Yulaf Sütü Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Yulaf sağlık açısından çok faydalı olan bir üründür. Yulaf sütü nasıl yapılır, faydaları nelerdir? Birlikte bu soruların cevaplarını ele alacağız. Yulaf sütü badem sütü gibi faydalı bir vegan sütüdür. Yulaf sütü inek sütüne alerjisi olan kişiler ve tarafından tercih edilmektedir. Özellikle bebekler ilk bir sene inek sütünden uzak durması gerektiği için ek gıdaya geçince alternatif olarak yulaf sütü ile faydalı tarifler hazırlanabilir.
Yulaf lif içerdiği için çok faydalıdır. Yulaf sütü de yüksek miktarda lif içermektedir. Yulaf diğer tahıl veya kahvaltılık gevrekler arasında en yüksek lif içeren besindir. Bu nedenle de yulafın tansiyonun düşürülmesi, mide ve sindirim problemlerini iyileştirilmesi, kalp ve damar sağlığının korunması, uykusuzluk sorununun giderilmesi, kilo vermenin kolaylaşması ve fiziksel performansın artması gibi birçok faydası vardır.
Yulafın Bebeklere Faydası
Yulaf bebeklere ne zaman verilir? Yulaf bebeklere nasıl verilir? Bebek kaç aylıkken Yulaf ek gıdaya dahil etmek gerekir? Yulafın faydaları nelerdir? Yulaf bebeklere nasıl verilir? Yulafın bebeklere faydası konularını birlikte ele alalım.
Yulaf bebeklerin ve çocukların ihtiyacı olan günlük enerjinin karşılanmasında etkilidir. Çok sağlıklı bir tahıldır. Yulafın içinde bulunan beta- glukan isimli lif suda çözünebilmektedir. Ve yulafın en önemli özelliği gluten içermemesidir.
Gluten içermeyen ve lifli yapısı ile yulaf bebeğinize verebileceğiniz ilk tahıllardan birisidir. Alerji yapma ihtimali çok düşük olduğu için rahatlıkla verebileceğiniz bir besindir. Ayrıca yulaf demir eksikliği görülen çocukların günlük beslenmelerinde mutlaka yer almalıdır.
Yulaf Bebeklere Ne Zaman Verilir?
Ek gıdaya başlayan anneler yulaf bebeklere ne zaman verilir diye araştırmaya başlarlar. Ek gıda dönemine giren 6 ay ve üzerindeki bebeklerin tahıl tüketmesi de gerekir. Besin değeri yüksek tahıllardan biri olan yulaftır. Ve beyaz un veya beyaz pirinç gibi işlenmemiş bir tahıldır.
Her ne kadar yulaf alerjen bir gıda olmasa da bebeğinize vermeden önce doktorunuza danışıp onay almanız daha sağlıklı olacaktır. Ve diğer besinlerde olduğu gibi yulaf için de bebeğinize 3 gün kuralını uygulayınız. Daha sonra içiniz rahat bir şekilde öğünlerine ekleyebilirsiniz.
Yulafın Bebeklere Faydaları Nelerdir?
Yulaf bebekler için gerekli olan mineral, vitamin, antioksidan ve lifleri içinde bulundurur. Bunun dışında sağlıklı beslenme konusunda çok faydalı beta- glukan isimli, eşsiz bir çözünür lif içermektedir. Yulaf aynı zamanda çok iyi bir karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Yağ ve protein açısından diğer tahıllara göre çok zengindir.
Yulaf bebeklerin büyüme ve gelişmelerini olumlu etkileyen vitamin ve mineralleri içermektedir. Yulafın içinde bulunan mineraller, bebeğin kaslarını besler, kemiklerini güçlendirir. Ve yüksek demir içerdiği için dikkat eksikliği, halsizlik gibi problemlerin önüne geçecektir.
Ayrıca yulaf kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. İçinde bulundurduğu beta-glukan ile kötü kolesterol şeklinde bilinen LDL seviyesini düşürür.
Vücudumuzun ilk enerji kaynağı karbonhidrattır. Yulaf da karbonhidrat bakımından zengin bir besindir. Eğer bebeğinize sabahları yulaf verirseniz kan şekeri seviyesi düşmeden uzun zaman enerji sağlar.
Yulaf içinde antioksidan bulundurduğu için kanserle mücadele konusunda çok etkilidir. Ve içindeki beta- glukan, bağışıklığın artmasına yardımcı olur. Beyaz kan hücrelerinin hareketlerini çoğalttığı için bebekler hastalıktan korur.
Yulaf her gün düzenli olarak tüketilirse yetişkinlerde kabızlık, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, hipertansiyon ve tip 2 diyabet riskini azaltır. Ve ileride bebeklerinde bu rahatsızlıklara yakalanma ihtimalini en aza indirir.
Yulaf Bebeklere Nasıl Verilir?
Bebeklerin önerilen lif miktarını vücutlarına almasını için her gün 1-2 kaşık yulaf ezmesi tüketmesi yeterli olacaktır. Çok besleyicidir.
Yulafı bebeğinize nasıl vereceğinizi düşünüyorsanız yulaf ezmesi su ile pişirilir, iyice yumuşayınca biraz sulu kıvamda bebeğinize yedirebilirsiniz. Yulafın sulu ve yumuşak kıvamda olması nefes borusuna kaçma ve hayati sorunlara yol açma riskini düşürür.
Yulaf ununu bir başka kullanma alanı da tam buğday unu ile hazırladığınız tariflere tam buğday unu yerine yulaf unu eklemektir. Yulaf alıp evde blenderdan çekebilirsiniz ya da direk yulaf unu da alabilirsiniz. Yulaf ununu bebeğinize hazırladığınız ev yoğurduna ekleyip bebeğinize verebilirsiniz, bebeklerinize hazırladığınız omletlere ekleyebilirsiniz.
Ancak yulaf unu kullanacaksanız çabuk bozulduğunu unutmayın. Yulaf ununu hava almayan ve güneş görmeyen bir yerde ya da buzdolabında saklamanız daha güvenilir olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Bamya Tohumunun Faydaları Nedir?
Yulaf Sütü Nedir?
Vegan olan kişiler ve inek sütüne alerjisi olanlar için iyi bir alternatif yulaf sütüdür. Yulaf sütü hazırlamak için yulafları suya alınıp bir gece boyunca bekletilir. Sonrasında yumuşayan yulaflar bir tülbent ile güzelce sıkılır. Bu şekilde yulaf sütü çıkacaktır.
Evde yulaf sütü hazırlamak biraz zordur. Ve çok yulaftan az miktarda bir süt çıkmaktadır. Bu nedenle hazır olarak da alabilirsiniz. Hazır olan yulaf sütlerinin içine vitamin ve mineral değerini arttırmak için takviyeler de eklenir. Böylece inek sütüne yakın besin değerine sahip olur.
Yulaf Sütü Nasıl Yapılır?
Yulaf sütünün diğer sütlere göre daha zengin bir tadı vardır. Eğer yulaf ezmesinin tadını seviyorsanız yulaf sütünü de seversiniz. İsterseniz içine meyve ekleyerek tadını daha güzel hale getirebilirsiniz. Peki evde yulaf sütü nasıl yapılır, birlikte inceleyelim.
Yulaf sütü yapmak için sadece yarım su bardağı yulaf ve 2 su bardağı su yeterlidir. Yulaf ezmesi ile suyu karıştırarak yulafları on saat kadar yani bir gece boyunca suyun içinde buzdolabında bekletiniz. Yulaf ne kadar fazla suyun içinde beklerse sindirimi de bir o kadar kolaylaşır. Ve bekleme süresi uzadıkça yulaftan daha yoğun bir süt çıkar. Karışımı blender yada mutfak robotundan geçiriniz. Kahve filtresi veya temiz bir tülbent ile süzünüz. Eğer yoğun kıvamının yoğun olmasını istemiyorsanız su ekleyebilirsiniz. Bu işlemleri tamamlandıktan sonra isterseniz tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı tarçın, vanilya damlası ya da bal ilave edebilirsiniz. Ev yapımı yulaf sütünüz hazır, afiyet olsun!
Yulaf sütünü sade olarak içmek isterseniz en iyi zaman kahvaltı ve öğle yemeğinin yarım saat öncesidir. Ama eğer ara öğün olarak içmek isterseniz yulaf sütünün içine rendelenmiş Hindistan cevizi, muz, çilek, tarçın, karanfil, vanilya ve kakule gibi tatlar ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Bunun yanında yulaf sütünü hazırladığınız sütünü smoothielerde, tatlılarda, soslarda ve hatta çorbalarda bile kullanabilirsiniz. Burada unutmamanız gereken nokta yulaf sütü diğer bitkisel içerikli sütlere göre daha yoğun bir kıvamdadır. Bu nedenle yulaf sütü ısıtıldığında macun ve muhallebiye benzer bir kıvama gelir. Bu nedenle soğuk tüketilmesi daha uygundur.
Yulaf Sütü Sağlıklı mı? Yulaf Sütünün Faydaları
Peki hazırlanışından bahsettiğimiz yulaf sütü faydalı mıdır? Yulaf sütünün faydalarına birlikte göz atalım.
Laktozsuz ve Vegandır
Yulaf sütü vegan olduğu için hayvansal ürünlerden uzak durmak isteyenler tercih edebilirler. Aynı zamanda sütün içindeki laktoz mide sıkıntısına neden oluyorsa da yulaf sütü denenebilir. Yulaf ve sudan yapıldığı için hayvansal değildir ve laktoz da içermez. Böylece süt ürünlerini tüketmek istemeyenler için iyi bir tercih haline gelir. Yulaf sütü birçok tarifte birçok tarifte klasik süt yerine kullanılabilir.
Anemiye Engel Olmaya Yardımcı Olur
Kanda alyuvar eksikliği ile belirti veren ciddi bir hastalık olan anemi durumunda hastanın ten rengi beyazlar ve kendini sürekli yorgun hisseder. Bunun dışında başka ciddi belirtiler de vardır. Anemiye neden olan en temel sebep alyuvar üretiminde kullanılan temel besinlerin eksikliğidir. Bu besinlerin en temellerinden bazıları B12 ve demirdir. Vejeteryan ve vegan diyet uygulayan kişiler ise anemi riski altındadır, çünkü pek çok bitki bu önemli besinlerden yoksundur. Yulaf sütü içerseniz bir günde içtiğiniz bir bardak yulaf sütünde gün boyunca ihtiyaç duyacağınızın %10’u kadar demir bulunur. Bu nedenle yulaf sütü vegan ve vejeteryanlar için iyi bir seçenektir.
Kemikleri Güçlendirir
Yulaf sütünün dışarıda satılanının içinde çoğunlukla ilave olarak kalsiyum ve D vitamini bulunur. Bu iki madde ile yulaf kemik sağlığı için faydalı hale gelir. Vücudumuzda bulunan kalsiyumun %99’u kemiklerdedir ve kemiklerin gelişimi ve bakımı için kalsiyum vazgeçilmez bir besindir. D vitamini ise kalsiyumun vücut tarafından emilmesini kolaylaştırır. Kalsiyum ve D vitamini alımını aynı anda arttırmak osteporoz gibi rahatsızlıkları engeller ve kemikleri güçlü tutar.
Bağışıklığı Güçlendirir
Kendinizi hasta gibi hissettiğinizde bağışıklık sisteminizin güçlenmesi içi yulaf sütü tüketebilirsiniz. Dışarıda satılan yulaf sütlerinin içinde ilave olarak D vitamini ve A vitamini eklendiği için hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı koruyucu kalkan oluşturur. D vitamini direkt bağışıklık sisteminin çalışmasını etkiler. Eğer D vitamini eksikliği varsa Crohn hastalığı ve multipl skleroz gibi otoimmün hastalıklara daha kolay yakalanılır. A vitamini de vücudumuzu çeşitli enfeksiyonlara karşı korumaktadır.
Kolesterolü Azaltır
Ayrıca yulaf kalp sağlığımız için de faydalıdır. Bunun nedeni kolesterol kontrolünü sağlamasıdır. İçinde bulunan beta-glucan adlı bir çözünebilir lif bulunur ve bu lif de kolesterol düzeyini azaltır. Ayrıca sütünde de bu madde bol bulunmaktadır.
Yulaf Sütünün Dezavantajları
Yulaf sütü sağlık için çok faydalı olsa da bazı dezavantajları vardır. Dışarıda ticari olarak satılan yulaf sütünün içine bazı katkılar ilave edilir. Koruyucu, şeker gibi katkı maddeleri vardır. Bu nedenle sağlığa faydası azalır. Sadece koruyucu ve şeker değil vitamin ve mineral eklense de içine aromasını veya likitliğini değiştirecek maddeler de eklenebilmektedir. Bu katkı maddeleri bağırsak florasını değiştirip bozabilir.
Aslında yulaf glutensizdir. Ancak glutenli gıdaların işlendiği fabrikalarda üretildiği için içine az miktarda da olsa gluten karışabilir.
Yulaf sütü içince hayvansal sütlerden aldığınız faydaları alamazsınız. Tek başına o kadar besleyici değildir. Bu nedenle klasik sütün yerine geçemeyeceği için beslenmenizde eksik olan besinleri farklı yollar ile öğünlerinize eklemeniz gerekir.
Yulaf Sütü Besin Değerleri
Yulaf sütü düşük kalorili olsa da proteine sahiptir. İçine bazı vitaminler eklenir. Bunlar kalsiyum, riboflavin, D vitamini gibi vitamin ve minerallerdir. Ama tadını ve raf ömrünü uzatmak için içerisinde çeşitli katkılar yer alabilir.
Bir bardak yulaf sütünde aşağı yukarı şunlar bulunur:
• 130 kalori
• 24 gram karbonhidrat
• 4 gram protein
• 2.5 gram yağ
• 2 gram lif
• 350 miligram kalsiyum
• 0.5 miligram riboflavin
• 100 UI D vitamini
• 500 UI A vitamini
• 1.8 miligram demir
• 115 miligram sodyum
Yulaf Sütü – Badem Sütü – Klasik Süt Karşılaştırması
Yulaf sütü tat ve doku olarak badem sütü ile birbirine benzer. İkisinin de doğal ve hafif bir tadı vardır. Biraz ince bir yapıdadır. Yulaf ve badem sütlerinin içine aromalar eklenerek çeşitlendirilebilir fakat aromasız olanlarını tercih etmek daha sağlıklıdır.
Yulaf sütü besin değerleri bakımından, kalori ve karbonhidratlar bakımından badem sütünden daha zengindir. Protein ve lif açısından da daha zengindir. Badem sütü de yulaf sütü gibi sonradan zenginleştirilir ancak badem sütünde E vitamini oranı daha yüksektir ve riboflavin oranı daha düşüktür.
Klasik inek sütüne göre yulaf sütünün kalorisi daha düşüktür ancak iki katı kadar karbonhidrat barındırır. İnek sütü ayrıca proteinler, vitaminler ve mineraller bakımından daha zengindir. Yulaf sütünün besin değerleri genelde sonradan eklenir ancak klasik sütte bunlar doğal olarak bulunurlar.
Yulaf sütünün potansiyel kullanım alanları da biraz daha sınırlıdır. Zira hem klasik süt hem de badem sütü bir miktar ısıtılabilir ancak yulaf sütü ısıtıldığı zaman kalın ve jelatinimsi bir hal alır. Bu nedenle tüm tariflerde sütün yerine kullanımı mümkün olmayabilir.
Begonya Kadın Instagram sayfamızda yine faydalı içerikler ile sizlerin yanındayız. Sayfamızı takip ederek hem bize destek olabilir hem de yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.