı çiçekler yapısı ve özelliklerinden dolayı saksı ayırt edebiliyor ve kimisi herhangi bir saksıda büyüyüp gelişebilirken, kimisi yalnızca toprak saksılarda yaşamına devam edebiliyor. Yılbaşı çiçeğinin çok da nazlı olmadığını yazının başında ifade etmiştim, bu nedenle yılbaşı çiçeği saksısı için özel bir arayışa girmenize gerek yok. Yılbaşı çiçeğinin saksı seçiminde önem vermeniz gereken tek nokta, toprağının sıkışık kalabileceği boyutta olması. Çiçeğin kökleri ve toprak ne kadar sıkışık ve birbirine bağlanmış durursa, çiçeğin gelişmesi de bu oranda sağlıklı olur.
Yılbaşı çiçeği nasıl sulanır? Yılbaşı çiçeğime ne kadar su vermeliyim?
Yılbaşı çiçeği aslen bir kaktüs türüdür ve bilindiği üzere kaktüsler suyu çok fazla sevmedikleri gibi susuzluğa karşı dayanıklı bitkilerdir. Bu nedenle yılbaşı çiçeğine verilecek su miktarını çok iyi ayarlamalı ve çiçeği küstürmemelisiniz. Yaz aylarında haftada iki kez ve kış mevsiminde ise sadece haftada bir kez su vermeniz yılbaşı çiçeği için en uygun sulama şeklidir. Yılbaşı çiçeğini sularken daima aynı miktarda ve direkt musluktan almak yerine oda sıcaklığında bekletilmiş su kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Çiçeğinizi sulama sırasında toprağın tamamı eşit oranda sulanmalı ve saksısının altında mutlaka delikler bulunmalıdır, saksının altında biriken suyu ertesi gün boşaltmalısınız ki çiçeğin kökleri çürümesin. Ayrıca yılbaşı çiçeğine en son hangi gün su verdiğinizi unutursanız asla panik yapmayın, elinizle toprağı karıştırıp kuru veya nemli olduğunu kontrol etmeniz yeterli oluyor. Çiçeğin toprağı halen nemli ise, su vermenize gerek yoktur ve sulama için birkaç gün daha bekleyebilirsiniz.
Yılbaşı çiçeğinin güneş ve ısı ihtiyacı nedir? Yılbaşı çiçeği nerede yetişir?
Yılbaşı çiçeğinin güneş ve ısıya olan ihtiyacı, sanıldığının aksine çok fazla değildir. Yapısı gereği gölge alanlarda yetişebilen bu çiçeği kesinlikle doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Saksıyı aydınlık fakat güneşin altında olmayan bir yere koymanız bitkinin çiçek açması için önemlidir. Aynı zamanda ışığa karşı olan duyarlılığından dolayı bitki ışık aldığı yöne doğru meyil edebilir. Bu nedenle sık sık saksının yönünü çevirerek dengeli büyümesini sağlayabilirsiniz.
Serin bir havayı seven yılbaşı çiçeği, evin içinde oluşabilecek rüzgar ve hava akımlarına karşı dayanıksızdır. Rüzgara maruz kaldığında çiçeklerin sapları zarar görür ve bitkinin ömrünü kısaltır. Bu sebeple asla hava akımı olan bir yere konulmamalı, korunaklı, havadar ve aydınlık bir alana yerleştirilmelidir.
Yılbaşı çiçeğinin saksısı ne zaman değiştirilir?
Yılbaşı çiçeğinin havadar, su tutan ve humuslu toprakta yetişmeyi sevdiğinden yazımızın başında söz etmiştik. Çok fazla toprak ve saksı değişimine gerek duymayan yılbaşı çiçeğine iki yılda bir saksı değişimi yapmanız yeterlidir. Değişim sırasında saksı büyüklüğünü sadece 1 numara artırmanız ve aynı şekilde humuslu toprak koyarak iyice sıkıştırmalısınız. Aynı zamanda toprak ve saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar aylarının başlangıcı, Nisan ayıdır.
Yılbaşı çiçeği bakımı hakkındaki yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Şebboy Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Daha fazla içerik için bizi Instagram‘dan takip edebilirsiniz!