ÇiçeklerHobi

Yıldız Çiçeği Bakımı ve Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Saksıda Yıldız Çiçeği (Dahlia – Dalya) Yetiştirmenin Püf Noktaları Ve Yıldız Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Reklamlar

Yoksa siz de hala rengarenk çiçeklerin sadece ilkbahar ve yaz mevsiminde açtıklarını mı düşünüyorsunuz? Yanıtınız evet ise, üzülerek söylemeyim yanılıyorsunuz. Çiçekli- çiçeksiz bitkiler ve bakımlarının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili pratik bilgileri paylaştığımız yazı dizisinde bugün sizlere öyle bir çiçek tanıtacağım ki hemen evinize alıp yetiştirmek isteyebilirsiniz.

Sonbahar mevsiminin ve özellikle Eylül ayının bir armağanı olan yıldız çiçeği, eylülün hüznünü saklamak ister gibi kucaklıyor bizleri. Anavatanı olan Meksika’dan tüm dünyaya yayılan yıldız çiçeğinin botanik bilimindeki ismi Dahliadır ve en geniş çeşitliliğe sahip olan papatyagiller ailesinin bir üyesidir. Onlarca türü bulunan yıldız çiçeğinin doğal olarak pek çok rengi bulunuyor. Yaprakları yıldıza benzediği için yıldız çiçeği ismini alan bu bitki hakkında merak ettiğiniz her sorunun yanıtını bulabileceğiniz yazımızın, yıldız çiçeği bakımını öğrenmek isteyenlere faydalı olacağına inanıyorum. Yıldız çiçeği bakımı, yıldız çiçeği (dalya) evde yetişir mi, yıldız çiçeğinin özellikleri ve yıldız çiçeği bakımındaki püf noktaları öğrenmek için sabırsızlanıyorsanız, öyleyse sizi daha fazla bekletmeden konumuza geçebiliriz.

Yıldız çiçeği – dalya çiçeği özellikleri nelerdir?
Yıldız çiçeği – dalya çiçeği özellikleri nelerdir?

Yıldız çiçeği – dalya çiçeği özellikleri nelerdir? Dalya çiçeği nerede yetişir?

Az öncede belirttiği gibi yıldız çiçeğini diğer çiçeklerden ayıran en belirgin özelliği, Eylül ayında çiçek açmasıdır. Bu özelliği ile bahçe ve balkonların vazgeçilmeyen güzelliklerinden biri olmayı fazlasıyla hak eden bir çiçektir. Dalya çiçeğinin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

Reklamlar
  • Yıldız çiçeği bakımında güneşi çok sever ve yaz boyunca depoladığı güneş ışığı sayesinde çiçeklerini açabiliyor. Yaz mevsimi boyunca ne kadar çok güneş alırsa, Eylül ayı geldiğinde bu oranda çiçeklenme görülür.
  • Soğuk havaya karşı dayanıksız olmalarına rağmen hafif rüzgarlı ve yağışlı havalarda daha çabuk büyüyebiliyorlar.
  • Dünyanın en fazla tür barındıran Asteraceae, papatyagiller familyasına aittir ve anavatanı Meksika’dır.
  • Kesme çiçekler arasında sıkça gördüğümüz yıldız çiçeği hem vazo bitkisi, hem de bahçe ve ev bitkisi olarak değerlendirilir. Yaşam koşulları uygun hale getirildiğinde evde yıldız çiçeği yetiştirmek oldukça kolaydır.
  • İnsan sağlığı için birçok faydası bulunan dalya çiçeği ağrı kesici olarak ve gribal enfeksiyonların tedavisinde sıkça başvurulan bitkilerden biridir.
  • Susuzluğa oldukça dayanıklı olan yıldız çiçeği çok fazla su sevmiyor ve fazla sulama yapıldığı takdirde kökleri çürüyor.
  • Verimli ve kaliteli topraklarda çok daha güzel yetişen dalya çiçeği toprak ayırt etmese dahi, humuslu, su geçirgenliği olan ve kireç ve azot miktarı az olan toprakta yetiştirilmesi öneriliyor.
  • Yıldız çiçeğini çoğaltmak istediğiniz zaman bunu tohumdan veya yumrudan çoğaltarak gerçekleştirebilirsiniz.
  • Taç yapraklı ve küçük çanaklı bir yapısı olan yıldız çiçeğinin her rengini görmeniz mümkündür.
  • Minyatür türleri neredeyse 10-15 cm’dir fakat boyu 1 metreye kadar uzayabilen türleri de mevcuttur.
  • Çok fazla gübreye ihtiyaç duymaz, hatta fazla gübreleme çiçek açmamasına sebep olabilir.

İlginizi çekebilir: Çarkıfelek Çiçeği Ne İşe Yarar

Yıldız çiçeği nasıl yetiştirilir? Saksıda dalya çiçeği bakımının püf noktaları nelerdir?

Bazı türleri ilkbahar ve yaz aylarında da çiçek veren yıldız çiçeği aslında bir sonbahar çiçeğidir ve hem bahçenizde, hem de evde saksıda kolayca yetiştirebilirsiniz. Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılmalı, sevgi ile diktiğiniz ve her bir damla su ile can verdiğiniz tüm çiçekler gibi bu çiçekte biraz emek sarf edilmek istiyor.

Verimli topraklarda bolca çiçek veren yıldız çiçeği bakımı açısından bahçede yetiştirmek için çok uygun bir bitkidir. Özel bir toprağa ihtiyaç duymaz ancak geçirgen özelliği bulunan ve sudaki kirecin akıp gitmesini sağlayan humuslu bahçe toprağına gönül rahatlığı ile dikebilirsiniz.

Saksıda dalya çiçeği yetiştirmek içinse öncelikle toprak seçiminde dikkatli olmalısınız. Köklerinin zarar görmemesi için suyu geçirme özelliği olan yani iyi drenajlı ve humus oranı yüksek bir toprak tercih edebilirsiniz. Çiçek toprakları hakkında fazla bilgiye sahip biri değilseniz, toprağı satın alacağınız çiçekçiye yıldız çiçeği için en uygun toprak nedir diye sorduğunuzda size yardımcı olacaktır. Dalya çiçeği güneş ışığını çok sever bu yüzden saksıyı mutlaka evin güneş alan bir bölgesine yerleştirmelisiniz. Güneş ışığının yanı sıra havadar ortamlarda daha verimli büyüdüğü için hava geçişine de dikkat etmenizi öneririm. Şayet tercihiniz yıldız çiçeği saksısının balkonda durmasından yana ise, balkonun rüzgardan etkilenmeyen tarafına koymalı ve günde 4-5 saat güneş almasını sağlamalısınız.

Reklamlar
Yıldız çiçeği hangi toprakta yetişir?
Yıldız çiçeği hangi toprakta yetişir?

Yıldız çiçeği hangi toprakta yetişir? Dalya çiçeği için en uygun toprak nedir?

Yıldız çiçeği bakımı, yıldız çiçeği hangi toprakta yetişir, bitkinin toprağı nasıl olmalı sorusunun yanıtını bu çiçeğin özelliklerinden bahsederken de belirttiğim gibi çok fazla toprak ayırt etmiyor. Yıldız çiçeğinin toprağı ile ilgili dikkat etmeniz gereken nokta, kireç miktarının az olması ve böylelikle suyu geçirgen bir yapıda olmasıdır. Drenajı iyi olan ve humus bakımından zengin bir toprakta kolayca yıldız çiçeği ekimi yapabilir ve baktıkça içinizi açacak çiçeklere sahip olabilirsiniz.

Yıldız çiçeği nasıl sulanmalı?

Hemen hemen tüm bitkilerin çiçek verme miktarını ve sağlıklı yaşamasını sağlayan etkenlerin başında çiçeğin doğru sulanması geliyor. Peki, yıldız çiçeği nasıl sulanmalı ve yıldız çiçeğine ne kadar su vermeliyiz? Ne kadar sulanması gerektiğini bilmeden çiçek yetiştiren kişilerin sıkça söylediği gibi, sürekli su verdim fakat ona rağmen çiçeğim soldu. Maalesef bu cümle ile sık sık karşılaşıyoruz, bunun nedeni çiçeğe gereğinden fazla su verilerek köklerin çürümesine neden olmaktır. Yıldız çiçeği de bu gruba dahil olan çiçeklerden biri ve susuzluğa dayanıklı bir yapısı bulunuyor. Fazla suyu sevmeyen yıldız çiçeğine su vermek için en doğru zaman, toprağının kurumaya başladığı zamandır. Çok fazla su dökmeden ve sadece toprağı nemlendirmeye yetecek miktarda su vermeniz yeterli olacaktır.

Yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır?
Yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yaz mevsiminin biterek kış mevsimine geçişin olduğu sonbahar aylarının neşeli çiçekleri olan yıldız çiçeğini balkon veya bahçenizde sayıca artırmak sizin elinizde. Yıldız çiçeği bakımıyla nasıl çoğaltılır, yapabilir miyim diye endişelenmeyin. Birkaç farklı yöntem sayesinde bu güzel çiçeği çoğaltabilir ve ister kendiniz için, isterseniz sevdiklerinizin balkon ve bahçelerinde yetiştirebilirsiniz. Aşılama, çelik ile çoğaltma ve ayırma yöntemi ile de yapılabildiği halde dalya çiçeğini çoğaltmak için en sık başvurulan yöntemler yumru ile çoğaltma ve tohum ile çoğaltmadır.

Tohum ile yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır?

En ucuz ve kolay yıldız çiçeği bakımı ile çoğaltma yöntemi olan tohumla çoğaltmada çiçekten aldığınız tohumları çimlendirmeniz gerekiyor. İlkbahar aylarının başında yapılan bu uygulama ile yıldız çiçeği tohumları 10-15 gün içerisinde çimlenmeye başlıyor ve zamanla büyüyerek sonbaharda çiçeklerini açmaya başlayabiliyor.

Yumru ile yıldız çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yumru ile yıldız çiçeği çoğaltmak da en az tohumla çoğaltmak kadar basit bir işlem gerektiriyor. Bu yöntemle yıldız çiçeklerini çoğaltmanız için tek yapmanız gereken, ateş çiçeği bitkisi henüz çiçek açmadan önce bitkinin sürgünlerinden aldığınız yumruları verimli ve iyi drenajlı bir toprağa dikmektir.

Yıldız çiçeği gübre ister mi?
Yıldız çiçeği gübre ister mi?

Yıldız çiçeği gübre ister mi? Hangi gübre tercih edilmeli?

Yıldız çiçeği bakımı gereği çok fazla gübreye ihtiyaç duyan ve gübre seven bir çiçek değildir. Özellikle azot miktarı yüksek olan gübrelerden uzak durmalı ve kesinlikle yıldız çiçeği için kullanmamalısınız. Sadece çiçek verme dönemi başladığı zaman sıvı olarak satılan gübrelerden az miktarda ve sulama sırasında faydalanabilirsiniz. Yıldız çiçeğine fazla gübre verirseniz bitki boya doğru uzar ve çiçek vermesi mümkün olmaz.

Yıldız çiçeğinin anlamı nedir? Dalya çiçeği neyin simgesidir?

Pek çok çiçekte olduğu gibi yıldız çiçeğinin de gizli bir anlamı var. Yüzyıllardır yıldız çiçeği sabır anlamında kullanılır ve yıldız çiçeğinin sonsuz sabrı simgelediğine inanılıyor.

Yıldız çiçeği zehirli midir?

Sağlık için birçok faydası bulunan yıldız çiçeğinin zehirli olduğuna dair bir bulgu belirlenmemiş fakat çok fazla kullanmamakta yarar var.

Yıldız çiçeği bakımına dair tüm bilgileri aktardığımız yazımızı beğendiyseniz, Petunya çiçeği bakımı nasıl yapılır? adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Daha fazla içerik için bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!

Yıldız Çiçeği Bakımı ve Özellikleri Nasıl Olmalıdır? 2025 Yıldız Çiçeği Bakımı
Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx