Yurt Dışında İş Bulmanızı Kolaylaştıracak Tüyolar
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik koşulların her geçen gün daha da zorlaşması nedeniyle son yıllarda birçok insan, yurt dışında iş fırsatlarını araştırmaktadır. 1960’lı yıllarda farklı ülkelerden niteliksiz iş gücüne olan talep, bugün daha nitelikli iş gücüne evrilmiştir. İşçilik maliyetlerinin ucuz olması nedeniyle Çin, Endonezya, Malezya gibi ülkeler; üretim noktasında ön plandadır. Üretim süreçlerini bu ülkelerde açtığı fabrikalara taşıyan ya da fason firmaları aracı kılan büyük şirketler; gelişmiş ülkelerde ise teknoloji ve AR-GE alanında yatırımlara yönelmiştir. Bu nedenle mühendisler ve bilişim sektöründe çalışanlar, yurt dışında iş bulmak konusunda daha şanslıdır, diyebiliriz. –Tabii yazımızın devamında vereceğimiz detaylara dikkat etmek şartıyla.
Avrupa ve Amerika’da hızla yaşlanan nüfusun artan sağlık sorunları, sağlık alanında yeni insan kaynağına duyulan ihtiyacı da artırmaktadır. Doktorlar, hemşireler ya da tıbbın farklı bir dalında eğitim alanların da yurt dışında iş bulma şansı daha yüksektir. Aslında bunların hepsi varsayım. İnsan, kendi şansını kendi yaratır. Belki çok sıradan bir bölümden mezun olan bir kişi, içindeki girişimci ruh sayesinde bir doktordan daha şanslı olabilir. Bu tamamen sizin çabanıza ve sabrınıza bağlıdır.
Akıcı Bir Şekilde Konuşabilecek Kadar Yabancı Dil Öğrenin
Şu noktada anlaşalım. Yurt dışında dil bilmeden iş bulma şansınız çok düşük. Elbette bunun istisnaları var. Örneğin; insanlarla diyalog kurmadan sadece bilgisayarınızın başında Türkçe makaleler yazacaksanız ya da hayvan bakıcılığı gibi bir işiniz varsa tabiri caizse derdinizi anlatacak kadar bir yabancı dil size yetebilir. Buna karşın global bir firmada, bir hastanede ya da en basitinden bir kafede bile iş bulabilmeniz için derdinizden fazlasını anlatmanız gerekir. Peki, hangi dili öğrenmelisiniz?
Burada hemen aklınıza İngilizce gelse de bazı ülkeler kendi dilleri ile iletişim sağlamak konusunda ısrarcı olabilir. Bunun tipik bir örneği Fransa’dır. İngilizce bilseler de Fransızca konuşmayı tercih eden halka uyum sağlamak için siz de çaba harcamalısınız. Yurt dışında iş bulmak isteyenlerin tek bir dille sınırlı kalmaması şanslarını artırır. Gitmeyi planladığınız ülkelerin anadillerini ya da dünyada İngilizceden sonra en geçerli dillerden en azından birini daha öğrenerek hem iş bulma ihtimalinizi artırabilir hem de farklı bir dilde konuşma becerisi kazanmanın haklı gururunu yaşayabilirsiniz.
CV’nizi Profesyonel Bir Yapıya Kavuşturun
Açık konuşalım. Karmakarışık neyin nerede olduğunun belli olmadığı bir CV’yi kimse incelemez. Çok büyük bir firma düşünün. Ellerinde bir ilan var fakat bu ilana dünyanın farklı yerlerinden başvuran on binlerce insan var. Hepsine tek tek bakma şansları var mı? Çoğu firma bunun için özel yazılımlar kullanarak eleme yapar. “Firmanın ilanda belirlediği şartları taşımasam da başvurayım ne olacak?” diye düşünmeyin. Bu yazılımlar, daha hiçbir yetkiliye ulaşmadan CV’nizi eler.
Şartları taşıyan kişiler arasından ise firmanın belirlediği kriterler ile öne çıkmak mümkündür. Bu nedenle CV’nizde sizi farklı kılan yeteneklerinize ve özelliklerinize muhakkak yer verin. Örneğin; çok iyi origami yapıyorum fakat işle alakası yok diye düşünmeyin. İşveren ya da insan kaynakları yetkilileri origami yapan bir insanın; özenli, dikkatli, becerikli ve sabırlı bir kişi olduğunu tahmin ederek sizi diğer adayların önüne geçirebilir.
Linkedin vb. Platformları Kullanın
Linkedin yurt dışı iş bulmak isteyenler için olmazsa olmaz araçlardan biridir. CV’niz ne kadar önemli ise Linkedin profiliniz de o derece önemli. Bu noktada size uygun ilanları kaçırmamak için bildirimlerinizi daima açık tutmakta fayda var. Aynı zamanda ilgilendiğiniz ilanları ve bu ilanlarla ilgili hashtagleri takip ederek size uygun işler olduğunda anında haberdar olabilirsiniz.
Peki, siz seçmek yerine seçilmiş kişi olmayı istemez misiniz? Yapmanız gereken hakkınızdaki tüm bilgileri eksiksiz olarak yazmak. Bunun anlamı, okuduğunuz ilkokula kadar yazmak değil. Katıldığınız eğitimler, lise ve sonrası okuduğunuz okullar, sertifikalarınız, sizi öne çıkaran farklı yönleriniz… Bunların hepsini kronolojik sırasıyla ve detaylarıyla Linkedin profilinize eklemelisiniz. Linkedin iş bulma sürecinde ilgilendiğiniz firmaların yöneticileriyle birebir de görüşebilirsiniz. Kendinizi anlatacağınız kısa bir video ya da mesajınıza ekleyeceğiniz tek bir cümle bile karşınızdakini etkilemeniz için yeterli olabilir.
- İlginizi çekebilir: Zaman Yönetimi Teknikleri
İşinizde Daha Donanımlı Hale Gelin
Türkiye’de her iş ilanında karşınıza çıkan en az 5 yıllık deneyim şartı, maalesef yurt dışında da var. Bu nedenle öğrencilik döneminizi dolu dolu geçirerek farklı firmalarda staj yapmak ya da çalışmak sizi avantajlı kılar. Öğrencilik yıllarınız geride kaldıysa da üzülmeyin. Sabır bu sürecin en önemli detayı bunu asla unutmayın. Yapmanız gereken Türkiye’de iş deneyimlerinizi sertifika programlarıyla ve eğitimlerle desteklemektir. Buna örnek olarak; alanınızda çok az kişinin kullanmayı bildiği bir programı öğrenmek, gösterilebilir. Kendi işinizde sizi neyin ön plana çıkaracağını en iyi siz bilirsiniz.
İşverenlerle Empati Yapın
Yurt dışında iş bulmak isteyenlerin öncelikle işverenlerle empati yapması gerekir. Sizden kilometrelerce uzaklıkta olan bir iş yeri sahibi; neden sizi ülkesine getirsin, çalışma izniniz için bir sürü yasal prosedürle uğraşsın ve en önemlisi size neden güvensin? Bu kadar emeğe, çabaya değecek ve işini özenle yapacak bir kişi olduğunuzu mutlaka ispatlamalısınız. Bu bir günlük ya da bir aylık bir süreç değil. Belki bir yıl belki beş yıl boyunca sürekli yazışmalar yapmak ve online mülakatlara girmek zorunda kalabilirsiniz. Öncelikle bunu göze alın. Pes etmeyi asla düşünmeyin. Her geçen gün kendinize eklediğiniz yeni yeteneklerinizle elinizi güçlendirin ve sadece doğru zamanı bekleyin.
Daha fazla içerik için bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz: Begonya Kadın